Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čo sa s telom deje, keď dostanete záchvat paniky, čo vtedy robiť a ako mu predísť?
Zdielať na

Čo sa s telom deje, keď dostanete záchvat paniky, čo vtedy robiť a ako mu predísť?

Ten, kto zažil panický záchvat, vie, že je to veľmi nepríjemná skúsenosť. Reakcia tela „bojuj alebo uteč“ naštartuje na vysoké obrátky. Môže sa zdať, že záchvat prichádza z ničoho nič- možno práve idete po ulici alebo periete bielizeň. Panika vás dokonca dokáže prebudiť zo spánku. Často neexistuje žiadny zjavný dôvod pre vznik paniky. Aj preto sa tomu hovorí „atak“. Môže byť taký náhly a intenzívny, že sa cítite bezmocní, neschopní pohybu alebo jasného myslenia.

Čo sa deje pri panickom záchvate s telom?

Zvieranie hrudníka

Nával adrenalínu vám rozbúši srdce a môže vás bolieť na hrudi. Môžete mať dokonca problémy s dýchaním. Mnohí ľudia si pri prvom paickom ataku volajú sanitku s podozrením na infarkt.

Dusenie

Hrdlo sa stiahne a vy nemôžete prehĺtať. Alebo môžete mať nutkanie na vracanie. Tieto pocity môžu spôsobiť, že budete mať pociti ža sa dusíte.

Hrôza

Nehovoríme o strachu, ktorý pociťujete v bežnom živote, keď stojíte na okraji útesu, hovoríte o ťažkej téme alebo napríklad začínate s novou prácou. Počas záchvatu paniky môžete mať ochromujúci pocit, že sa stane niečo naozaj hrozné - alebo že zomriete - napriek tomu, že viete, že to nie je pravda.

Závrat

Niekedy sa vám môže tak zamotať hlava, že sa celá miestnosť začne točiť. Alebo sa vám zdá, že ste odpojení od svojho okolia.

Spotené dlane

Tento klasický príznak úzkosti môže byť aj príznakom záchvatu paniky. Môžete sa potiť aj na iných miestach, napríklad v podpazuší - . A môžete mať aj zimomriavky alebo návaly tepla.

Chvenie a mravčenie

Celé telo sa vám môže začať triasť. Keď vám krv prúdi do srdca a svalov, vaše prsty na rukách alebo nohách môžu brnieť alebo znecitlivieť.

Bolesť hlavy

Môže prísť náhle a rovnako rýchlo môže zmiznúť. Rovnako ako ostatné príznaky, ani bolesť hlavy sama osebe nemusí nevyhnutne znamenať, že máte záchvat paniky.

Ako dlho záchvat paniky trvá?

Záchvat paniky zvyčajne zasiahne celé telo a vyvrcholí asi za 10 minút. Potom sa pomaly začnete cítiť lepšie. Ataky zriedka trvajú viac ako hodinu a väčšina z nich skončí do 20 alebo 30 minút. Nie sú vždy rovnako dlhé.

Nie je to infarkt!

Príznaky sú podobné: Bolesť na hrudníku, problémy s dýchaním, závraty, potenie, dokonca aj pocit straty kontroly. Ak je to prvýkrát, čo sa takto cítite, a vy alebo váš blízky rodinný príslušník máte nejaké problémy so srdcom, choďte na pohotovosť – pre istotu.

Kedy navštíviť lekára?

Pravdepodobne sa nemusíte obávať, ak máte len jeden alebo dva ataky a prejdú bez ďalších problémov. Ale ak sa to stane častejšie, alebo ak máte obavy, mali by ste navštíviť svojho lekára či psychológa. Môže vám pomôcť zistiť, čo spúšťa vaše ataky a ako ich zvládať. Lekári budú tiež chcieť vylúčiť srdcovú chorobu nazývanú prolaps mitrálnej chlopne,ktorá môže mať podobné príznaky.

Prečo panické záchvaty vznikajú?

Záchvaty paniky majú tendenciu objavovať sa v rodinách u viacerých členov a často súvisia so stresom. Niekedy existuje fyzický dôvod: napríklad štítna žľaza produkuje príliš veľa hormónov, nemáte dostatok cukru v krvi, vypili ste príliš veľa kofeínu alebo ste užili povzbudzujúcu drogu, ako sú amfetamíny alebo kokaín. Tiež môžu záchvaty vzniknúť pri odvykaní.

Čo je panická porucha?

Ak lekár nemôže nájsť fyzickú príčinu, ale stále dostávate záchvaty paniky, môžete mať panickú poruchu, najmä keď máte obavy z ďalšieho ataku. Pomôcť vám môže psychoterapia a lieky proti úzkosti. Dôležité je však aj zmeniť spôsob, akým žijete, aby ste sa im vyhli.

Čo môžete urobiť pri panickom záchvate?

Prvým krokom je,že pochopíte, čo sa deje. Keď si uvedomíte, že je nepravdepodobné, že by vám záchvat ublížil, že trvá len niekoľko minút a stáva sa to aj iným ľuďom, môžete sa o to menej báť. Jednoducho treba vedieť, že existujú spôsoby, ako panické ataky liečiť, vrátane terapie a liekov a a j tomu vám môže pri silnej úzkosti pomôcť.

Nezostávajte sami

Úzkosti sa najlepšie darí, keď sa cítite sami. Najlepšie je vidieť rodinu a priateľov osobne, ale aj cez telefón alebo počítač je to lepšie ako nič. Ak nemáte ľudí, na ktorých by ste sa mohli obrátiť, zvážte vstup do sociálnych skupín, ako je knižný klub alebo športová liga, aby ste sa stretli s ľuďmi so spoločnými záujmami a začali budovať vzťahy.

Dostatočne spíte

Skúste spať 7-9 hodín v noci. Ak máte problém zaspať, udržujte v izbe chlad, tmu a ticho. Nepozerajte televíziu ani nepoužívajte počítač alebo smartfón tesne pred spaním. Pomáha tiež chodiť spať a vstávať v rovnakom čase každý deň, dokonca aj cez víkendy.

Cvičte
Aspoň 30 minút denne - aj keď zvládnete len 10 minút naraz - a je menej pravdepodobné, že budete v strese. To môže znížiť vaše šance na záchvat paniky. Akékoľvek cvičenie pomáha, ale je lepšie, ak sa venujete činnostiam, ktoré hýbu rukami aj nohami v rytme: chôdza, beh, plávanie, tanec.

Vyhnite sa cigaretám, kofeínu a alkoholu

Môžu spôsobiť záchvaty paniky alebo ich zhoršiť, ak ich používate pravidelne. Veľa liekov – vrátane tabletiek na alergiu, tabletiek na chudnutie a liekov na prechladnutie – obsahuje látky, ktoré by mohli mať podobný účinok. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak potrebujete pomoc s odstránením týchto vecí z vášho života.

Relaxujte

Techniky ako meditácia a joga vám môžu pomôcť uvoľniť napätie a trénovať sa, aby ste boli pokojní a sústredení. Hlboké, kontrolované dýchanie je skvelý spôsob, ako sa upokojiť, keď cítite,že prichádza záchvat.

Súvisiace články

Najčítanejšie