Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Skvelá správa : Už štvrtý človek sa vyliečil z vírusu HIV!
Zdielať na

Skvelá správa : Už štvrtý človek sa vyliečil z vírusu HIV!

Archívna reportáž

Niektorí ľudia sú imúnni voči HIV

Muž, ktorý žil s vírusom HIV od 80. rokov minulého storočia, sa podľa lekárov zrejme vyliečil, stal sa až štvrtým takýmto prípadom v histórii, informoval web BBC.

Muž je známy ako pacient z "Mesta nádeje" podľa nemocnice City of Hope v kalifornskom Duarte, kde sa liečil. Mnoho jeho priateľov zomrelo na HIV v čase, keď ešte neboli rozšírené antiretrovírusové lieky, ktoré by dokázali ľuďom zaistiť takmer normálnu dĺžku života. "Keď mi v roku 1988 diagnostikovali vírus HIV, myslel som si rovnako ako mnoho ďalších, že je to rozsudok smrti. Nikdy som si nepomyslel, že sa dožijem dňa, keď už nebudem mať HIV," uviedol pacient.

Teraz šesťdesiatšesťročný muž, ktorý si neželá byť menovaný, prestal dokonca užívať lieky na HIV. Lekári sa primárne nesnažili vyliečiť ho z HIV, diagnostikovali mu však pred troma rokmi leukémiu, a preto sa lekársky tím rozhodol, že pacient potrebuje transplantáciu kostnej drene. Zhodou okolností bol jeho darca odolný voči vírusu HIV. U niektorých ľudí, vrátane darcu, sa totiž vyskytuje mutácia chemokinového receptora CCR5, a nedochádza tak k nákaze buniek vírusom HIV.

Lekári pacienta po transplantácii starostlivo sledovali a hladina vírusu HIV sa v jeho tele stala nedetekovateľnou. Teraz je už viac ako 17 mesiacov v remisii.

Prvým vyliečeným prípadom na svete bol v roku 2011 Timothy Ray Brown, známy ako berlínsky pacient. Avšak pacient z Kalifornie je najstarším pacientom, ktorý bol takto vyliečený, a zároveň žil s HIV najdlhšie.

Transplantácia kostnej drene však podľa odborníkov bohužiaľ neprinesie revolúciu v liečbe HIV pre 38 miliónov ľudí na svete, ktorí sú v súčasnosti nakazení. "Je to zložitý zákrok s významnými potenciálnymi vedľajšími účinkami. Pre väčšinu ľudí žijúcich s HIV to teda nie je vhodná voľba. Vedci však skúmajú spôsoby, ako sa zamerať na mutáciu receptora CCR5 pomocou génovej terapie," dodala Jana Dickter, lekárka infekčného oddelenia v kaliforn. City of Hope.

Súvisiace články

Najčítanejšie