Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezidentská choroba: Pozor na bolesť brucha a problém s močením!
Zdielať na

Prezidentská choroba: Pozor na bolesť brucha a problém s močením!

Archívna reportáž

Ochorenia hrubého čreva pribúdajú s vekom.

Divertikulová choroba je jedno z najčastejších ochorení tráviaceho traktu v rozvinutých krajinách. Nechtiac ju zviditeľnil bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorého takmer pripravila o život.

Ako sa prejavuje zápal divertikulu čreva?

  • Väčšinou silné bolesti v ľavej časti podbrušia,
  • zápcha alebo hnačka,
  • krvácanie,
  • nevoľnosť, vracanie, horúčka,
  • búšenie srdca alebo zadržiavanie moču.

Divertikul je vydutie steny hrubého čreva vo veľkosti hrášku až čerešne, väčšinou s priemerom 1 až 2 cm. Existujú vrodené alebo získané divertikuly. Môžu sa objaviť v ktorejkoľvek časti čreva, získané divertikuly sa však až v 90 percentách prípadov objavujú vo väčšom množstve v hrubom čreve v ľavej časti podbruška. Keď sa raz divertikul objaví, ostáva navždy bez možnosti návratu do pôvodného stavu a vzniká divertikulová choroba – divertikulóza. Našťastie, len približne u 30 percent ľudí s vytvorenými divertikulami sa objavia symptómy, väčšina ostáva bez príznakov

Ako divertikuly vznikajú?

Výživa chudobná na vlákninu môže spôsobovať chronickú zápchu s nepravidelnou suchou a tvrdou stolicou. Transport v hrubom čreve je teda sťažený, črevo sa musí silnejšie zvierať, sťahovať a vytvoriť silnejší tlak. Takto sa na oslabených miestach črevnej steny môžu vytvárať dutiny, čo sú divertikuly. Ochorenie ohrozuje rovnako mužov i ženy, nižšie riziko majú vegetariáni, ktorých strava obsahuje dostatok vlákniny. Výskyt divertikulovej choroby rastie aj so zvyšujúcim sa vekom. Vo veku 60 rokov sa divertikul objaví u každého tretieho človeka.

Čo divertikul spôsobí?

Ak zostávajú zvyšky potravy alebo stolice v divertikuloch, rozmnožené baktérie môžu spôsobiť podráždenie či zápal steny divertikula. Symptómy môžu byť ľahké, napríklad len mierne pobolievanie v ľavej časti podbruška, až po veľmi silné bolesti v ľavej strednej až spodnej časti brucha. Tie môžu byť sprevádzané bolestivým nutkaním na stolicu, nadúvaním, zápchou alebo hnačkou či dokonca krvácaním z čreva. Pri ťažšom priebehu je brušná stena napnutá, môže sa objaviť nevoľnosť, vracanie, vysoká horúčka, búšenie srdca alebo zadržiavanie moču.

Zápal je spočiatku lokálne ohraničený, ale môže sa rozšíriť na väčšiu plochu hrubého čreva, prípadne až na celú hrúbku črevnej steny. Zápal divertikulov sa vyskytuje približne u každého piateho človeka trpiaceho divertikulózou. Pravdepodobnosť stúpa s dĺžkou ochorenia. Ak sa objavia vážne príznaky zápalu hrubého čreva a horúčka, urýchlene treba vyhľadať lekársku pomoc. Veľmi zriedkavo totiž môže dôjsť až k prasknutiu čreva, ktoré sa musí okamžite operovať.

Pomôžu antibiotiká 

Ak sa pri kolonoskopii, pri CT vyšetrení alebo ultrazvukovom vyšetrení brucha objavia divertikuly, ktoré spôsobujú ťažkosti, je nutné začať sa viac hýbať, prijímať dostatok tekutín a obohatiť stravu o vlákninu. Zápal sa dá dokázať aj krvnými testami. Lekári pacientom predpisujú aj antibiotikum lokálne účinkujúce v hrubom čreve. Liek pomáha znížiť počet choroboplodných baktérií. Zabezpečuje tak prevahu užitočných a zdraviu prospešných baktérií nielen v čreve, ale aj v samotnom divertikule. Znižuje sa tým nafukovanie a bolesť brucha, upraví sa vyprázdňovanie.

Potraviny bohaté na vlákninu

  • grahamový chlieb
  • strukoviny(1- či 2-krát týždenne)
  • ovocie (jablká prípadne mäkké ovocie bez zrniek)
  • zeleninové šaláty
  • mleté orechy
  • potravinové doplnky
  • musli (zaliate horúcou vodou)

Ako sa dá predchádzať divertikulóze?

Divertikuly, ktoré sa raz vytvoria, sa, bohužiaľ, môžu opakovane naplniť stolicou a osídliť baktériami spôsobujúcimi zápal. Aj preto je vhodné antibiotickú liečbu cyklicky opakovať. Výhodou tejto liečby je, že antibiotikum sa nevstrebáva do krvi a môže sa užívať dlhodobo bez poškodzovania orgánov. Silný zápal je však nutné liečiť úplným vylúčením stravy alebo stravou s nízkym množstvom vlákniny a antibiotikami. Ak sa zápal opakuje alebo sa priebeh ochorenia komplikuje zrastmi, zúžením čreva či stratou elasticity je potrebná operácia, pri ktorej sa zápalom zmenené časti odstránia.

Dôležité sú:

  • Denný prísun tekutín 1,5 – 2 litre,
  • strava bohatá na rozpustnú vlákninu, ovsené a pšeničné otruby, 
  • dostatočný pohyb, ktorý vedie k zlepšeniu pohyblivosti čriev, 
  • pravidelná, objemovo veľká a mäkká stolica.

Súvisiace články

Najčítanejšie