Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
8 polôh v spánku: Zistite, ako to ovplyvňuje vaše zdravie?
Zdielať na

8 polôh v spánku: Zistite, ako to ovplyvňuje vaše zdravie?

Archívna reportáž

Spánok je dôležitý pre zdravie.

V akej polohe zaspávate? Ste na chrbte, na boku alebo na bruchu? Hoci neexistuje žiadna veda, ktorá by spájala vašu polohu spánku s bolesťou chrbta, chrápaním, náladou, povahou alebo tým, ako často sa počas noci prebúdzate, Tu je niekoľko zaujímavých asociácií polohy v spánku so zdravím, ktoré boli zaznamenané.

1/9 Poloha na bruchu

Spíte na bruchu? Ak áno, máte problémy so spánkom? Je totiž pravdepodobnejšie, že budete nepokojní a budete sa prehadzovať, aby ste sa cítili pohodlne, keď spíte na bruchu. Táto poloha namáha aj váš krk a kríže. Ak takto radi spíte, mali by ste použiť veľmi mäkký vankúš alebo radšej spať bez vankúša, aby to bolo pre váš krk pohodlné.

2/9 Poloha na bruchu- voľný pád

Takto spí asi 7 % populácie. Voľný pád je poloha, pri ktorej ležíte na bruchu s rukami okolo vankúša s hlavou otočenou nabok. Ak je toto vaša obľúbená poloha pri spánku, niektoré výskumy naznačujú, že je pravdepodobnejšie, že budete bez problémov hovoriť svoj názor a budete spoločenský a spoločenský. Možno tiež nie ste veľmi otvorení kritike.

3/9 Poloha na chrbte 

Táto poloha môže u niektorých ľudí spôsobiť bolesti krížov. Ak ich už máte, môžu sa zhoršiť. Ak chrápete alebo máte spánkové apnoe, aj tieto problémy môžu byť väčšie. Ak máte jeden z týchto problémov a nedokážete spať v inej polohe, porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, čo by vám mohlo pomôcť.

4/9 Poloha na chrbte: vojak 

Túto pozíciu uprednostňuje asi 8 % populácie. Spíte so spustenými rukami a blízko tela. Niektoré výskumy naznačujú, že je pravdepodobnejšie, že budete tichý a introvertný. Môžete tiež očakávať veľa od seba a od ostatných.

5/9 Poloha na chrbte: Hviezdica

Takto spí len asi 5 % ľudí. Ležíte na chrbte s rukami hore blízko hlavy. Podľa niektorých štúdií je možné, že budete dobrý poslucháč a nechcete byť stredobodom pozornosti.

6/9 Poloha na boku: Fetálna 

Existuje mnoho spôsobov, ako ľudia spia na boku, ale najpohodlnejšie je to s kolenami mierne pokrčenými smerom k hrudníku – fetálnej polohe. Viac ako 40 % ľudí spí v takejto polohe pri spánku na boku. Je to najbežnejšia poloha pre ženy - je u nich dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že takto spia ako muži. Niektoré výskumy naznačujú, že môžete byť skôr vrúcni, priateľskí a citliví, ale môžete mať okolo seba aj ochrannú škrupinu.

7/9 Poloha na boku: Poleno

 Asi 15 % ľudí „spí ako poleno“-na boku, s obomi rukami dole pri tele. Niektoré výskumy hovoria, že môžete byť spoločenský, pohodový a dôverčivý.

8/9 Poloha na boku: Mních

Asi 13 % ľudí spí v tejto polohe na boku s rukami vystretými pred telom-akoby sa modlili. Ak takto spíte, niektoré štúdie hovoria, že môžete byť rozhľadený, no podozrievavý a tvrdohlavý v tom, že sa budete držať rozhodnutia, keď ste to urobili.

9/9 Poloha na boku:  Lyžička

S telom ovinutým zozadu okolo partnera zažijete príval oxytocínu-chemickej látky, ktorá, ktorá vám môže pomôže znížiť stres  a tiež rýchlejšie zaspať. Spávajú tak ľudia, ktorým nevadí v spánku fyzický kontakt. 

V akej polohe spať, ak....

Ak chrápete

Aby ste v noci menej chrápali, najlepší  je spánok na boku. Ak radi spíte na chrbte, môže vám pomôcť, ak si poukladáte pod seba niekoľko vankúšov. Navštívte svojho lekára, ak nočné chrápanie pôsobí na vás tak, že na druhý deň lapáte po dychu, cítite sa unavení, alebo ak vás (alebo vášho partnera) zobudí. Hlasné chrápanie môže byť znakom toho, že môžete mať spánkové apnoe - výpadky dýchania pri chrápaní. Môže to viesť k mŕtvici, vysokému krvnému tlaku a srdcovým chorobám.

Ak máte bolesti chrbta

Aj v tomto vyhráva spanie na boku. Aby ste ešte viac uvoľnili tlak na boky a chrbát, môžete si medzi nohy vložiť vankúš. Ak spíte na chrbte, môžete si dať vankúš pod kolená, aby ste zachovali prirodzenú krivku chrbta.

Ak ste tehotná

Zvyčajne je to pohodlnejšie - a zdravšie pre vás a vaše dieťa - ak spíte na boku. A lepšie je to na ľavej strane, pretože vám to pomôže dostať viac krvi a živín do tela vášho dieťaťa. Ak máte bolesti chrbta, dajte si pod brucho vankúš,aby ste odľahčili jeho hmotnosť. Pomôcť môže aj pokrčenie kolien a vloženie vankúša medzi nohy.

Matrac je dôležitý

Matrac, ktorý vyhovuje vášmu štýlu spánku a typu postavy, vám môže pomôcť s mnohými problémami. Mal by byť dostatočne pevný, aby podopieral váš chrbát a polohu pri spánku, ale zároveň dostatočne mäkký, aby sa prispôsobil tvaru vášho tela. Toto nie je vždy ľahké zistiť. Niektoré obchody vám umožnia matrac testovať niekoľko týždňov a vymeniť, ak vám nevyhovuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie