Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Toto je 11 signálov, že môžete mať v tele chronický zápal
Zdielať na

Toto je 11 signálov, že môžete mať v tele chronický zápal

Archívna reportáž

Skleróza multiplex patrí medzi autoimunitné záaplové ochorenia,

Chronické zápalové ochorenia spôsobujú, že telo reaguje prehnane a v niektorých prípadoch na seba zaútočí – vzniká autoimunitné ochorenie.

1/11 Problémy s rovnováhou

Pri roztrúsenej skleróze (SM) imunitný systém tela napáda nervové myelínové obaly. To sťažuje prechod nervových signálov. Okrem množstva iných príznakov SM môže spôsobovať závraty alebo nerovnováhu, najmä pri chôdzi.

2/11 Rezistencia na inzulín

Inzulín pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Zápal môže ovplyvniť, ako dobre tento hormón funguje, no zatiaľ nie je presne jasné prečo. Inzulínová rezistencia môže viesť k vysokej hladine cukru v krvi. To môže poškodiť nervy a krvné cievy a tento stav môže viesť aj k cukrovke. Môžete mať mravčenie v nohách, alebo môžete byť viac smädní a unavení, no nemusíte mať žiadne príznaky. je dôležité dávať si pravidelne kontrolovať hladinu cukru v krvi pri preventívnych prehliadkach.

3/11 Svalová slabosť

Pri myozitíde imunitný systém omylom napadne svalové vlákna a spôsobí ich zápal. To spôsobuje ich poškodenie a oslabenie tela. Zvyčajne sa to deje pomaly, najčastejšie v trupe, ramenách a bokoch. V niektorých prípadoch môže myozitída spôsobiť problémy s chôdzou, hygienou či prehĺtaním.

4/11 Hnačka

Zápalové ochorenie čriev alebo IBD má dve hlavné formy: ulceróznu kolitídu a Crohnovu chorobu . V oboch prípadoch imunitný systém prehnane reaguje a spôsobí chronický zápal hrubého a tenkého čreva. Hnačka po každom jedle je jedným z príznakov. Ďalšími sú nevoľnosť, bolesť kĺbov, horúčka a kožné vyrážky.

5/11 Bolesť krížov

Pri ankylozujúcej spondylitíde chronický zápal typicky napáda chrbticu. Niekedy zasiahne bedrá, krk, kolená alebo hrudník. Môžete cítiť bolesť a stuhnutosť v dolnej časti chrbta, najmä ráno. Vo vážnych prípadoch môžete stratiť schopnosť pohybu. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak spozorujete akékoľvek príznaky. Včasná liečba vám môže pomôcť lepšie zvládnuť váš stav.

6/11 Ustavičná únava

Je to jeden z typických príznakov dlhodobého zápalu a bežný príznak zápalových ochorení, ako je fibromyalgia, roztrúsená skleróza, lupus a reumatoidná artritída. Ak cítite silnú únavu a pokles energie, porozprávajte sa so svojím lekárom. Môže to byť aj príznak autoimunitnej choroby. Tento príznak sa však dá liečiť.

7/11 Fialová vyrážka

Táto fialová mramorovaná vyrážka vyzerá ako čipka. Môžu ju spôsobiť zápalové stavy (ako lupus a antifosfolipidový syndróm). Zvyčajne sa objavuje na rukách a nohách a viditeľnejšia je v mrazoch. 

8/11 Kôrnatenie tepien

Ak ste obézni alebo fajčíte, vaše telo zareaguje zápalom. To môže spôsobiť nahromadenie tukového plaku na vnútorných stenách vašich tepien – ochorenie známe ako artérioskleróza. Je hlavnou príčinou srdcového infarktu a mŕtvice. Len lekár môže na základe vyšetrení povedať, či máte kôrnatenie tepien.

9/11 Prílišné zrážanie krvi

Zápalové ochorenie, ale aj úraz môže spôsobiť prílišné zrážanie krvi (nazývané hyperkoagulácia). To môže spôsobiť vznik krvnej zrazeniny  a spôsobiť mŕtvicu, srdcový infarkt alebo pľúcnu embóliu. Nie je vždy ľahké zistiť hyperkoaguláciu a tiež prísť na to, čo ju spôsobuje. Pomôcť môžu lieky nazývané antikoagulanciá.

10/11 Suché oko

Je to bežný príznak zápalu. Jedno autoimunitné ochorenie s názvom Sjogrenov syndróm ovplyvňuje slinné žľazy a slzné žľazy. Môžete si všimnúť pocit zahmleného videnia alebo pálenia v očiach, opuch slinnej žľazy a sucho v nose a hrdle. Lieky môžu zmierniť príznaky a zabrániť vážnym komplikáciám, ako je strata zraku a problémy so zubami.

11/11 Problémy s mozgom

Prvé zistenia naznačujú, že zápal môže prispieť k Alzheimerovej chorobe a k vzniku iných foriem demencie. To platí najmä u starších dospelých. Zdá sa, že zdravá strava – najmä rastlinná a stredomorská, zmierňujú zápal a môžu udržať mozog v dobrom stave aj vo vyššom veku.

Súvisiace články

Najčítanejšie