Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
10 viet, ktoré prezradia, že môžete mať depresiu
Zdielať na

10 viet, ktoré prezradia, že môžete mať depresiu

Ako spolu súvisí depresia a facebook? Na túto otázku hľadali odpoveď poľskí vedci, ktorí chceli zistiť, či depresia súvisí s nadmerným používaním tejto sociálnej siete.

Ak sa dlhodobo cítite zle, nemusí to vždy znamenať, že máte vážne telesné ochorenie. Keď často používate tieto vety, mali by ste sa zamyslieť, že môže ísť aj o depresiu.

  • Som iba unavený(á) – únava je jedným z hlavných príznakov depresie, najmä ak neprechádza ani po odpočinku. Navštívte svojho obvodného lekára, aby vás vyšetril. Ak nezistí fyzickú príčinu, ktorá by spôsobovala vašu nadmernú únavu, treba myslieť aj na depresiu, najmä ak máte aj ďalšie príznaky.
  • Mám toho veľa v práci – Nadmerná pracovná vyčerpanosť a dlhodobý stres bez primeraného odpočinku často depresii predchádzajú. Ak však máte dojem, že ste svoju prácu predtým zvládali s väčšou ľahkosťou, alebo sa k nej vôbec neviete donútiť, ste v práci spomalený a neviete sa sústrediť, môžete mať depresiu.

  • Určite mám infarkt, rakovinu atď. – Mnoho ľudí je počas depresie presvedčených, že trpia vážnou chorobou alebo sú dokonca smrteľne chorí. Je to dané celkovým zlým pocitom zo seba a svojho tela, ktorý depresia prináša, a tiež častými pocitmi úzkosti. Mnohí absolvujú najrôznejšie vyšetrenia u rôznych špecialistov, kým sa príde na to, že pôvod nešpecifických fyzických príznakov, ktoré ich trápia, je v ich psychike a trpia depresiou.
  • Iba nie som teraz hladný(á) – Zmena chuti do jedla a celkového príjmu potravy, náhle dlhotrvajúce nechutenstvo či naopak záchvaty prejedania sa často súvisia s depresiou. Aj preto je jedným z telesných signálov depresie náhla zmena hmotnosti. 
  • Len nedokážem zaspať a budím sa – Poruchy spánku sú významným príznakom depresie a vážne ovplyvňujú život. Nevyspatý človek horšie znáša stres a aj depresia má uňho ťažší priebeh. Pre niektoré druhy depresie sú typické ranné pesimá – človek sa najhoršie cíti práve ráno po zobudení.
  • Potrebujem len byť sám(a), bez teba – Ak sa vám zdá, že spolužitie s vaším partnerom vás zrazu unavuje, obmedzuje či rozčuľuje, príčinou môže byť depresia. Najmä ak ste predtým váš vzťah vnímali ako radostný a pozitívny pre váš život. Podobne sa môžu zmeniť vzťahy k rodičom, súrodencom či vlastným deťom. Počas depresie preto nikdy netreba robiť zásadné rozhodnutia, ktoré by mohli ovplyvniť váš partnerský či rodinný život. Vyčerpávať vás môže aj kontakt s ďalšími ľuďmi mimo vašej rodiny, netreba sa k nemu nútiť.
  • Na sex som príliš vyčerpaný(á) – Strata potešenia zo sexu sa pri depresii vytráca už v jej začiatkoch a nastupujú aj funkčné poruchy súvisiace so sexom. Muži často nie sú schopní erekcie, ženy nedokážu mať orgazmus. Ak ste na dlhší čas stratili záujem o sex, naopak, vnímate ho ako niečo veľmi vyčerpávajúce, môže ísť o prejav depresie.
  • Jeden či dva poháriky to napravia – Práve depresia často ľudí zvádza k rizikovému správaniu a zneužívaniu návykových látok. Snažia sa otupiť si zmysly, cítiť sa lepšie. Opak je však pravdou, alkohol zlepší pocity pri depresii len na chvíľu, potom sa však depresia ešte prehĺbi a cítite sa horšie než predtým.
  • Len sa mi nechce ísť von medzi ľudí – Depresia často vedie k sociálnej izolácii práve preto, lebo kontakt s okolím chorého vyčerpáva a zhoršuje jeho stav. Ak ste boli predtým spoločenským človekom a zrazu sa medzi cudzími ľuďmi cítite zle, ak sa vyhýbate miestam, kde je viac ľudí a túžite po samote, môže ísť o prejav depresie.
  • Teraz sa mi nechce učesať sa a umyť – Pri depresii človek stráca záujem nielen o okolie, ale aj o samého seba. Osobná hygiena mu pripadá únavná, obťažujúca a bez zmyslu. Mnohí ľudia sa dokážu umyť či obliecť len v tých chvíľach počas dňa, keď sa cítia lepšie. Treba sa o to pokúsiť, aj zanedbaný zovňajšok prehlbuje zlý pocit zo seba a často vyvoláva v chorom aj pocity viny.

Súvisiace články

Najčítanejšie