Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mávate záchvaty paniky? Toto vám podľa lekárov vtedy pomôže!
Zdielať na

Mávate záchvaty paniky? Toto vám podľa lekárov vtedy pomôže!

Panická porucha postihuje aj deti.

Zrazu sa vám zatočí svet pod nohami, začnú vám brnieť ruky, rozbúcha sa vám srdce a máte pocit, že umriete. Panický záchvat je veľmi nepríjemný a mnoho ľudí si vtedy volá záchranku. Ako ho odlíšiť od infarktu a čo vám pomôže?

Panická porucha je najčastejšia z takzvaných úzkostných porúch. Výskyt panickej poruchy v populácii sa uvádza v rozmedzí 10 až 25 percent, častejšie postihuje ženy. Na prvý pohľad môže pripomínať kolaps alebo nástup infarktu. Zvyčajne sa ohlási dramatickým úzkostným záchvatom, spojeným s nepríjemnými telesnými prejavmi, ktoré väčšinu ľudí veľmi vystrašia. Trasenie rúk, nadmerné potenie, sucho v ústach, zvýšenie krvného tlaku, búšenie srdca, tlaky na hrudníku, ťažkosti s dýchaním, točenie hlavy – to sú príznaky, ktoré aj napriek tomu, že nemusia byť životu nebezpečné, rozhodne netreba podceňovať.

ad

Kde vás môže zastihnúť?

Záchvat panickej poruchy trvá niekoľko minút a môže sa objaviť v typických situáciách, ktoré sa opakujú:

  • počas cestovania v MHD,
  • počas cesty autom,
  • počas pobytu na voľnom otvorenom priestranstve
  • naopak, v uzavretých priestoroch – typicky v rušných nákupných centrách.

Úzkosť sa môže asociačne spojiť s týmito situáciami a u niektorých ľudí sa pridruží tiež takzvaná agorafóbia, čiže strach z verejných priestranstiev, strach z miest, kde nie je možnosť rýchleho úniku alebo rýchlej pomoci. Dotyčný a ani jeho okolie väčšinou spočiatku netušia, že ide práve o psychický problém, preto zakaždým zavolá záchranku, absolvuje množstvo vyšetrení až napokon dostane odpoveď, že mu „nič nie je". Je to však správny postup, pretože bez toho by odhalenie panickej poruchy nebolo možné.

V prípade, že má človek sám podozrenie na panickú poruchu a prichádza k psychológovi či k psychiatrovi bez odporúčania iného lekára, no nemá vyšetrený telesný zdravotný stav, títo lekári vždy odporúčajú aj základné telesné vyšetrenia, aby sa s istotou vylúčili práve tieto, pre život omnoho nebezpečnejšie ochorenia.

Prečo vznikajú panické ataky?

Ide o celý komplex vzájomne súvisiacich faktorov. Od genetických predispozícií cez biologické abnormality až po uponáhľaný životný štýl. V súčasnosti sa na nás kladú od útleho veku veľké nároky. Pravdepodobne častejšie sa rozvinie:

  • u ľudí citlivých, so zníženou odolnosťou voči stresu,
  • u perfekcionistov zameraných na dosahovanie úspechu,
  • u ľudí, pre ktorých je typický strach zo smrti, prílišné analyzovanie minulosti či obavy z neistej budúcnosti.

Dobrou správou však je, že po čase sa človek sám naučí tieto záchvaty rozpoznávať a dostávať pod kontrolu. Z dlhodobého hľadiska pomáha psychoterapia a tiež vhodne zvolené antidepresíva.

Priamo počas panického záchvatu podľa lekárov z Únie pre zdravšie srdce pomôže TOTO:

  • Dýchanie do bežného papierového vrecka. Pri nástupe paniky totiž človek začne automaticky dýchať rýchlo a plytko. Vydýcha tak zo svojho tela priveľa CO2. Tým sa zvýši celkové pH tela. Keďže pH je veľmi prísne regulované, organizmus nás ihneď upozorní nepríjemnými príznakmi, medzi ktoré patria spomínané závraty, búšenie srdca, problémy s dýchaním, svalové zášklby a iné. Vrecko priložíme na nos aj ústa a dýchame doň. Takže naspäť vdychujeme vzduch so zvýšeným množstvom oxidu uhličitého. Keď nemáme vrecko, môžeme dýchať len cez jednu nosovú dierku, aby sme stratili menšie množstvo CO2.
  • Dychový vzorec: na 3 až 4 doby nádych, krátka pauza, na 4 doby výdych, zopakovať 4-krát, potom dýchať normálne a opakovať.
  • Podanie magnézia, ktorého spotreba je pri strese a úzkosti v organizme zvýšená.
  • Odvedenie pozornosti. Pacient sa zameria na iný podnet ako svoje telo, môže telefonovať alebo vyjsť z miestnosti, kde sa panický atak začal. Ak sme v pozícii blízkeho alebo okoloidúceho, snažíme sa pacienta upokojiť, prípadne objať prehodením ruky cez ramená a snažiť sa navodiť rozhovor na nejakú inú tému.

Ak vás takýto nepríjemný záchvat prekvapil pri šoférovaní, treba ihneď zastaviť! V jazde možno pokračovať až po zvládnutí situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie