Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Premnoženie baktérií "tam dole": Čo robiť, ak ste tehotná?
Zdielať na

Premnoženie baktérií "tam dole": Čo robiť, ak ste tehotná?

Ženy často trápi aj infekcia HPV vírusom.

Jedným z najčastejších gynekologických problémov žien je pošvový výtok. Nie každý výtok znamená infekciu. Určité množstvo výtoku z pošvy je prirodzené. Jeho množstvo a charakter sa mení podľa fázy cyklu. Prirodzený výtok je číra až mliečne biela tekutina, bez zápachu. Dôležité je sledovať, či je výtok iný ako obvykle (napríklad hrudkovitý, zapáchajúci, sfarbený a podobne.) a či je sprevádzaný ešte ďalšími prejavmi (svrbenie, pálenie, bolesť, začervenanie alebo opuch) – tieto dva faktory môžu svedčiť pre prítomnosť infekcie. je množstvo dôvodov, prečo sa u ženy objaví infekcia. Najčastejšie ide o premnoženie mikroorganizmov - kvasiniek či baktérií.

Bakteriálna infekcia (bakteriálna vaginóza) môže mať vnútorný i vonkajší pôvod

Premnoženie baktérií (vnútorný pôvod)

Vo vaginálnom prostredí ženy žije prirodzene množstvo baktérií – uvádza sa, že najväčšie zastúpenie majú laktobacily. Prirodzené pH pošvy, ktoré by malo byť optimálne v rozmedzí 4 – 4,5 (kyslé pH), zaisťuje vhodné prostredie na udržanie laktobacilov na sliznici a ich rozmnožovanie.

Laktobacily chránia vagínu pred pomnožením ostatných baktérií a vzniku ťažkostí. Zjednodušene povedané pri bakteriálnej vaginóze z rôznych príčin klesne počet laktobacilov a následne sa premnožia ostatné baktérie. Premnoženie týchto ostatných baktérií vyvoláva ťažkosti.

Infekcia (vonkajší pôvod)

K infekcii však môže dôjsť aj zanesením baktérií z vonkajšieho prostredia do pošvy (napríklad pohlavným stykom.) Charakteristickým príznakom bakteriálnych infekcií býva hojný, šedavý, riedky výtok s charakteristickým rybím zápachom. Mnoh ženy však majú bakteriálnu infekciu bez výtoku, iba s miernymi ťažkosťami (pálenie, svrbenie vonkajšieho genitálu).

 Ako sa bakteriálne infekcie liečia? 

  • Užívanie (prípadne zavádzanie) antibiotík s obsahom metronidazolu, nifuratelu alebo klindamycínu, ktoré sú viazané iba na lekársky predpis.
  • Okyslenie prostredia pošvy – zníženie pH (napr. vitamín C, kyselina mliečna). V nízkom pH sa dobre darí laktobacilom, naopak pre premnoženie ostatných (aj škodlivých) baktérií je kyslé prostredie nevhodné (ostatné baktérie lepšie rastú v prostredí s vyšším pH)

Pozor, prílišné zníženie pH v kombinácii s ďalšími faktormi môže viesť k premnoženiu kvasiniek (kyslé prostredie a náhle veľké výkyvy pH kvasinkám svedčia) a môže vniknúť mykóza. Dodanie laktobacilov, ktoré sú prirodzenou súčasťou vagíny a bránia nadmernému množeniu ostatných baktérií  je najlepšie lokálnou aplikáciou prípravkov,ktoré obsahujú laktobacily.

Čo robiť, ak ste tehotná? 

Samostatnú kapitolu tvoria vaginálne infekcie v tehotenstve a riziká s nimi spojené. Môže ísť o klasickú kvasinkovú/bakteriálnu infekciu, hrozí však aj závažnejšia infekcia baktérií Streptococcus agalactiae. Zisťovanie tejto baktérie v pošve ženy sa vykonáva štandardne sterom v 36.-37. týždni tehotenstva (v tehotenskej knižke je toto vyšetrenie označené ako GBS alebo SGA). Táto baktéria nie je nebezpečná pre matku, ale môže spôsobiť komplikácie u novorodenca (závažné infekcie postihujúce napríklad pľúca alebo mozgové blany). Najčastejšie sa rieši preventívnym podaním penicilínových antibiotík. Ak ste tehotná a máte akékoľvek príznaky vaginálnych problémov, bezodkladne sa obráťte na svojho gynekológa.

Svrbenie, pálenie, prípadne iné nepohodlie nemusí byť spôsobené iba premnožením kvasinike či baktérií a zápalom. Príčinou môžu byť závažnejšie ochorenia - pre príklad uvádzam kvapavku, chlamýdie, syfilis, prípadne dermatózy, prekancerózy až nádorové ochorenia. Pokiaľ si teda nie ste istá pôvodom infekcie alebo sa stav nezlepší ani po preliečení, prípadne sa problémy vracajú, obráťte sa na svojho gynekológa, ktorý vykoná potrebné vyšetrenia na odhalenie príčiny problémov.

Súvisiace články

Najčítanejšie