Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Toto sú 3 spôsoby, ako si zlepšiť črevný mikrobióm.Verili by ste, že pomôže pes?
Zdielať na

Toto sú 3 spôsoby, ako si zlepšiť črevný mikrobióm.Verili by ste, že pomôže pes?

Archívna reportáž

Najlepšia je pestrá strava s množstvo vlákniny.

Baktérie, vírusy, kvasinky a parazity vo vašom čreve? Môže to znieť ako nočná mora, ale táto "zbierka" mikróbov je podľa odborníkov veľmi dôležitá pre naše zdravie.  

Zbierka baktérií v našich črevách sa nazýva mikrobióm a skladá sa z miliónov organizmov, ktoré žijú v nás a na nás. A zdravý mikrobióm je kľúčovou súčasťou dobrého zdravia.

Ovplyvňuje totiž zásadne imunitný systém a pomáha syntetizovať dôležité vitamíny v našom čreve. "Tieto organizmy nás chránia pred ochoreniami, môžu pomôcť pri hojení rán, zabíjať zlé patogény a pomôcť niektorým liekom lepšie fungovať," hovorí profesorka infektológie na Univerzite v Manchestri Sheena Cruickshank.Starostlivosť o náš mikrobióm môže naozaj pomôcť pri mnohých ochoreniach vrátane alergií, astmy a autoimunitných ochorení. "Dobrým mikrobiómom myslíme rôznorodý mikrobióm," vysvetľuje profesorka  Cruickshank. "Veľa chorôb súvisí práve s malou rozmanitosťou týchto črevných mikróbov."

Ako získať podľa vedcov lepší mikrobióm?

Adoptujte alebo kúpte si psa

Štúdie ukazujú, že psy zdieľajú svoj mikrobióm s domácnosťou. Ukázalo sa, že vyrastanie so psom znižuje šance na rozvoj astmy a alergií a starostlivosť o domáceho maznáčika je príjemný spôsob výmeny baktérií. Už len to, že máte okolo seba zvieratá, však môže mikrobiómu pomôcť. Mikrobióm  je totiž aj v budovách a vo vzduchu okolo nás. Ľudia, ktorí žijú na vidieku v blízkosti  zvierat, majú o niečo väčšiu rozmanitosť mikróbiómu. Z tohto hľadiska je však podľa odborníkov najlepšie spolužitie so psom.

Znížte stres

Jedným z dôležitých faktorov zdravia mikrobiómu je to, ako črevo presakuje alebo nakoľko je priepustné. Črevá každého človeka sú do určitej miery priepustné, ale črevá niektorých ľudí sú presakujú viac. Ak z čreva unikajú zdravé a užitočné mikroorganizmy,  nie je to až taký problém. Ak však uniknú virulentnejšie mikroorganizmy, imunitné bunky čakajúce vonku sa aktivujú, čo môže spôsobiť zápal. Ako teda do toho vstupuje stres? "Vysoký kortizol, ktorý je jedným z našich stresových hormónov, môže skutočne zvýšiť presakovanie čriev," povedala profesorka Sheena Cruickshank. "Ak žijete vo vysokom strese, vaše črevá môžu byť presakujúce."

Obmieňajte stravu
Pre zdravý mikrobióm je podľa odborníkov dôležitá pestrá strava s vysokým obsahom vlákniny. Osadenstvo črevného mikrobiómu miluje potraviny s množstvom vlákniny, ako je ovocie a zelenina, Vláknina totiž nie je dobre stráviteľná v žalúdku a viac ju rozkladajú práve mikroorganizmy v črevách.
Pre zdravie mikrobiómu sú dôležité fermentované potraviny, pretože obsahujú živé baktérie,ichmnožstvo sa však v jednotlivých takýchto potravinách značne líši.  Problémom môže byť diéta- ľudia, ktorí obmedzujú jedlo, či už kvôli chudnutiu, alebo preto, že jedia málo, no sú to vysokokalorické a priemyselne spracované jedlá  "Ak máte pestrú stravu s množstvom ovocia a zeleniny, na mnohých jedlách si môžete naozaj pochutiť a fast food vám chýbať nebude," povedala  profesorka Cruickshank. "Najjednoduchšia vec, ktorú môžeme urobiť, je mať dobrú a vyváženú stravu."

A čo probiotiká?

"Probiotiká sú často prvou vecou, ​​na ktorú myslíme, keď hovoríme o zdraví čriev, ale dôkazy o ich účinnosti sú zmiešané," tvrdí infektologička. Ich podávanie sa často odporúča po antibiotikách na doplnenie dobrých baktérií, ktoré môžu antibiotiká mohli zlikvidovať spolu s tými choroboplodnými.  "Niektoré štúdie tvrdia, že môžu čiastočne pomôcť, ale iné ukazujú, že probiotiká nie sú také účinné , ako si mnohí myslia."

    Súvisiace články

    Najčítanejšie