Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Máte mozgovú hmlu? Toto je 6 rád neurológa
Zdielať na

Máte mozgovú hmlu? Toto je 6 rád neurológa

Long covid zhoršuje aj stav mozgu.

Mozgová hmla nie je lekársky ani vedecký termín; používajú ho jednotliví ľudia na opis toho, ako sa cítia, keď je ich myslenie pomalé, nejasné a neostré.


Čo je to mozgová hmla? 

Pocit "mozgovej hmly" z času na čas zažíva každý. Napríklad počas chrípky, alebo ak ste sa zobudili o druhej ráno. Podobné účinky majú aj antihistaminiká  či benzodiazepíny. V každom prípade ste pravdepodobne len čakali, kým sa vrátite do normálu, či už to znamenalo zotavenie sa z choroby, prispôsobenie sa novému časovému pásmu alebo čakanie, kým pominú vedľajšie účinky lieku. Ľudia, ktorí prekonali Covid 19 však často opisujú takéto myslenie ako pretrvávajúci stav-podľa optimistických odhadov má ťažkosti 10-20 percent ľudí.. 

Okrem priamych účinkov na mozog môže mať COVID-19 aj dlhodobé účinky na iné orgány. Ľudia s longcovidom môžu mať ďalšie pretrvávajúce príznaky vrátane únavy, bolesti tela, neschopnosti cvičiť, bolesti hlavy a problémov so spánkom. Niektoré z týchto problémov môžu byť spôsobené trvalým poškodením pľúc, srdca, obličiek alebo iných orgánov. Poškodenie týchto orgánov – alebo dokonca len samotné symptómy – môžu zhoršiť myslenie a pamäť a spôsobiť mozgovú hmlu. Zhoršenie myslenia totiž spôsobuje aj únava či bolesť hlavy. môže pomôcť vyčistiť mozgovú hmlu?

Ako "vyčistiť" mozgovú hmlu?

Dr. Andrew E. Budson je vedúcim sekcie kognitívnej a behaviorálnej neurológie a  prednáša neurológiu na Harvardskej lekárskej fakulte. Pacientom s mozgovou hmlou po covide odporúča vykonávať všetky činnosti, o ktorých je známe, že pomáhajú mysleniu a pamäti.

Robte aeróbne cvičenie.

Možno budete musieť začať pomaly, možno len dve až tri minúty niekoľkokrát denne. Aj keď neexistuje žiadna odporúčaná „dávka“ cvičenia na zlepšenie zdravia mozgu , vo všeobecnosti sa odporúča cvičiť 30 minút denne, päť dní v týždni.

Jedzte ľahkú stredomorskú stravu.

Zdravá strava vrátane olivového oleja, ovocia a zeleniny, orechov a fazule a celozrnných výrobkov preukázateľne zlepšuje myslenie a pamäť. a zdravie mozgu.

Vyhýbajte sa alkoholu a drogám.

Dajte svojmu mozgu najlepšiu šancu na uzdravenie tým, že sa budete vyhýbať látkam, ktoré ho môžu nepriaznivo ovplyvniť .

Dobre sa vyspite.

Spánok je čas, keď mozog a telo môžu odbúrať toxíny a pracovať na uzdravení. Doprajte svojmu telu spánok, ktorý potrebuje. Ak trpíte nespavosťou, riešte to s lekárom. .

Zúčastňujte sa spoločenských aktivít.

Spoločenské aktivity prospievajú nielen našej nálade, ale pomáhajú aj nášmu mysleniu a pamäti.

Učte sa nové veci. 

Skúste činnosti, ktoré stimulujú myslenie-  počúvanie hudby ; precvičovanie všímavosti  a udržiavanie pozitívneho myslenia.

Súvisiace články