Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vedľajšie účinky liekov, ktoré by ste nemali ignorovať: Patrí k nim hnačka či úzkosť
Zdielať na

Vedľajšie účinky liekov, ktoré by ste nemali ignorovať: Patrí k nim hnačka či úzkosť

Lieky môžu mať rôzne vedľajšie účinky.

Niektoré lieky majú významné vedľajšie účinky, ktoré by ste si mali všímať a povedať o nich lekárovi. Ak liečbu zle znášate, môže sa rozhodnúť pre zmenu medikamentov.

Úzkosť

Úzkosť môže spôsobiť aj užívanie určitých liekov – niekedy dokonca liekov určených na liečbu samotnej úzkosti. Úzkosť vás môže pripraviť o spánok, ovplyvniť koncentráciu, spôsobiť bolesť na hrudníku a sťažiť jedenie.

Tráviace ťažkosti

Niektoré  vedľajšie účinky liekov vám nedovolia najesť sa či dostatočne prijímať tekutiny. Venujte pozornosť problémom s tráviacim traktom, ako je hnačka, nevoľnosť, bolesť žalúdka, vracanie a nedostatok chuti do jedla.

Závraty

Pocit závratu nie je život ohrozujúci, ale môže zvýšiť riziko pádov, ktoré spôsobia zranenie.

Ospalosť

Ďalšou príčinou pádov je pocit ospalosti. Ospalosť spôsobená liekmi môže spôsobiť, že šoférovanie bude nebezpečné, ovplyvní váš pracovný výkon a sťaží vykonávanie každodenných úloh.

Suché ústa

Sliny sú dôležité pre zdravie ústnej dutiny a keď vám liek vysuší ústa, zvýši sa riziko zubného povlaku, zubného kazu a ochorenia ďasien. Môžete mať  tiež vredy v ústach, kvasinkové infekcie v ústach  a popraskané pery.

Halucinácie

Niektoré lieky môžu spôsobiť halucinácie, a pravdepodobnosť, že sa to stane, je ešte vyššia, ak užívate viacero liekov. Tieto vízie môžu byť desivé a  môžu spôsobiť nebezpečné konanie.

Bolesť hlavy

Pri užívaní liekov bolesť hlavy pomnerne bežným vedľajším účinkom, no treba ju sledovať. Keď užívate dlhodobo lieky proti bolestiam hlavy, ktorá vzniká ako vedľajší účinok užívania ných liekov, môže to viesť k zvyšovaniu dávok alebo opätovným bolestiam hlavy. 

Problémy so srdcom

Niektoré lieky spôsobujú zrýchlenie alebo vynechávanie srdcového tepu (búšenie srdca). Môžete mať aj bolesť na hrudníku . Tento príznak však treba vždy vyšetriť, pretože môže mať niekoľko príčin, či už súvisiacich so srdcom alebo nie. Ezofagitída (zápal pažeráka) vyvolaná tabletkami je tiež zriedkavou príčinou akútnej bolesti na hrudníku.

Nespavosť

Keď vám lieky sťažujú spánok, časom sa vaše fyzické a duševné zdravie môže zhoršiť. Stúpa riziko cukrovky, vysoký krvný tlak, poruchy nálady, hrozí prírastok hmotnosti, dopravné nehody, zranenia a pády.

Žltačka

Aj keď je to zriedkavé, príliš veľa určitých liekov môže spôsobiť hepatitídu alebo zápal pečene. Okrem zožltnutej kože ( žltačka ) si môžete všimnúť bolesť brucha, únavu a tráviace problémy a môžete mať horúčku. Neliečená hepatitída môže poškodiť pečeň. 

Vyrážka

Asi 5 % až 10 % závažných liekových reakcií sú alergické reakcie. Najčastejšie sa prejavujú ako vyrážka alebo žihľavka na koži. Závažné alergické reakcie môžu sťažiť dýchanie a byť život ohrozujúce. Pľuzgiere na perách, ústach, očiach a genitáliách môžu byť príznakom závažnej liekovej reakcie nazývanej Stevensov-Johnsonov syndróm a toxickej epidermálnej nekrolýzy 

Zvonenie v ušiach

Tinnitus je stav, ktorý spôsobuje zvonenie, bzučanie, hučanie, cvakanie, syčanie alebo hučanie v ušiach. Môže to mať negatívny vplyv na život, sťažuje to sústredenie, ovplyvňuje vašu náladu a bráni dobrému spánku.

Dýchavičnosť

Zlé reakcie na lieky môžu  spôsobiť pľúcne ochorenia, ako je astma, krvácanie v pľúcach, autoimunitné ochorenia, ktoré napádajú pľúcne bunky a hromadenie tekutín v pľúcach. Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak ťažko dýchate, cítite bolesť na hrudníku v dôsledku ťažkostí s dýchaním alebo kašlete, keď sa pokúšate dýchať.

Opuch/priberanie

Ak lieky spôsobujú, že vaše telo zadržiava tekutiny, môžete si všimnúť, že máte opuchnuté ruky a nohy. Opuchy, ktoré sprevádza dýchavičnosť, problémy s dýchaním alebo bolesť na hrudníku, môže byť znakom hromadenia tekutín v pľúcach.

Súvisiace články