Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Záhadný zápal pľúc v Argentíne: Z 9 nakazených sú už traja mŕtvi, nie je to kovid
Zdielať na

Záhadný zápal pľúc v Argentíne: Z 9 nakazených sú už traja mŕtvi, nie je to kovid

Ľudstvu hrozia nové zoonózy

Traja ľudia zomreli tento týždeň v Argentíne na zápal pľúc neznámeho pôvodu, informovali vo štvrtok miestne zdravotnícke úrady. Šesť ďalších bolo infikovaných, podľa miestnych správ vylúčili ako pôvodcov Covid-19, chrípku a hantavírus.

Minister verejného zdravotníctva provincie Tucumán Luis Medina Ruiz na štvrtkovej tlačovej konferencii oznámil smrť 70-ročnej pacientky a identifikoval troch zamestnancov zdravotníckeho zariadenia s príznakmi.

"Títo pacienti majú spoločné ťažké dýchacie ťažkosti s obojstranným zápalom pľúc  na röntgenových snímkach, ktoré sú veľmi podobné Covidu, ale ten sme vylúčili," povedal v stredu doktor Ruiz.

Z deviatich ľudí, u ktorých sa doteraz zistilo, že sú infikovaní, bolo údajne osem zdravotníkov a jedným z nich bola pacientka na jednotke intenzívnej starostlivosti liečený na súkromnej klinike v Tucumáne.

„Bola hospitalizovaná a podstúpila operáciu pre problémy so žlčníkom. Dvakrát bola reoperovaná. Odvtedy sa objavilo infekčné pľúcne ochorenie, ktorého dátum sa zhoduje s nástupom symptómov u ostatných pacientov, okolo 20. augusta,“ povedal o pacientke doktor Ruiz."Aj keď ešte nie je jasné, kto sa nakazil prvý, najprv ju považovali za pacientku nula, ale je to zatiaľ v štádiu preverovania." Podľa úradov boli príznaky záhadnej choroby prvýkrát hlásené medzi 18. a 22. augustom.

„Je to veľmi podobné ako Covid, hantavírus; pôvodcom môžu byť vírusy alebo baktérie,“ povedal v utorok na tlačovom brífingu riaditeľ epidemiológie provinčného zdravotného systému Dr Rogelio Calli. Testy na Covid, hantavírus a niektoré kmene legionelly zatiaľ priniesli negatívne výsledky, uviedlo ministerstvo.

„Pokračujeme vo vykonávaní výskumného protokolu pre krvné kultúry, kultúry spúta, kultúry moču a všetky vírusy a baktérie, ktoré máme v provincii k dispozícii,“ uviedli úrady. Zdravotnícke zariadenie bolo umiestnené v preventívnej izolácii na sedem dní, pretože úrady skúmali pôvod ohniska.

„Najdôležitejšie je, že ak mal niekto v týchto dňoch pracovný vzťah s týmito pacientmi a vykazuje nejaké príznaky, dostavil sa na naše pohotovostné služby a nahlásil to,“ dodali. „Táto situácia je nepredvídateľná, v zásade ubehlo viac ako jedenásť dní, každý pacient má iný priebeh, ale na vývoj si treba počkať, keďže ide o chorobu, o ktorej pôvode stále nič nevieme, preto je jej vývoj tiež nepredvídateľný,“ povedal doktor Ruiz.

Epidemický spravodajský tím Európskeho centra pre kontrolu chorôb údajne monitoruje situáciu v Argentíne a situáciu sledujú aj vedci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Súvisiace články

Najčítanejšie