Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nedostatočná činnosť štítnej žľazy: Je s ňou spojených týchto 7 najčastejších symptómov
Zdielať na

Nedostatočná činnosť štítnej žľazy: Je s ňou spojených týchto 7 najčastejších symptómov

Archívne video

Na produkciu hormónov má vplyv aj životné prostredie

Ak nefunguje štítna žľaza tak, ako má, neprodukuje dostatok hormónov a prejavuje sa to rôznymi príznakmi. Tie sa však často zamieňajú s príznakmi iných ochorení a preto je diagnostika ťažia. Vedci však určili 7 najčajstejších príznakov poukazujúcich na toto ochorenie.

Nedostatočná činnosť štítnej žľazy ( alebo hypotyreóza) je zlyhanie štítnej žľazy umiestnenej v krku pred priedušnicou, ktorá za normálnych okolností produkuje dostatočné množstvo hormónov potrebných na reguláciu metabolizmu tela- ako sú trijódtyronín a tyroxín.

Bez správnej hladiny týchto hormónov, ktoré ovplyvňujú, ako telo ukladá a využíva energiu, sa mnohé jeho funkcie môžu postupne spomaľovať, čo má vplyv na vnútorné orgány.  Symptómy spojené s hypotyreózou sa vyvíjajú pomaly a je často ťažké ich odlíšiť od iných ochorení, s ktorými môžu byť tiež spojené.

Medzi sedem najčastejších príznakov patrí podľa štúdie pulikovanej v  Live Science

  • pomalé priberanie,
  • únava,
  • precitlivenosť na nízke teploty,
  • bolesti svalov a kĺbov,
  • suchá pokožka alebo rednutie vlasov,
  • silná alebo nepravidelná menštruácia
  • depresia.

Ak sa u vás vyskytne niektorá z vyššie uvedených ťažkostí, mali by ste sa objednať k svojmu praktickému lekárovi, ktorý vám vykoná test funkcie štítnej žľazy, pri ktorom sa odoberie vzorka  krvi na meranie hladín hormónov v tele.

Ak lekár zistí nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, predpíše zvyčajne hormonálne substitučné tablety, nazývané levotyroxín, na zvýšenie hladín tyroxínu.

Hladiny hormónov sa potom vrátia na správnu úroveň, no sú potrebné pravidelné kontrolné krvné testy a aj po dosiahnutí uspokojivého výsledku sa odporúča každoročná kontrola.

Bez liečby môže nedostatočná činnosť štítnej žľazy viesť k ochoreniu srdca, strume, problémom s otehotnením a v zriedkavých prípadoch k život ohrozujúcemu stavu známemu ako myxoedémová kóma, kedy hladiny hormónov veľmi klesajú.

Väčšina prípadov je spôsobená buď tým, že imunitný systém napadne štítnu žľazu a poškodí ju, alebo poškodením štítnej žľazy, ku ktorému dochádza pri niektorých liečbach hyperaktívnej štítnej žľazy alebo rakoviny štítnej žľazy. Zatiaľ čo hypotyreózu môžu pociťovať muži aj ženy, je častejšia u žien. Môžu ňou trpieť aj deti, u bábätiek sa zvyčajne päť dní po narodení robí krvný test na vrodené problémy so štítnou žľazou.

Súvisiace články

Najčítanejšie