Jasno
13°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Zdravá strava už od detstva chráni pred demenciou, tvrdia vedci o výsledkoch viac ako 70- ročnej štúdie
Zdielať na

Zdravá strava už od detstva chráni pred demenciou, tvrdia vedci o výsledkoch viac ako 70- ročnej štúdie

Archívna reportáž

Výskumníci odporúčajú zdravú stravu od detstva vrátane listovej zelenej zeleniny, strukovín, ovocia a celozrnných potravín. Zdravá strava od detstva až do stredného veku môže podľa novej rozsiahlej štúdie udržať mozog v dobrej funkcii až do seniorského veku a znížiť riziko demencie .

Výskum, ktorého zistenia boli prezentované na konferencii Výživa 2024 v Londýne, hodnotil údaje od viac ako 3 000 účastníkov, ktorí boli sledovaní od detstva takmer sedem desaťročí. Zatiaľ čo doteraz sa štúdie o demencii zameriavali na stravovacie návyky ľudí vo veku 60 a 70 rokov, najnovší výskum je prvým, ktorý sleduje stravu a kognitívne schopnosti počas celého života ľudí, tvrdia vedci z Tufts University.

Je známe, že rozumové schopnosti ľudí sa zlepšujú až do stredného veku a po 65 rokoch môžu začať klesať. Nové zistenia však naznačujú, že dodržiavanie zdravej stravy bohatej na rastlinné potraviny s vysokým obsahom antioxidantov a mono- a polynenasýtených tukov od raného veku môže podporiť zdravie mozgu znížením stresu v bunkách a zlepšením prietoku krvi do mozgu.

Ide o stravu s vysokým obsahom celých alebo menej spracovaných rastlinných potravín, ako je listová zelená zelenina , strukoviny, celé ovocie a celé zrná.

"Tieto počiatočné zistenia vo všeobecnosti podporujú súčasné usmernenia, že je dôležité zaviesť zdravé stravovacie návyky v ranom veku, aby sa podporilo a zachovalo zdravie počas celého života," povedala spoluautorka štúdie Kelly Cara.

"Naše zistenia tiež poskytujú nové dôkazy, ktoré naznačujú, že zlepšenia stravovacích návykov až do stredného veku môžu ovplyvniť kognitívny výkon a pomôcť zmierniť alebo znížiť kognitívny pokles v neskorších rokoch," povedala.


Vo výskume vedci analyzovali údaje od 3 059 dospelých vo Veľkej Británii, ktorých zapísali ešte ako deti do štúdie s názvom National Survey of Health and Development. Účastníci poskytli kľúčové zdravotné údaje o ich príjme v strave, kognitívnom výkone a ďalšie informácie prostredníctvom dotazníkov a testov vykonávaných približne 75 rokov.

Vedci zistili, že kvalita stravy úzko súvisí s vývojom či poklesom rozumových schopností

Ako príklad uviedli, že len asi 8 percent účastníkov s nekvalitnou stravou malo to, čo označili ako „vysoké kognitívne schopnosti“ a asi 7 percent ľudí s vysokokvalitnou stravou malo „nízke kognitívne schopnosti“ v porovnaní s ich rovesníkmi. .

Napríklad účastníci v „najvyššej kognitívnej skupine“ mali oveľa vyššiu pamäť a rýchlosť spracovania informácií v porovnaní s tými v „najnižšej kognitívnej skupine“, poznamenala štúdia.

Takmer jeden zo štyroch účastníkov v „skupine s najnižšou kognitívnou schopnosťou“ v na konci štúdie vykazoval známky demencie, zatiaľ čo žiadny z „skupiny s najvyššími kognitívnymi schopnosťami“ nevykazoval známky demencie. Zdá sa, že aj malé rozdiely v kvalite stravy v detstve udávajú štýl neskôršieho stravovania – či už v dobrom alebo v zlom – hovoria vedci. Majú podozrenie, že kumulatívne účinky stravy v priebehu času by mohli súvisieť s tým, ako časom vyzerá myslenie. Keďže však účastníci boli väčšinou belosi, výskumníci tvrdia, že sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či sa tieto výsledky vzťahujú na rôznorodejšie populácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie