Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Seboroidná dermatitída nie je alergia: Postihuje bábätká i dospelých
Zdielať na

Seboroidná dermatitída nie je alergia: Postihuje bábätká i dospelých

Archívna reportáž

Koža je zrkadlom zdravia tela.

Seborea je chronické ochorenie kože, ktoré patrí medzi časté kožné ochorenia. Nie je závažné a už vobec nie prenosné na iného človeka, ale preavuje sa väčšinou na viteľných miestach. Prvé príznaky sa objavujú už od narodenia a u určitého percenta ľudí sa ochorenie vracia v období puberty a dospelosti.

Čo je seboroidná dermatitída? 

Seboroidná dermatitída (seboroidný ekzém, seborea) je často sa vyskytujúce, dlhotrvajúce ochorenie, ktoré pacientom dlhodobo znepríjemňuje život. Postihuje oblasti kože s vyšším výskytom mazových žliazok. Príkladom je štice, tváre, obočie, viečka, oblasť za ušami a uši, hrudník, oblasť medzi lopatkami a miesta kožných záhybov. Koža je začervenaná, nachádzajú sa na nej mastné šupin, ktoré miestami splývajú. V niektorých prípadoch drobné šupinky mokvajú a môžu sa olupovať.

Prečo seborea vzniká? 

Presné dôvody vzniku nie sú zatiaľ objasnené. Na vzniku šupín vo vlasoch a na koži sa podieľa kvasinka rodu Malassezia, ktorá sa na povrchu kože bežne vyskytuje. Živí sa mazom na pokožke a produkuje olejové kyseliny. Pri jej premnožení pokožka reaguje zápalom a rýchlejšou tvorbou nových buniek v najvrchnejšej vrstve pokožky. 

Svoju rolu hrá genetika a aj nadmerné množstvo mužských pohlavných hormónov, najmä testosterónu. Kvôli nim sa ochorenie vyskytuje v určitých vekových skupinách, v dospelosti potom najmä u mužov.

Vyšší sklon k ochoreniu majú pacienti so zvýšenou činnosťou mazových žliaz – teda ich žľazy produkujú väčšie množstvo mazu, ktorý je hustejší. Čím je produkcia kožného mazu vyššia, tým ľahšie sa olúpané kožné bunky spájajú do drobných lupín a trápia človeka nepríjemným pocitom svrbenia. K ochoreniu sa často pridružuje kvasinková infekcia.

Ďalšie dôvody sú:

  • nadmerné potenie,
  • nedostatočná hygiena,
  • zlé stravovacie návyky,
  • zmeny v metabolizme,
  • nedostatok vitamínov skupiny B,
  • emočný či fyzický stres,
  • klimatické podmienky.

U koho sa s ochorením môžeme stretnúť?

Ochorenie najčastejšie postihuje dojčatá medzi 3. týždňom až 3. mesiacom veku, znovu sa objavuje v období puberty a môže sa vyskytnúť aj v dospelosti, maximálne okolo 40. roku života (postihuje 3 až 5 % populácie). Vyskytuje sa najmä u mužov.

Prečo sa vyskytuje seborea už u dojčiat?

Výskyt v takom ranom veku súvisí s vysokou produkciou hormónov – androgénov (po pôrode sa androgény dostávajú do tela novorodenca cez placentu a sú tiež produkované v tele bábätka – konkrétne v kôre nadobličiek). Androgény zapríčiňujú vysokú produkciu mazových žliaz.

Dve tretiny detí je postihnutých ľahkou formou tohto ochorenia. Najčastejšie je lokalizované vo vlasoch, obočí, na tvári – tu sa vyskytujú typické žltkasté šupiny tzv. crusta lactea. Ochorenie je často sprevádzané bakteriálnou (napríklad zlatý stafylokok) či mykotickou infekciou. Typicky sa objavuje u dobre dojčených detí, a to najčastejšie v prvých 3 mesiacoch života a až do 1,5 roku veku dieťaťa. Produkcia hormónov následne ustáva a znovu sa oživí na začiatku puberty.

Ako sa starať o pokožku hlavy u bábätiek?

Pokožka dojčiat a batoliat je veľmi citlivá, preto je potrebné používať šetrné prípravky na umývanie. U detí sa nepoužívajú rovnaké postupy a prípravky ako u dospelých. Pokiaľ u vášho dieťatka bola potvrdená seboroidná dermatitída alebo vidíte typické príznaky, nestrhávajte šupinky násilím. To by mohlo viesť len k následnej infekcii. Na umývanie vlasov použite detský šampón a pokožku masírujte hubkou alebo hrebeňom na vlasy. Tým uľahčíte olupovanie a šupinky lepšie vyčešete aj v priebehu dňa. Pokiaľ tento spôsob nestačí, použite 3 hodiny pred kúpaním zábal z olivového alebo slnečnicového oleja. Pri vážnejších prejavoch sa poraďte so svojím pediatrom o ďalšej liečbe.

Ako si poradiť so seboreou u dospelých?

Pretože ide o chronické ochorenie kože, je cieľom liečby zastaviť miestny zápal a dosiahnuť vymiznutie prejavov, teda tvorbu šupín a svrbenie. Lekárne majú v ponuke hneď niekoľko voľnopredajných prípravkov, šampónov, gélov a krémov na ošetrenie kože postihnutej seboreou.
Pri výskyte šupín vo vlasoch je najvhodnejšie používať šampóny s gélovou konzistenciou, pretože pokožku nemastia. Špeciálne šampóny obsahujú látky, ktoré potlačujú nadmerný výskyt kvasiniek a pomáhajú tlmiť zápal pokožky.

Súvisiace články

Najčítanejšie