Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štrajkuje vám štítna žľaza? Toto je 7 signálov, že máte s ňou problém
Zdielať na

Štrajkuje vám štítna žľaza? Toto je 7 signálov, že máte s ňou problém

Priberať môžete aj v menopauze. Aj poruchy štítnej žľazy sa vtedy často objavujú.

Štítna žľaza môže svojím fungovaním ovplyvniť celé telo. Ste unavení, padajú vám vlasy alebo vám je stále zima? Ako zistíte, keď štítna žľaza hlási poruchu?

Najčastejšími poruchami  štítnej žľazy sú:

  • hypotyreóza - znížená funkcia štítnej žľazy,
  • hypertyreóza - zvýšená funkcia štítnej žľazy,
  • struma - zväčšená štítna žľaza. 

Ste nekonečne unavení

Máte pocit, že nevládzete bez ohľadu na to, koľko času prespíte? Pri zníženej funkcii štítna žľaza produkuje menej tyroxínu, čo dokáže poriadne rozhádzať viaceré procesy v tele. Pri hypofunkcii štítnej žľazy napríklad klesá krvný tlak a spomaľuje sa látková výmena.

Priberáte alebo naopak chudnete

Niekto priberá aj zo vzduchu, iný stále chudne, hoci sa ustavične napcháva. Pri zníženej funkcii štítnej žľazy prechádza telo do úsporného režimu a spotrebúva menej energie, teda kalórií. Látková výmena sa spomaľuje, pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy to býva naopak. 

Padajú vám celé chumáče vlasov

Tento príznaky je spoločný pre obidve poruchy štítnej žľazy, hoci má rôznu príčinu. Pri zníženej činnosti štítnej žľazy je organizmus spomalený a vlasy sa príliš skoro dostanú do pokojovej fázy a vypadávajú, hoci nové ešte nestihli narásť. Sú drsné, suché a vypadávajú v celých chumáčoch. Pri zvýšenej funkcii síce aj vlasy rastú rýchlejšie, ale sú tenšie a skôr vypadnú.

Ustavične mrznete alebo vám je horúco

Pri zníženej funkcii štítnej žľazy sa organizmus rýchlejšie ochladí, pretože tepny sa sťahujú nedostatočne a vy mrznete. Pri zvýšenej funkcii sa stane opak. Cievy sú stále príliš stiahnuté a vy sa ustavične potíte.

Máte vpredu na krku hrču

Ak máte spredu na krku "hrvoľ"- veľkú nebolestivú zdureninu, mali by ste spozornieť. Možno máte strumu, teda zväčšenú štítnu žľazu. Najčastejšie vzniká pre nedostatok jódu, ktorý sa podieľa na produkcii dôležitých hormónov štítnej žľazy. Keď v nej tento stopový prvok chýba, orgán sa zväčší ako špongia. Ak je struma veľká, môže vám spôsobiť ťažkosti s prehĺtaním alebo s dýchaním. Niekedy sa zväčšia len jednotlivé miesta tejto endokrinnej žľazy, uzlíky. Nemusíte ich navonok vidieť, ale máte také citlivé hrdlo, že vám prekážajú aj šály a roláky. Pozor, niektoré uzlíky môžu vyvolať rakovinu štítnej žľazy, treba ich sledovať

Idete od nervozity vyskočiť z kože

Máte pocit veľkého nepokoja a nervozity? Možno vás trápi zvýšená funkcia štítnej žľazy. Tú najčastejšie zapríčiňuje dedičná autoimunitná Basedowova choroba, pri ktorej sa zo štítnej žľazy vyplavuje viac hormónov, ako by bolo potrebné a zrýchľuje sa fungovanie celého tela. Navonok sa často prejavuje vypúlením očí, sledujte aj tento príznak.

Nemôžete otehotnieť 

Chcete bábätko a nedarí sa vám? Až štvrtina žien, ktoré nemôžu otehotnieť, má poruchu štítnej žľazy.  Pri zníženej funkcii tvorí telo ženy hormón prolaktín, ktorý potláča produkciu vajíčok. Ak lekár nasadí liečbu a hladina hormónov sa vyrovná, tri zo štyroch žien dokážu otehotnieť. Pozor problém byť aj s donosením bábätka . Zvýšená funkcia štítnej žľazy totiž zvyšuje riziko potratov. Vždy sa treba poradiť s lekárom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie