Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Znepokojení lekári: Opičie kiahne mutujú 12-krát rýchlejšie, ako sa očakávalo
Zdielať na

Znepokojení lekári: Opičie kiahne mutujú 12-krát rýchlejšie, ako sa očakávalo

Opičie kiahne mutujú rýchlejšie než sa myslelo.

Opičie kiahne mutujú až 12-krát rýchlejšie, ako sa očakávalo, tvrdí štúdia. Spojené kráľovstvo mohlo do konca roka zaznamenať až 60 000 nových prípadov denne.

K nedeli 26. júna bolo v Spojenom kráľovstve zaznamenaných 1 076 prípadov, čo je o 166 viac ako v piatok, pričom zdravotnícki experti uviedli, že epidémia sa pravdepodobne v najbližších týždňoch rozšíri ďalej.

Zatiaľ čo nárast na desiatky tisíc denných prípadov za šesť mesiacov sa môže zdať extrémny, vedci zistili, že vírus zrejme mutuje nezvyčajnou rýchlosťou. V štúdii publikovanej v časopise Nature Medicine portugalskí vedci zistili, že vzorky vírusu mali vo svojej DNA 50 mutácií v porovnaní s rokom 2018. To je šesť až dvanásťnásobok počtu, ktorý by vedci normálne očakávali za rovnaké časové obdobie.

Počet infikovaných bude stúpať

Profesor Adam Kleczkowski, matematik na Univerzite v Strathclyde, varoval, že počet infekcií v Británii môže naďalej stúpať až do konca roka – kedy by vírus mohol každý deň chytiť až 60 000 ľudí.

"Pokiaľ kombinácia sledovania kontaktov a vakcinácie nezastaví šírenie, opičie kiahne sa budú šíriť ďalej," povedal profesor Kleczkowski. Profesor Kleczkowski odhadol, že každá infikovaná osoba infikuje ďalších dvoch ľudí - čo je známe ako R číslo. Dodal, že 53 percent populácie by sa muselo nakaziť, aby dostatok ľudí malo imunitu na zastavenie šírenia vírusu – známeho ako kolektívna imunita.

Na základe týchto parametrov modeloval, ako by sa epidémia vyvinula, ak by boli na vírus vnímaví všetci muži vo veku 50 a menej rokov. To sa rovná 40 percentám populácie Spojeného kráľovstva – približne 26,8 milióna ľudí – a klasifikuje sa ako „veľká ohrozená skupina populácie“.

Povedal, že parametre sú založené na tom, že ľudia nad 50 rokov majú pravdepodobne určitú imunitu voči očkovaniu proti kiahňam, ktoré Spojené kráľovstvo prestalo zavádzať v roku 1971, a ktoré sa doteraz šírilo hlavne medzi mužmi.

Súvisiace články