Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
15 dôvodov, prečo vám je stále horúco. Môže to byť aj príznak týchto vážnych chorôb
Zdielať na

15 dôvodov, prečo vám je stále horúco. Môže to byť aj príznak týchto vážnych chorôb

Archívna reportáž

Pocit vnútornej horúčavy nie je nič príjemné. Rozhodne však dôvodom nie je len menopauza. Príčinou môže byť aj ochorenie, to, čo jete, alebo jednoducho to, ako zvládate počasie.

1/15 Hypertyreóza

Cítite ustavične teplo? Na vine môže byť problém so štítnou žľazou. Pri hypertyreóze produkuje žľaza príliš veľa hormónov štítnej žľazy. To zvyšuje rýchlosť, akou vaše telo premieňa palivo na energiu, kvôli čomu je vám horúco. Môžete byť smädnejší, hladnejší a spotení a vaše srdce môže byť otrasené. Môžete mať aj hnačku alebo svrbivé vyrážky. Ženy môžu mať slabšiu alebo vynechanú menštruáciu alebo problémy s otehotnením.

2/15 Menopauza

O menopauze hovoríme, keď žena definitívne prestane mať menštruáciu, zvyčajne okolo 50. roku života. Vtedy ako sprievodný znak prichádzajú návaly horúčavy. Ide o náhle, krátke zvýšenie telesnej teploty. Menopauza môže spôsobiť intenzívne potenie, závraty a búšenie srdca. Symptómy zvyčajne začínajú ešte pred poslednou menštruáciou a môžu trvať niekoľko rokov. Ak sú závažné, váš lekár vám môže navrhnúť, aby ste ich zvládli hormonálnou náhradou, liekmi a zmenami životného štýlu.

3/15 Primárna ovariálna nedostatočnosť

Stáva sa to vtedy, keď vaječníky ženy nevytvárajú normálne množstvo hormónu estrogén alebo pravidelne nevylučujú vajíčka. Pre takúto ženu môže byť ťažké otehotnieť. Môže mať aj návaly horúčavy a nočné potenie, podobne ako pri menopauze. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak spozorujete tieto problémy alebo vynechanie menštruácie, menšiu sexuálnu túžbu a vaginálnu suchosť.

4/15 Horúčka

Vaše telo funguje najlepšie pri teplote okolo 36 stupňov Celzia. Pri vyššej teplote môžete mať horúčku. Zvyčajne prichádza, keď sa telo snaží bojovať proti choroboplodným zárodkom, ako sú vírusy alebo baktérie. Pomôcť môžu tekutiny, odpočinok a voľnopredajné lieky. Povedzte svojmu lekárovi o horúčke 38 stupňov Celzia a vyššej, alebo ak sa cítite horšie. Choďte na pohotovosť, ak máte vážne príznaky, ako je veľmi silná bolesť hlavy, stuhnutý krk, zmätenosť alebo záchvaty.

5/15 Kofeín

Káva s kofeínom môže spôsobiť, že budete ráno bdelejší a menej ospalí, ale tiež zvýši vašu telesnú teplotu. Môže tiež zvýšiť krvný tlak, hladinu cukru v krvi a žalúdočnú kyselinu a spôsobiť problémy so spánkom. Prečítajte si zloženie na obaloch čajov, nealkoholických nápojoch, čokoláde a liekoch. Zistite, aké množstvo kávy vám už spôsobuje tieto problémy.

6/15 Korenené jedlá

Máte pocit, že sa vaša telesná teplota zväčšuje, keď jete pikantné feferónky? Zdá sa, že korenené jedlo zvyšuje telesnú teplotu a dokonca sa po jeho konzumácii môžete potiť. Niet sa čoho obávať. Niektoré štúdie ukazujú, že pikantná strava je pre telo dobrá. Len to nepreháňajte, najmä ak si všimnete, že sa cítite zle.

7/15 Cvičenie

Pri cvičení spaľujete energiu a to vytvára viac tepla. Vaše telo sa ho snaží zbaviť tak, že pošle teplú krv bližšie k pokožke a ochladzuje ju potom. Niekedy sa ho však nedokáže dostatočne rýchlo zbaviť a teplota vášho jadra stúpa. Stáva sa to ľahšie, keď je horúco a vlhko, keď to môže viesť k úpalu, čo je vážny stav, ktorý si vyžaduje núdzovú lekársku starostlivosť.

8/15 Teplé počasie

Vaše telo sa snaží udržať sa na 36,5 stupňa Celzia bez ohľadu na počasie. Keď je horúco a vlhko, vaše telo presúva krv na povrch pokožky a ochladzuje ju potom. Ale nie hneď. Čaká, kým vaše telo nedosiahne určitú teplotu. Presné číslo sa môže líšiť v závislosti od vášho veku, zdravotného stavu a úrovne kondície, ale je pravdepodobné, že vám bude horúco, aj keď sa vás vaše telo bude snažiť ochladiť.

9/15 Cukrovka (typ 1 a 2)

Pri tejto chorobe sa okrem iného cievy nerozširujú tak, ako by mali, čo sťažuje privádzanie krvi na povrch kože a zbavovanie sa tepla. Nefungujú tak dobre ani potné žľazy, ktoré majú ochladzovať pokožku. Preto je oveľa ťažšie dostať teplotu späť nadol.

10/15 Vek

Keď ste starší, váš termoregulačný systém nemusí fungovať. Ak je vonku horúco, srdce potrebuje pumpovať viac krvi na povrch kože, aby sa telo ochladilo. Ako starnete, srdce jednoducho nie je také silné, takže musí pracovať intenzívnejšie. Aby toho nebolo málo, cievy sa už nemusia rozširovať ako kedysi, a tak sa na povrch kože nedostane naraz toľko krvi a je vám horúco.

11/15 Srdcovo-cievne ochorenie

Ak ho máte, krvné cievy sa nerozširujú tak, ako by mali, a chladiaci systém tela založený na pote tiež nefunguje tak dobre. To sťažuje ochladzovanie, keď je vám horúco. Môže to byť aj nebezpečné. Oslabené srdce sa totiž príliš namáha, aby poslalo krv do tela, čo môže spôsobiť srdcový infarkt.

12/15 Príliš málo vody

Ak nebudete hydratovaní, nebudete sa dostatočne potiť a vaše telo sa nedokáže tak ľahko ochladiť. Vezmite si so sebou fľašu s vodou, keď ste vonku v teple alebo cvičíte.

13/15 Ste mimo formy

Nie je jasné prečo, ale štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí robia viac aeróbneho cvičenia – takého, pri ktorom sa rozbúcha srdce – sa dokážu lepšie ochladiť, keď je im horúco. A, samozrejme, je to dobré aj pre srdce, hmotnosť a dokonca aj náladu.

14/15 Nie ste zvyknutí na horúce počasie

Čím viac času trávite vonku, tým ľahšie si vaše telo na teplo zvykne. Zdravému človeku trvá asi 2 týždne, kým sa „aklimatizuje“ na novú teplotu – dlhšie, ak ste starší alebo chorí. Akonáhle sa tak stane, budete vám menej horúco. Môže vám pomôcť, ak nastavíte vnútornú teplotu nie o viac ako 10 stupňov nižšiu, ako je vonkajšia teplota.

15/15 Obezita

Štíhlym ľuďom je menej teplo ako ľuďom s nadváhou. Čím viac ste obézni, tým menej povrchu kože máte na každé kilo telesnej hmotnosti. Výsledok: horšie chladenie. Ak potrebujete zhodiť nejaké to kilo, porozprávajte sa so svojím lekárom.  

Najčítanejšie