Skoro jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Prečo vás páli záha: Príčinou môže byť nadváha aj lieky
Zdielať na

Prečo vás páli záha: Príčinou môže byť nadváha aj lieky

Pálenie záhy ne pnepríjemný žalúdočný problém

K pocitu pálenia záhy dochádza, keď sa žalúdočné šťavy vracajú späť do pažeráka. Kyslé žalúdočné šťavy dráždia pažerák a dochádza tak k nepríjemnému pocitu pálenia. Môže ho sprevádzať aj zápach z úst a bolesť žalúdka. Dôvodom býva nedostatočná funkcia zvierača medzi pažerákom a žalúdkom. Často sa pálenie záhy objavuje u tehotných žien a to prevažne v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Tieto problémy zvyčajne samovoľne po pôrode odznejú a nie je potrebná liečba.

Prečo vzniká pálenie záhy?

Ďalším možným rizikovým faktorom pre pálenie záhy je nadváha. Ak schudnete a nepomôže to zmierneniu týchto prejavov, je vhodné zvážiť aj ďalšie možné príčiny.

Pálenie záhy často spôsobuje aj nezdravý životný štýl. Pre celkovú úpravu tohto problému sa odporúča vyhýbať sa nezdravým jedlám, ako sú jedlá tučné, korenené, vyprážané, ale aj silnej káve, kyslým nápojom, alkoholu a tabaku.

Pálenie záhy sa môže prejavovať aj ako vedľajší nežiaduci účinok niektorých pravidelne užívaných liekov. Ďalšou príčinou môže byť dlhodobý stres, kedy dochádza k stiahnutiu žalúdka a prieniku žalúdočných štiav do pažeráka.  Za pálenim záhy sa však môže skrývať aj iný neriešený zdravotný problém.

Aké lieky vám pomôžu?

Na nastavenie vhodných opatrení, ktoré by váš krk pred pálením záhy ochránili a prípadne aj liečby, je dôležité v prvom rade pátrať po príčine problému.

  • Pokiaľ sa objaví pálenie záhy len v ojedinelých prípadoch, ak zjete niečo korenisté či mastné, sú v lekárni voľne dostupné lieky na neutralizáciu žalúdočných kyselín. Tieto lieky slúžia na navodenie rýchlej úľavy a užívajú sa len ak ich potrebujete, nie preventívne. Môže to byť aj niekoľkokrát denne, dostupné sú vo forme žuvacích tabliet, sirupov alebo napríklad suspenzie.
  • Druhú významnú skupinu liekov zahŕňajú prípravky, ktoré slúžia na dlhšie, pravidelné užívanie a pomáhajú proti páleniu záhy priamo znížením tvorby žalúdočných kyselín. Podávajú sa však iba vtedy, ak je pálenie záhy dlhodobé a opakuje sa. Do tejto skupiny liekov patria najmä prípravky obsahujúce tzv. blokátory protónovej pumpy, medzi ktorými sú asi najznámejšími látkami omeprazol, pantoprazol a ďalšie od nich odvodené. Tieto lieky sa často užívajú len v jednej dennej dávke a to najlepšie ráno 20-30 minút pred raňajkami. Vďaka dlhšiemu polčasu vstrebávania pôsobia aj počas celého dňa. Pravidelne užívanie týchto liekov je ale potrebné konzultovať s lekárom, pretože môžu mať rovnako ako všetky ostatné lieky svoje obmedzenia, nežiaduce účinky (okamžité alebo neskoré) alebo liekové interakcie s inými užívanými liekmi.
  • Pred užitím akýchkoľvek liekov na pálenie záhy sa odporúča vyskúšať režimové opatrenia-to znamená zmeniť svoje návyky. . Vhodné sú skôr menšie porcie jedla, častejšie počas dňa. Po jedle je lepšie odpočívať skôr v sede než v ľahu. Často navodí úľavu aj obmedzenie mastných a zle stráviteľných jedál, najmä večer. Posledné večerné jedlo sa odporúča absolvovať niekoľko hodín pred zaspaním, na spanie zvoliť polohu so zvýšenou hlavou. Je vhodné aj obmedziť jedlá, ktoré podporujú väčšiu tvorbu žalúdočných štiav (korenené jedlá, káva, alkohol). Do jedálnička je naopak potrebné zahrnúť viac ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny.

Neliečené pálenie záhy môže spôsobiť až vznik žalúdočného vredu a zvýšiť riziko zhubného nádoru pažeráka, preto by ste nemali tento zdravotný problém podceňovať a pri opakovaných problémoch konzultovať s lekárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie