Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Toto je 6 zabijakov spánku! Čo musíte zmeniť, aby ste lepšie spali?
Zdielať na

Toto je 6 zabijakov spánku! Čo musíte zmeniť, aby ste lepšie spali?

Niektoré udalosti, činnosti alebo aj látky môžu váš spánok úplne rozhádzať. Môže ho narúšať váš telesný stav, to čo robíte počas dňa a aj to, ako sa cítite. Čo nám spôsobuje problémy?

  • Nevyriešené konflikty

Ak máme problém s partnerom, rozvádzame sa, dieťa má ťažkosti  v škole, rodič je chorý....veci, ktoré nemáme pod kontrolou a nemôžeme ich ovplyvniť, vyvolávajú v nás vnútorný konflikt, ktorý môže viesť k narušeniu cyklu spánku a bdenia. 

  • Stres z pracovného preťaženia

 Problémom je najmä duševná práca. Ak cez deň príliš namáhame mozog mentálnou činnosťou,              môže  sa narušiť  najmä zaspávanie 

  • Svetlo z monitorov a mobilov

     Svetelný smog veľmi narúša spánok. V miestnosti, kde spíte by nemali byť žiadne obrazovky a tiež nie  je vhodné prezerať si sociálne siete v mobile alebo čítať správy na tablete v posteli.

  • Kofeín

     Skracuje celkovú dĺžku spánku, predlžuje trvanie 2. fázy spánku a skracuje trvanie 3. a 4.
fázy. Pozor si treba dávať aj na "vitamínové nápoje" a určite ich nepiť pred spaním. Mnohé obsahujú práve kofeín a taurín, ktoré majú povzbudzujúce účinky. 

  • Alkohol

Ak ho požijete bezprostredne pred spánkom, má upokojujúci a relaxačný efekt, avšak môže viesť k nočným prebudeniam vďaka kvôli aktivácii sympatiku.

  • Nikotín

Má na spánok dvojfázový efekt: v nízkych koncentráciách vedie k relaxácii a upokojeniu, no vo vysokých koncentráciách má na spánok rušivý vplyv. Fajčiari však prijímajú počas dňa pri pravidelnom fajčení pomerne vysoké dávky.  

Prečo zle spíme, keď sme v strese?

Za normálnych okolností je uvoľnenie a následné zaspávanie podmienenou reakciou. Reagujeme tak na podnety, akými sú večerné rituály, spálňa, posteľ, stíšenie, tma a podobne. Za určitých okolností, medzi ktoré patrí aj  stresová udalosť našom v osobnom alebo pracovnom živote sa môže tento  program narušiť. Ak máme k nespavosti sklony,  môže sa u nás  v období zvýšenej psychickej alebo telesnej záťaže objaví prechodná nespavosť.

Následne sa jej začneme obávať, objaví sa úzkosť, ktorá sa špecificky viaže na zaspávanie, spánok a denné dôsledky nevyspatia. Úzkosť sama odďaľuje zaspatie, porucha sa môže prehlbovať a môže sa stať chronickou. Tento  bludný kruh udržiavame vyhýbavým správaním, alebo takým, keď sa snažíme nespavosti zabrániť (užívanie liekov na spanie, pozeranie na hodinky, skoršie ukladanie sa do postele a podobne).

Súvisiace články

Najčítanejšie