Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Španielsko potvrdilo už druhé úmrtie na opičie kiahne za dva dni. Muži zomreli na opuch mozgu.
Zdielať na

Španielsko potvrdilo už druhé úmrtie na opičie kiahne za dva dni. Muži zomreli na opuch mozgu.

Na Slovensku evidujeme 6 prípadov opičích kiahní.

Krajina potvrdila svoje druhé úmrtie na túto chorobu – zatiaľ jediné úmrtia v Európskej únii.

Španielske úrady potvrdili druhé úmrtie na opičie kiahne týždeň po tom, ako WHO vyhlásila kvôli prepuknutiu opičích kiahní „globálnu zdravotnú pohotovosť“

Prvé úmrtia na opičie kiahne mimo afrického kontinentu boli potvrdené 29.júla,  jedno v španielskom regióne Valencia, 41-ročný Španiel však tejto chorobe podľahol v Belo Horizonte v Brazílii. O druhej španielskej obeti zatiaľ nie sú známe žiadne podrobnosti. Príčinou úmrtí na opičie kiahne v Španielsku bola encefalitída- zápal mozgu a opuch vyvolaný touto chorobou.

Španielsko má najvyšší počet nakazených opičími kiahňam v Európe, v piatok hlásili 4298 prípadov. Približne 120 z týchto prípadov si vyžaduje hospitalizáciu. Väčšina prípadov sú homosexuálni muži, medzi  nakazenými je však aj 64 žien.

V Španielsku sa podalo doteraz približne 5 300 vakcín proti pravým kiahňam, ktoré sú čiastočne účinné aj na toto ochorenie, ale zdravotnícki pracovníci tvrdia, že je to oveľa menej ako počet potrebný na ochranu všetkých vysokorizikových skupín.

Včera na klinikách v Londýne stáli tisíce ľudí v rade, aby dostali vakcínu, keďže tamojší zdravotnícky systém má k dispozícii väčšie množstvo vakcín.

Opičie kiahne sú endemické v Afrike, kde cirkuluje smrteľnejšia forma vírusu. K dnešnému dňu zomrelo na opičie kiahne 75 ľudí pri vypuknutí epidémie, väčšinou v Nigérii a Kongu. Príchod choroby do Európy odborníci spájajú s dvoma miestami vypuknutia -  v Belgicku a Španielsku.

Vírus sa najčastejšie prenáša kontaktom koža na kožu, ale môže sa preniesť aj zdieľaním posteľnej bielizne s niekým, kto má vírus, alebo dokonca kvapôčkami, ak je infikovaná osoba v tesnej blízkosti a kašle alebo kýcha. Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesti tela, zimnicu, únavu a žihľavku.

Príznaky sú zvyčajne mierne, ale ľudia so slabšou imunitou a s pridruženými ochoreniami  sú obzvlášť náchylní na vážne ochorenie.

Medzitým Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť oznámila 2 469 potvrdených a 77 vysoko pravdepodobných prípadov vo Veľkej Británii, väčšinou v Anglicku.

Na Slovensku pribudli v piatok ďalšie tri prípady, spolu ich je zatiaľ šesť.

Súvisiace články

Najčítanejšie