Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ste alergickí na uštipnutie hmyzu? Týchto 5 druhov je najväčšou hrozbou!
Zdielať na

Ste alergickí na uštipnutie hmyzu? Týchto 5 druhov je najväčšou hrozbou!

Archívna reportáž

Hmyz môže spôsobiť smrtiacu alergickú reakciu.

Väčšina ľudí už zažila bežnú reakciu po bodnutí hmyzom. V mieste vpichu sa objaví opuch, koža sčervená, niekedy aj svrbí. Niektorí ľudia sú však na hmyzie bodnutie alergickí. To znamená, že sú extrémne precitlivení na jed, ktorý sa do rany dostane.

Podstatou alergickej reakcie je stav, keď imunitný systém prehnane a s veľkou razanciou reaguje na alergén. Tým je v tomto prípade jed, ktorý sa uvoľňuje zo žihadla v mieste vpichu. Je veľmi dôležité poznať druhy hmyzu a vedieť, že z nich je človek alergický. Najvážnejšie reakcie sa vyskytujú v nasledujúcich skupinách:

 Osy. Sú čierne so žltými pásikmi. Môžeme nájsť v rôznych klimatických podmienkach. Ich hniezda sú zvyčajne umiestnené v podzemných priestoroch, ako sú napríklad pivnice, ale môžeme ich nájsť i vo stenách budov či trhlinách vo stene. Patria medzi agresívne druhy lietajúceho hmyzu. Útočia, keď sa cítia ohrozené, či už jednotlivo, či ako roj. Žihadlo môžu zabodnúť opakovane.

Včely. Majú guľatejšie telo s jemnými chĺpkami. S tmavohnedej a žltej farby. Ich hniezda tvoria plásty, možno ich nájsť najmä v stromoch, ale tiež napríklad v starých pneumatikách či iných chránených miestach. Včela je schopná zabodnúť žihadlo len raz.

Osičky škvrnité. Tento hmyz je je čiernej či hnedej farby s bielym, oranžovým alebo žltým značením. Žije v odkvapoch, za žalúziami, ale tiež v kríkoch a hromadách dreva. Jeho hniezdo tvorí jediný plát s niekoľkými desiatkami buniek, ktorý je k podkladu pripevnený krátkou stopkou. Je to mierumilovný druh hmyzu. Od jeho agresívnejších príbuzných sa odlišuje tvarom zadočku, ktorý je dopredu a dozadu zúžený.

Sršne. Sú čierne alebo hnedé s bielymi, oranžovými či žltými znakmi. Sivé alebo hnedé hniezda sú zvyčajne umiestnené na stromoch, ale tiež v zemi. Útočia v roji, keď bránia svoje obydlie. Aj sršne môžu bodnúť viac než raz. Síce nie sú také agresívne ako osy, ale ich žihadlo je také silné, že môže preniknúť aj oblečením.

Ohnivé mravce. Žijú v tropických oblastiach. Vytvárajú si hniezda v podobe veľkých mohýl. Sú veľmi agresívne voči ľuďom a bolestivo štípu a hryzú. Rana po ich uhryznutí veľmi páli, takmer ako oheň. Pôvodom sú z oblasti tropických dažďových pralesov Strednej a Severnej Ameriky, ale v súčasnosti sa rozširujú i ​​mimo tento región.

Čo môžu spôsobiť?

Príznaky anafylaktickej reakcie môžu byť lokálne alebo celkové. Lokálne prejavy, ktoré pacienta ohrozujú menej, bývajú:

kožné (svrbenie kože, opuch),
respiračné (nádcha, kýchanie, pocit prekážky v hrdle, dychové ťažkosti),
žalúdočná nevoľnosť( bolesť brucha, hnačka),
kardiovaskulárne (nepravidelný srdcový rytmus a búšenie srdca),
urogenitálne (obličková kolika).
Vážnejšie príznaky sú celkové, teda tie, ktoré môžu ohroziť život alergikov. Ide o nevoľnosť, slabosť, kolaps až bezvedomie,  problémy s dýchaním.

Ako môžeme pomôcť?

Pomáhať postihnutému musíme začať okamžite. Oblasť vpichu je nutné schladiť a v prípade končatiny je dobré pažu či nohu zaškrtnúť NAD miestom prieniku žihadla. To spomalí rýchlosť vstrebávania alergénu do krvného obehu. Potom okamžite voláme rýchlu lekársku pomoc a podrobne popíšeme príznaky postihnutia. V žiadnom prípade človeka nenecháme odísť bez toho, aby ho prezrel lekár, aj keď tvrdí, že mu je lepšie!

Adrenalín pri sebe!

Prvou voľbou býva adrenalín, ktorý by mal mať človek alergický na hmyzie bodnutie vždy pri sebe vo forme vnútrosvalovej injekcie a v prípade bodnutia hmyzom si ju okamžite vpichnúť. Odborne sa označuje ako autoinjektor-samozrejme nesmie byť poškodený ani expirovaný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie