Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Máte častú hnačku a chudnete? Môžete mať zápalové ochorenie čriev, otestujte sa!
Zdielať na

Máte častú hnačku a chudnete? Môžete mať zápalové ochorenie čriev, otestujte sa!

Archívne video

Zápalové ochorenie čriev môže viesť k rakovine.

Keď sa povie ochorenie čriev, väčšina ľudí si predstaví akútne príznaky. Hnačku, krvavú stolicu, kŕče, bolesti, prípadne vracanie, horúčku a slabosť. Aj chronické nešpecifické zápalové ochorenia čriev sa však v čase zhoršenia prejavujú práve takto.

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída sú známe pod spoločným názvom zápalové ochorenia čriev. (IBD) Sú to autoimunitné ochorenia, ktoré vznikajú, keď organizmus "zaútočí" proti vlastnému tráviacemu traktu. Kým pri ulceróznej kolitíde sa zápalové lézie vyskytujú len v hrubom čreve, pri Crohnovej chorobe môžu postihovať celý tráviaci trakt od úst až po konečník.

Postihujú síce najmä mladých ľudí, môžu však vypuknúť v akomkoľvek veku a počet prípadov v Európe neustále stúpa. Stav pacientov sa  podarí zlepšiť často len podávaním protizápalových kortikoidov, mnohí musia byť hospitalizovaní. Niektorí potrebujú biologickú liečbu, ktorá sa indikuje a podáva v špecializovaných centrách.

Príznaky týchto chorôb však bývajú také rôznorodé, že často trvá viac ako rok, kým lekári určia diagnózu. Navyše spoločným znakom nešpecifických zápalových ochorení čriev je, že prebiehajú vo vlnách. Obdobia vzplanutia sa striedajú s dlhšími etapami, keď sa chorý človek cíti pomerne dobre a nemá takmer žiadne ťažkosti.

Svoj podiel na vzniku týchto ochorení majú aj genetika a vplyv rôznych vonkajších podnetov. Nešpecifické zápalové ochorenia čriev často sprevádzajú aj ďalšie, súvisiace postihnutia iných častí tela. Zápaly kĺbov, zmeny na koži, poškodenie pečene či kostí. Občas sa spájajú s reumatoidnou artritídou či so psoriázou.

Pozor na rakovinu

Okrem toho existuje pri týchto ochoreniach oveľa vyššie riziko vzniku rakoviny tráviaceho traktu, zvlášť hrubého čreva. Pacienti musia preto častejšie absolvovať kolonoskopiu a ďalšie preventívne vyšetrenia. Pre ľudí s IBD je dôležité vyvarovať sa stresu, ktorý výrazne zhoršuje priebeh ochorenia. Veľmi nevhodné je tiež fajčenie či pitie alkoholu.

Liečba IBD ochorení je väčšinou farmakologická, lieky zmierňujú zápaly a potláčajú nepríjemné príznaky. Strava by nemala dráždiť tráviaci trakt, pacienti s IBD musia jesť častejšie a v menších dávkach. Užívanie liekov a pravidelné kontroly u lekára sú dôležité aj v čase remisie – vymiznutia príznakov.

Urobte si test

  • Máte často bolesti brucha?
  • Cítite sa vyčerpaný?
  • Máte problém s vyprázdňovaním či s nafukovaním čriev?
  • Máte nutkanie na stolicu či stolicu viackrát denne?
  • Museli ste kvôli problémom s črevami v poslednom čase viackrát rušiť svoj program?
  • Máte ekzémy či iné kožné problémy?
  • Máte ešte iné autoimunitné ochorenie?

Ak ste trikrát a viac odpovedali áno, navštívte gastroenterológa 

Súvisiace články

Najčítanejšie