Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Štúdia zistila, že pacienti s covidom čelia riziku demencie až dva roky po infekcii
Zdielať na

Štúdia zistila, že pacienti s covidom čelia riziku demencie až dva roky po infekcii

Archívna reportáž

Covid môže mať neblahé následky aj po prekonaní infekcie

Pravdepodobnosť, že vám diagnostikujú niektoré neurologické a psychiatrické ochorenia, je podľa výskumu po Covide dvakrát až trikrát vyššia ako pri iných respiračných infekciách.

Nová veľká štúdia ukázala, že pacienti s COVID-19 čelia zvýšenému riziku demencie , mozgovej hmly a iných neurologických stavov až dva roky po infekcii.

Vedci z Oxfordskej univerzity preskúmali zdravotné záznamy viac ako 1,25 milióna pacientov a analyzovali údaje zo 14 neurologických a psychiatrických diagnóz spolu s rôznymi typmi infekcií Covid. Zistili, že v priebehu dvoch rokov je šanca na diagnózu rôznych neurologických a psychiatrických chorôb po Covide dvakrát až trikrát vyššia ako pri iných respiračných infekciách.

Ohrozené sú aj deti

Výskum publikovaný v časopise Lancet Psychiatry tiež ukázal, že deti čelia dvojnásobne zvýšenému riziku epilepsie a záchvatov: 260 z 10 000 osôb mladších ako 18 rokov sa rozvinie po Covide, v porovnaní so 130 z 10 000 po inej infekcii dýchacích ciest. papier. Avšak pravdepodobnosť väčšiny neurologických a psychiatrických diagnóz po Covid-19 bola u detí nižšia ako u dospelých, dodali vedci.

Štúdia ukázala, že dospelí vo veku 18 – 64 rokov, ktorí mali Covid-19 až dva roky predtým, mali vyššie riziko mozgovej hmly a svalových ochorení v porovnaní s tými, ktorí mali v rovnakom období iné respiračné infekcie. U dospelých vo veku 65 a viac rokov bol vyšší výskyt mozgovej hmly, demencie a psychotických porúch.

Medzi staršími ako 65 rokov pripadlo do dvoch rokov od nákazy Covidom 450 nových diagnóz demencie na 10 000 ľudí v porovnaní s 330 prípadmi v kontrolnej skupine.

Štúdia tiež zistila, že u dospelých sa riziko diagnostikovania depresie alebo úzkosti spočiatku po Covid-19 zvýšilo, ale po relatívne krátkom čase sa vrátilo na rovnaké úrovne, aké sa vyskytujú u ľudí infikovaných inou respiračnou infekciou. U detí sa tiež usúdilo, že nie sú vystavené väčšiemu riziku úzkostných alebo depresívnych porúch po Covide.

Prekonanie variantu Delta bolo spojené s výrazne vyššími šesťmesačnými rizikami úzkosti, nespavosti,  deficitu rozumových schopností, epilepsie alebo záchvatov a ischemických mozgových príhod, ale s nižším rizikom demencie v porovnaní s tými, u ktorých bol diagnostikovaný Covid-19 na začatku pandémie, keď prevládal variant Alfa. Omicron vedie k podobným rizikám, dodali vedci.

Súvisiace články

Najčítanejšie