Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mať dieťa aj so sklerózou multiplex? S liečbou to nie je problém.
Zdielať na

Mať dieťa aj so sklerózou multiplex? S liečbou to nie je problém.

Skleróza multiplex je diagnóza celej rodiny

Skleróza multiplex (SM) nie je ochorenie, kvôli ktorému by sa podľa lekárov žena musela vzdať túžby po dieťati. SM neznižuje plodnosť ani nezvyšuje počet porúch plodu.

 Aj s SM môžete otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Riziká, ktoré vám v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom hrozia, sú rovnaké ako u iných žien. Samozrejme, kvôli svojmu ochoreniu musia budúce mamičky s SM predsa len starostlivejšie plánovať a zdolávať rôzne výzvy. Čo teda robiť, aby bolo tehotenstvo čo najbezproblémovejšie?

Porozprávajte sa s lekárom – pokiaľ je vaše ochorenie pod kontrolou, zrejme vám tehotenstvo schváli. Od posledného ataku by mal uplynúť aspoň rok a ochorenie by malo byť stabilizované. Niektoré lieky, ktoré sa pri liečbe SM používajú, však nie sú počas tehotenstva bezpečné a budete ich musieť vysadiť aspoň mesiac predtým, ako sa začnete o dieťatko pokúšať.

Zistite, kedy máte plodné dni – aby ste boli bez liečby čo najkratšie, vyrátajte si, kedy máte svoje plodné dni a využite ich naplno.

Vytvorte si tím ľudí, ktorí vám budú pomáhať s domácnosťou – napríklad upratať, navariť, či so starostlivosťou o dieťa.

Dávajte pozor na infekcie močových ciest – u tehotných žien s SM sú častejšie. Preto pite veľa tekutín a ak cítite pálenie pri močení alebo je váš moč kalný či zvláštne zapáchajúci, neváhajte o tom povedať svojmu lekárovi.

Pri chôdzi sa podopierajte – s tým, ako sa vaše telo bude zväčšovať, môžete mať postupne problémy s rovnováhou. Preto sa pri chôdzi podopierajte vychádzkovou palicou či inou pomôckou, aby ste predišli pádom.

Odporúča sa prirodzený pôrod, ak nie sú iné komplikácie. Počas neho môžu aj ženy s SM využiť epidurálnu anestéziu

Mnohé ženy s roztrúsenou sklerózou pociťujú počas tehotenstva zmiernenie príznakov SM, je to obdobie imunotolerancie, choroba „spí“- otehotnenie je teda vítané, ak je choroba aspoň rok stabilizovaná. Tehotenstvo bez relapsov môžete podporiť vhodnou stravou, miernym cvičením s ohľadom na tehotenstvo  a dostatkom odpočinku.

Po pôrode pozor na liečbu. Počas prvých 9 mesiacov po pôrode máva až 40 percent žien relaps (vzplanutie) ochorenia. Vyššia pravdepodobnosť je u žien, ktoré mávali časté relapsy už pred otehotnením. Preto sa treba s lekárom poradiť, kedy je potrebné opätovne nasadiť liečbu, ktorá bola počas tehotenstva prerušená.

Súvisiace články

Najčítanejšie