Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Skúste 10 spôsobov, ako si zrýchliť metabolizmus. Pomôže vám aj obyčajná voda!
Zdielať na

Skúste 10 spôsobov, ako si zrýchliť metabolizmus. Pomôže vám aj obyčajná voda!

Nárazové diéty môžu spomaliť váš metabolizmus.

Zrýchlenie metabolizmu je svätým grálom strážcov hmotnosti všade, ale to, ako rýchlo vaše telo spaľuje kalórie, závisí od niekoľkých vecí. Niektorí ľudia zdedia rýchly metabolizmus. Muži majú tendenciu spaľovať viac kalórií ako ženy, a to aj počas odpočinku. A pre väčšinu ľudí sa metabolizmus po 40. roku života neustále spomaľuje. Hoci nemôžete ovplyvniť svoj vek, pohlavie alebo genetiku, existujú aj iné spôsoby, ako zlepšiť metabolizmus. Tu je 10 z nich.

Budujte si svalovú hmotu

Vaše telo neustále spaľuje kalórie, aj keď nič nerobíte. Táto pokojová rýchlosť metabolizmu je oveľa vyššia u ľudí s väčším množstvom svalov. Každé kilo svalov spotrebuje asi 6 kalórií denne, aby sa udržalo, zatiaľ čo každé kilo tuku spáli iba 2 kalórie denne. Tento malý rozdiel sa môže časom sčítať. Po silovom tréningu sa aktivujú svaly na celom tele, čím sa zvýši priemerná denná rýchlosť metabolizmu.

Cvičte intenzívnejšie

Aeróbne cvičenie síce nevybuduje veľké svaly, ale dokáže rozprúdiť váš metabolizmus niekoľko hodín po tréningu. Cvičenie s vysokou intenzitou poskytuje väčší a dlhší nárast pokojovej rýchlosti metabolizmu ako cvičenie s nízkou alebo strednou intenzitou. Skúste intenzívnejšiu hodinu v telocvični alebo zaraďte krátke dávky joggingu počas bežnej prechádzky.

Pite viac vody

Telo potrebuje vodu na spracovanie kalórií. Ak ste čo i len mierne dehydrovaní, váš metabolizmus sa môže spomaliť. V jednej štúdii dospelí, ktorí vypili osem alebo viac pohárov vody denne, spálili viac kalórií ako tí, ktorí vypili štyri. Aby ste zostali hydratovaní , vypite pred každým jedlom a občerstvením pohár vody alebo iného nesladeného nápoja. Radšej si dajte čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré prirodzene obsahujú vodu, než praclíky alebo hranolky.

Energetické nápoje radšej vynechajte

Niektoré ingrediencie v energetických nápojoch dokážu naštartovať metabolizmus. Sú plné kofeínu, ktorý zvyšuje množstvo energie, ktorú vaše telo spotrebuje. Niekedy obsahujú taurín, aminokyselinu. Taurín môže urýchliť váš metabolizmus a môže pomôcť pri spaľovaní tukov. Ale používanie týchto nápojov môže u niektorých ľudí spôsobiť problémy, ako je vysoký krvný tlak, úzkosť a problémy so spánkom. Piť ich sa neodporúča deťom a dospievajúcim.

Jedzte častejšie

Častejšie jedenie vám môže pomôcť schudnúť. Keď budete jesť veľké jedlá s mnohými hodinami medzi jedlami, váš metabolizmus sa medzi jedlami spomalí. Malé jedlo alebo desiata každé 3 až 4 hodiny udržiava váš metabolizmus naštartovaný, takže v priebehu dňa spálite viac kalórií. Niekoľko štúdií tiež ukázalo, že ľudia, ktorí pravidelne maškrtia, jedia počas jedla menej.

Okoreňte si jedlo

Korenené jedlá obsahujú prírodné chemikálie, ktoré dokážu nakopnúť váš metabolizmus na vyššie obrátky. Varenie jedál s lyžicou nasekanej červenej alebo zelenej čili papričky môže zvýšiť rýchlosť metabolizmu. Účinok je pravdepodobne dočasný, ale ak často jete korenené jedlá, môže vm to pomôcť achudnúť. Okoreňte napríklad cestoviny, čili a dusené mäso vločkami červenej papriky.

Naštartujte sa s bielkovinami

Vaše telo spaľuje oveľa viac kalórií trávením bielkovín, než keď prijíma tuky alebo sacharidy. Ako súčasť vyváženej stravy môže nahradenie niektorých sacharidov chudými potravinami bohatými na bielkoviny urýchliť metabolizmus v čase jedla. Dobré zdroje bielkovín sú chudé hovädzie mäso, morčacie mäso, ryby, biele kuracie mäso, tofu, orechy, fazuľa, vajcia a nízkotučné mliečne výrobky.

Popíjajte čiernu kávu

Ak patríte medzi milovníkov kávy, zrejme vám pomáh koncentrovať sa a dodáva vám energu. Ak ju pijete s mierou, jednou z výhod kávy môže byť krátkodobé zvýšenie rýchlosti metabolizmu. Kofeín vám môže pomôcť cítiť sa menej unavený a dokonca zvýšiť vašu vytrvalosť počas cvičenia.

Nabite sa zeleným čajom

Pitie zeleného čaju alebo čaju oolong ponúka kombinované výhody kofeínu a katechínov, látok, ktoré preukázateľne rozprúdia metabolizmus na niekoľko hodín. Výskum naznačuje, že pitie 2 až 4 šálok ktoréhokoľvek čaju môže prinútiť telo spáliť o 17 % viac kalórií počas mierne intenzívneho krátkodobého cvičenia.

Vyhnite sa nárazovým diétam

Nárazové diéty – tie, ktoré zahŕňajú príjem menej ako 1200 (ak ste žena) alebo 1800 (ak ste muž) kalórií denne – sú zlé pre každého, kto dúfa, že zrýchli svoj metabolizmus. Hoci vám tieto diéty môžu pomôcť zhodiť kilá, ide to na úkor správnej výživy. Navyše sa to vracia, pretože môžete stratiť svaly, čo zase spomaľuje váš metabolizmus. Konečným výsledkom je, že vaše telo spaľuje menej kalórií a priberá rýchlejšie ako pred diétou.

Súvisiace články

Najčítanejšie