Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ste v menopauze? Starajte sa o zuby a ďasná!
Zdielať na

Ste v menopauze? Starajte sa o zuby a ďasná!

Menopuza ovplyvňuje aj suchosť slizníc- aj v ústach

Menopauza je známa tým, že mnohým ženám spôsobuje návaly horúčavy a nočné potenie-. Patria medzi najneslávnejšie príznaky menopauzy . Odborníci však tvrdia, že ženy by mali venovať pozornosť svojim zubom a ďasnám.

"Nie som si istý, či si to ženy uvedomujú," hovorí Dr. Thomas Sollecito, vedúci oddelenia ústnej medicíny na Pensylvánskej univerzite. "Hormonálne zmeny – najmä prudký pokles estrogénu – môžu znížiť hustotu kostí a produkciu slín a poškodiť ďasná. To všetko môže ovplyvniť zdravie zubov".

Menopauza nastáva, keď žena nemá menštruáciu 12 po sebe nasledujúcich mesiacov. Niektoré zo zubných problémov súvisiacich s hormónmi však môžu začať počas perimenopauzy, keď vaječníky postupne produkujú menej estrogén. Jedným z najväčších problémov je menej slín, ktoré sú jednou z najdôležitejších tekutín v našom tele.

Keď sa vylučovanie slín spomalí, môže to spôsobiť sucho v ústach, čo prináša väčšie riziko bolesti v ústach, ústnych kvasinkových infekcií a dutín. Tieto riziká sú ešte vyššie, keď ľudia užívajú lieky na vysoký krvný tlak alebo cukrovku, ktoré môžu tiež spôsobiť sucho v ústach. Menej slín znamená aj menej enzýmov zabíjajúcich baktérie a minerálov posilňujúcich zuby a vyššie riziko zubného kazu.

Znižovanie hustoty kostí a ustupovanie ďasien tieto problémy zhoršuje. U žien v tejto fáze života je tiež väčšia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie paradentóza, keď sa pod ďasnami a okolo zubov hromadí plak a baktérie. Niektoré ženy majú „syndróm pálenia v ústach.“, ktorý sa môže rozšíriť na jazyk, podnebie a pery.

Čo môže pomôcť:?

  • Prvou líniou obrany je podľa odborníkov dobrá ústna hygiena a výživa.
  • Jedzte vyváženú stravu s nízkym obsahom sladkostí a vysokým obsahom vápnika.
  • Starostlivo si čistite zubnú pastu s fluoridom aspoň dvakrát denne a pravidelne používajte zubnú niť.
  • Pomôcť môžu aj častejstejšie kontroly u zubára a fluoridácia zubov.
  • Dôležitý je tiež dostatočný pitný režim, aby ste nemali sucho v ústach

Súvisiace články

Najčítanejšie