Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové zistenie vedcov: Existujú až 3 typy dlhodobého kovidu, každý má iné príznaky!
Zdielať na

Nové zistenie vedcov: Existujú až 3 typy dlhodobého kovidu, každý má iné príznaky!

Vírus zostáva v tele dlhodobo

Odborníci tvrdia, že existujú tri „podtypy“ dlhého Covidu.

Podľa vedcov existujú tri rôzne typy dlhého Covidu, z ktorých každý má svoj vlastný súbor symptómov. Výskumníci skúmali 1 459 ľudí žijúcich s dlhodobým Covidom – definovanými autormi štúdie ako trpiacimi príznakmi najmenej 84 dní po infekcii – ktorí sa zúčastnili štúdie Zoe Health.

Predtlač štúdie, publikovaná na medRxiv, tvrdí, že ľudia s dlhodobým kovidom zdajú byť rozdelení do troch hlavných skupín:

  • Tí, ktorí majú neurologické symptómy vrátane únavy, mozgovej hmly a bolesti hlavy – najčastejšie sa vyskytujú medzi tými, ktorí sa nakazili, keď najdominantnejšími kmeňmi boli alfa a delta.
  • Druhá skupina mala respiračné symptómy vrátane bolesti na hrudníku a dýchavičnosti. Toto sa zistilo častejšie medzi infikovanými počas prvej vlny vírusu.
  • Posledná skupina pociťuje rôzne príznaky vrátane búšenia srdca, bolesti svalov a zmien na koži a vlasoch,
    Vedci však uviedli, že tieto tri podtypy boli zrejmé vo ​​všetkých variantoch ochorenia.

Vedúca klinická autorka Dr Claire Stevesová z King's College London povedala: „Tieto údaje jasne ukazujú, že post-Covid syndróm nie je len jeden stav, ale zdá sa, že má niekoľko podtypov.Pochopenie základných príčin týchto podtypov môže pomôcť pri hľadaní stratégií liečby. Navyše tieto údaje zdôrazňujú potrebu personalizovaného prístupu v liečbe citlivého voči zdravotným problémom každého jednotlivca."

Súvisiace články