Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Strašiak z tretieho sveta: Ako vyzerá cholera?
Zdielať na

Strašiak z tretieho sveta: Ako vyzerá cholera?

Na choleru pozor aj pri cestovaní do rozvojových krajín.

V obliehanom ukrajinskom Mariupole vypukla epidémia cholery. Túto chorobu poznajú lekári skôr skôr z rozvojových krajín alebo z utečeneckých táborov. Dôvodom sú zlé hygienické podmeinky a nakazená voda.

Podľa medzinárodnej organizácie Lekári bez hraníc je cholera smrteľnou, ale ľahko liečiteľnou chorobou. Rozhodne sa o nej nedá povedať, že by patrila k minulosti, aj dnes postihuje milióny ľudí po celom svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) postihne cholera ročne 1,3 až 4 milióny ľudí po celom svete a je príčinou 21 000 až 143 000 úmrtí. V roku 2019 "lekári bez hraníc"  liečili 47 000 pacientov s cholerou.

Šíri sa najmä v preľudnených oblastiach s nevhodnými hygienickými podmienkami a nedostatkom čistej vody. Spôsobuje ťažké hnačky a zvracanie, ktoré môžu viesť k úmrtiu kvôli vážnej dehydratácii.

Smrť môže nastať aj počas niekoľkých hodín.

Riziko prepuknutia cholery je vysoké najmä po prírodných katastrofách či v preplnených táboroch a provizórnych zariadeniach pre ľudí na úteku. Situácia je obzvlášť problematická v období dažďov, kedy sú domy a latríny zatopené a kontaminovaná voda sa zhromažďuje v stojatých kalužiach. Choleru spôsobuje baktérie Vibrio cholerae, ktorá núti bunky tvoriace výstelku čreva produkovať veľké množstvo tekutiny, čo vedie k ťažkým hnačkám a zvracaniu. Infekcia sa šíri požitím jedla či vody kontaminovanej fekáliami alebo zvratkami niekoho, kto je chorobou infikovaný.

Kontaminácia jedla alebo zdroja vody môže viesť k masívnemu rozšíreniu choroby v krátkom čase, a to obzvlášť v preľudnených oblastiach, ako sú slumy či utečenecké tábory alebo vo vojnových oblastiach ako je teraz ukrajinský Mariupol, s katastrofálnym zásobovaním a množstvom nepochovaných mŕtvol, ktoré predstavujú veľké hygienické riziko.

Ako sa cholera prejavuje? 

Väčšina nakazených nevykazuje žiadne symptómy choroby, vírus však pretrváva v ich výkaloch až 10 dní. Baktérie, ktoré sa z výkalov dostanú do okolia, môžu byť počas tejto doby zdrojom nákazy ostatných.

Pokiaľ sa u chorých symptómy objavia, deje sa tak obvykle v priebehu dvoch či troch dní od nákazy. Môžu sa však objaviť kedykoľvek v rozmedzí od piatich hodín do piatich dní. Symptómy bývajú mierne, ale môže sa objaviť aj ťažká ​​vodnatá hnačka, zvracanie a kŕče v nohách. Pacient rýchlo stráca telesné tekutiny, čo vedie k dehydratácii a šoku. Bez liečby môže počas niekoľkých hodín zomrieť.

Ako sa zisťuje cholera?

Cholera môže byť diagnostikovaná na základe vzoriek stolice či výteru z konečníka, ale kvôli rýchlemu vývoju ochorenia je na takú diagnózu príliš málo času. Počas epidémií sa preto ochorenie posudzuje podľa príznakov. Liečba sa tak môže začať včas.

Liečba cholery zachraňuje

Choleru je možné jednoducho a úspešne liečiť okamžitým doplnením tekutín a solí stratených v priebehu zvracania a hnačky – pokiaľ dôjde k rýchlemu doplneniu tekutín a minerálovi, zomiera menej ako 1 % pacientov s cholerou.

Chorí dostávajú orálne rehydratačné roztoky – balíčky obsahujúce zmes cukrov a solí, ktoré sa rozmiešajú vo vode a pijú vo veľkom množstve. U vážnych prípadov musia byť tekutiny dopĺňané intravenózne pomocou infúzií. Niekedy sú tiež podávané aj antibiotiká.

Správna liečba môže znížiť úmrtnosť z 50 % na menej ako 2 % Overeným spôsobom v boji s cholerou je orálna vakcína, ktorá je vysoko efektívna pri vypuknutí nákazy. Na zabránenie šírenia je nutný rýchly zásah v postihnutej oblasti- to však zrejme vo vojnových oblastiach nie je možné, ochorenie sa môže teda bez účinnej pomoci prejaviť masívne a ničivo a zabíjať môže najmä deti a starých ľudí, ktorí sa pri hančkovom ochorení rýchlo dehydrujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie