Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlé duševné zdravie ovplyvní aj stav srdca! Na týchto 5 problémov si dajte pozor
Zdielať na

Zlé duševné zdravie ovplyvní aj stav srdca! Na týchto 5 problémov si dajte pozor

Žijeme uponáhľaným štýlom, postihuje to psychiku i srdce.

Pravdepodobne už viete, že ochrana zdravia srdca si vyžaduje správne stravovanie, cvičenie a kontrolu známych rizikových faktorov srdcových chorôb, ako je vysoký krvný tlak. Vedeli ste však, že vaša psychika hrá dôležitú úlohu aj v zdraví srdca?

V posledných rokoch výskumníci čoraz viac nachádzajú spojenie medzi zlým duševným zdravím a vyšším rizikom srdcových chorôb. Napríklad je menej pravdepodobné, že budete pravidelne cvičiť, ak sa cítite depresívne a je možné, že vtedy budete piť viac alkoholu. Okrem toho niektoré problémy, ktoré ovplyvňujú naše duševné zdravie, a určité poruchy duševného zdravia môžu tiež spustiť fyzické zmeny v tele a zhoršiť stav srdca.

Stres

Dlhodobý stres môže zvýšiť krvný tlak, znížiť prietok krvi do srdca, znížiť pumpovaciu schopnosť srdca, spustiť arytmiu, aktivovať systém zrážania krvi a zápalovú reakciu. Výskumy prekvapivo ukazujú, že chronický stres môže byť pre vaše srdce škodlivejší ako veľké životné zmeny. Jedna veľká štúdia zistila, že ženy, ktoré sa starali o zdravotne postihnutého manželského partnera aspoň deväť hodín týždenne, čelili vyššej pravdepodobnosti infarktu alebo úmrtia na srdcové choroby ako ženy bez takýchto povinností.

Traumatické zážitky z detstva

Traumatické zážitky z detstva, ako sú zanedbávanie, fyzické, sexuálne alebo emocionálne zneužívanie, domáce násilie môžu viesť napríklad k zneužívaniu návykových látok. Štúdia z roku 2020 publikovaná online spoločnosťou JAMA Cardiology zistila, že dospelí, ktorí zažili štyri alebo viac traumatických udalostí v detstve, mali dvojnásobné riziko kardiovaskulárnych ochorení a predčasnej smrti v porovnaní s ľuďmi, ktorí nemali žiadnu z týchto bolestných skúseností.

Depresia

Vzťah medzi depresiou a srdcovými chorobami je obojsmerný. Depresia zhruba zdvojnásobuje vaše riziko vzniku ochorenia srdcových tepien. Iné štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí už majú srdcové ochorenie, majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť depresie ako ostatní ľudia. Až u jedného z piatich ľudí, ktorí prekonali infarkt, sa rozvinie depresia. A depresia je tiež nezávislý rizikový faktor pre následný infarkt u ľudí, ktorí už infarkt v minulosti prekonali. Môže to byť čiastočne preto, že ľudia, ktorí sú v depresii, majú menšiu pravdepodobnosť, že prestanú fajčiť, že budú užívať predpísané lieky alebo cvičiť – dokonca aj po infarkte.

Nepriateľstvo a hnev

Ľudia, ktorí sú zvyčajne nahnevaní, majú dvakrát až trikrát vyššiu pravdepodobnosť infarktu alebo inej srdcovej príhody ako ostatní.

Sociálna izolácia

Muži a ženy, ktorí žijú sami, majú výrazne vyššiu pravdepodobnosť infarktu alebo náhlej smrti. Na druhej strane, starší dospelí s pevnou sieťou priateľov majú výrazne nižšiu pravdepodobnosť úmrtia počas 10-ročného obdobia ako tí, ktorí nemajú silnú sociálnu podporu.

Ak máte tieto problémy, čo môžete urobiť?

Spojte sa s profesionálom. Špecialista na duševné zdravie vám môže pomôcť prekonať mnohé problémy vrátane vážnej traumy z minulosti. Psychoterapia, ako je napríklad kognitívno-behaviorálna terapia, je navrhnutá tak, aby prelomila negatívne vzorce myslenia. Pomôcť vám môžu aj psychofarmaká.

Zlepšite svoje životný štýl. Keď ste v depresii alebo máte emocionálne problémy, zdravé stravovanie a cvičenie niekedy idú do úzadia. Malé, zvládnuteľné denné zlepšenia však prispievajú k lepšiemu celkovému zdraviu. Dokonca aj malé zmeny, ako je pridanie väčšieho množstva ovocia a zeleniny na tanier alebo prechádzka po dome, môžu pomôcť. Pokúste sa nájsť fyzické aktivity, ktoré sa vám páčia a ktoré vám pomôžu zostať motivovaní.

Udržujte svoj mozog aktívny. Činnosti, ktoré stimulujú váš mozog, môžu pomôcť zlepšiť vaše duševné zdravie. Venujte sa novému koníčku alebo vyskúšajte novú aktivitu.

Obmedzte svoj stres. Zmiernenie stresu je v súčasnosti veľkou výzvou takmer pre každého. Jednou stratégiou, ktorá môže pomôcť udržať stres na uzde, je meditácia, ktorá podporuje sebauvedomenie a zameranie sa na prítomnosť. Pravidelné cvičenie, zdravá strava a dostatok kvalitného spánku môžu tiež pomôcť udržať hladinu stresu pod kontrolou.

Súvisiace články

Najčítanejšie