Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vedci určili "bod spánku", za ktorým sa zhoršuje fyzické zdravie a hrozia choroby
Zdielať na

Vedci určili "bod spánku", za ktorým sa zhoršuje fyzické zdravie a hrozia choroby

Archívna reportáž

Pozor na energetické nápoje a mikrospánok.

Vedci odporúčajú spať každú noc sedem až osem hodín. Ak spíte dlhodobo menej ako päť hodín, hrozia vám minimálne dve vážne ochorenia v neskoršom veku. Nie je však dobré ani spať dlhšie.

Výskum naznačuje, že dospelí nad 50 rokov, ktorí v noci spia menej ako päť hodín, môžu mať zvýšené riziko vzniku najmenej dvoch chronických ochorení. Dôkazy naznačujú, že v porovnaní s tými, ktorí spali až sedem hodín v noci, ľudia, ktorí uviedli, že zavreli oči na päť alebo menej hodín, mali o 30 % vyššiu pravdepodobnosť diagnostikovania chorôb – ako je rakovina, cukrovka alebo srdcové choroby. – v priebehu 25 rokov.

Na základe zistení zverejnených v časopise Plos Medicine výskumníci zapojení do štúdie odporúčajú spať každú noc sedem až osem hodín. Doktorka Severine Sabiová z Inštitútu epidemiológie a zdravia University College London a Inserm, Universite Paris Cite, ktorá je tiež hlavnou autorkou štúdie, uviedla: „Multimorbidita, teda dve alebo viac chronických chorôb, je na vzostupe aj v rozvinutých krajinách a viac ako polovica starších dospelých má v súčasnosti najmenej dve chronické ochorenia. Ukazuje sa, že je to veľká výzva pre zdravotnícky systém, keďže multimorbidita je spojená s vysokým využívaním zdravotníckych služieb, hospitalizáciami a invaliditou. Ako ľudia starnú, ich spánkové návyky a štruktúra spánku sa menia. Odporúča sa však spať sedem až osem hodín v noci – keďže trvanie spánku - vyššie alebo nižšie okolo tohto bodu- bolo v minulosti spájané s jednotlivými chronickými ochoreniami."

O štvrtinu vyššie riziko smrti

V rámci štúdie sa vedci zaoberali údajmi o dĺžke spánku u takmer 8 000 dospelých vo veku 50, 60 a 70 rokov. Tím zistil, že vo veku 50 rokov mali tí, ktorí spali päť hodín alebo menej, o 30 % vyššie riziko multimorbidity počas 25 rokov sledovania v porovnaní s tými, ktorí spali sedem hodín. Vo veku 60 rokov mali tí, ktorí spali päť hodín alebo menej, o 32 % vyššie riziko a vo veku 70 rokov o 40 % vyššie riziko v porovnaní so siedmimi hodinami za noc.

Výskumníci tiež zistili, že dĺžka spánku päť hodín alebo menej vo veku 50 rokov bola spojená s 25% zvýšeným rizikom úmrtnosti. Je to pravdepodobne preto, že krátke trvanie spánku zvyšuje riziko chronických chorôb, ktoré zase zvyšujú riziko úmrtia, uviedli vedci.

Dr. Sabiová hovorí: „Aby ste lepšie spali, je dôležité podporovať dobrú spánkovú hygienu, ako napríklad zabezpečiť, aby bola spálňa tichá, tmavá a mala príjemnú teplotu pred spaním. Tiež sa odporúča odstrániť elektronické zariadenia a vyhnúť sa ťažkým jedlám pred spaním."Výskum bol financovaný Národným inštitútom pre starnutie, súčasťou NIH , UK Medical Research Council, British Heart Foundation a Wellcome.

Súvisiace články

Najčítanejšie