Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Tomuto neuveríte: Proti posttraumatickej stresovej poruche pomáha rybolov!
Zdielať na

Tomuto neuveríte: Proti posttraumatickej stresovej poruche pomáha rybolov!

Archívna reportáž

Vojna je vždy vážnym zdrojom traumy

Vedci z Essexskej univerzity už šesť rokov skúmajú potenciálne zdravotné prínosy rybárčenia na liečbu posttraumatickej stresovej poruchy( PTSP) Do štúdie zapojili vojenských veteránov. Akademici dúfajú, že pomôžu vyvinúť nové spôsoby liečby pre ľudí, ktorí zápasia so svojím nalomeným duševným zdravím.

Dr Nick Cooper, vedúci výskumu, povedal: „Toto je jedinečná šanca pomôcť zlepšiť život každému, kto zápasí s PTSP alebo inými komplikovanými stavmi duševného zdravia. Veríme, že rybárčenie môže byť skutočnou záchranou pre tých, ktorí to zúfalo potrebujú."

Vplyv pobytu vonku na zlepšenie duševného zdravie sú už dlho známe. Môže však taká jednoduchá činnosť, ako je rybárčenie, skutočne spôsobiť výrazný posun liečby tejto poruchy? Podľa výskumníkov, ktorí do štúdie zapojili niekoľko desiatok vojenských veteránov, môže pomôcť pokoj a ticho pri sedení s udicou ,ale tiež spoločnosť  iných bývalých vojakov s rovnakou skúsenosťou. Pravidelné spoločné rybárčenie u týchto ľudí predĺžilo čas spánku a zmiernilo ich úzkosti. 

 Čo je to posttraumatická stresová porucha (PTSP)? 

  • Trauma je nebezpečný zážitok, ktorý nielenže vystavuje ľudí ohrozeniu života alebo zranenia, ale tiež preráža našu psychologickú obranu a vyvoláva stav strachu, bezmocnosti alebo hrôzy.
    PTSP sa vyvíja v reakcii na priame vystavenie traume, ale môže vzniknúť, aj keď sme svedkami hrozivej udalosti, alebo dokonca ak sa o nej učíme.
  • Traumatické udalosti majú spoločnú schopnosť vyvolať intenzívny a okamžitý strach, bezmocnosť, hrôzu a úzkosť. Udejú sa nečakane, nikto vopred nevie, že k nim dôjde. To je jeden z dôvodov, prečo sú také šokujúce.  Nepredvídateľnosť udalosti a nebezpečenstvo sú traumatizujúce.
  • Je pochopiteľné, že ľudia po traume pociťujú smútok, depresiu, úzkosť, vinu a hnev. PTSP je špecifický stav, v ktorom ľudia, ktorí prežili traumu, nie sú schopní dostať traumu z mysle
  • S PTSP sú spojené tri skupiny symptómov:
  1.  Opätovné prežívanie symptómov vo forme tiesnivých obrazov, nechcených spomienok, nočných môr alebo flashbackov traumy,
  2. Vyhýbanie sa pripomienkam udalosti, vrátane ľudí, miest alebo vecí spojených s traumou
  3. Nadmerné rozrušenie, ktoré sa odráža v príznakoch, ako sú nespavosť, podráždenosť, slabá koncentrácia, neustála „pozornosť“, bolesti hlavy, bolesti svalov, hnačka, nevoľnosť a zvýšené úľakové reakcie

Súvisiace články

Najčítanejšie