Zdravá strava už od detstva chráni pred demenciou, tvrdia vedci o výsledkoch viac ako 70- ročnej štúdie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Výskumníci odporúčajú zdravú stravu od detstva vrátane listovej zelenej zeleniny, strukovín, ovocia a celozrnných potravín. Zdravá strava od detstva až do stredného veku môže podľa novej rozsiahlej štúdie udržať mozog v dobrej funkcii až do seniorského veku a znížiť riziko demencie .
Výskum, ktorého zistenia boli prezentované na konferencii Výživa 2024 v Londýne, hodnotil údaje od viac ako 3 000 účastníkov, ktorí boli sledovaní od detstva takmer sedem desaťročí. Zatiaľ čo doteraz sa štúdie o demencii zameriavali na stravovacie návyky ľudí vo veku 60 a 70 rokov, najnovší výskum je prvým, ktorý sleduje stravu a kognitívne schopnosti počas celého života ľudí, tvrdia vedci z Tufts University.
Je známe, že rozumové schopnosti ľudí sa zlepšujú až do stredného veku a po 65 rokoch môžu začať klesať. Nové zistenia však naznačujú, že dodržiavanie zdravej stravy bohatej na rastlinné potraviny s vysokým obsahom antioxidantov a mono- a polynenasýtených tukov od raného veku môže podporiť zdravie mozgu znížením stresu v bunkách a zlepšením prietoku krvi do mozgu.
Ide o stravu s vysokým obsahom celých alebo menej spracovaných rastlinných potravín, ako je listová zelená zelenina , strukoviny, celé ovocie a celé zrná.
"Tieto počiatočné zistenia vo všeobecnosti podporujú súčasné usmernenia, že je dôležité zaviesť zdravé stravovacie návyky v ranom veku, aby sa podporilo a zachovalo zdravie počas celého života," povedala spoluautorka štúdie Kelly Cara.
"Naše zistenia tiež poskytujú nové dôkazy, ktoré naznačujú, že zlepšenia stravovacích návykov až do stredného veku môžu ovplyvniť kognitívny výkon a pomôcť zmierniť alebo znížiť kognitívny pokles v neskorších rokoch," povedala.
Vo výskume vedci analyzovali údaje od 3 059 dospelých vo Veľkej Británii, ktorých zapísali ešte ako deti do štúdie s názvom National Survey of Health and Development. Účastníci poskytli kľúčové zdravotné údaje o ich príjme v strave, kognitívnom výkone a ďalšie informácie prostredníctvom dotazníkov a testov vykonávaných približne 75 rokov.
Vedci zistili, že kvalita stravy úzko súvisí s vývojom či poklesom rozumových schopností
Ako príklad uviedli, že len asi 8 percent účastníkov s nekvalitnou stravou malo to, čo označili ako „vysoké kognitívne schopnosti“ a asi 7 percent ľudí s vysokokvalitnou stravou malo „nízke kognitívne schopnosti“ v porovnaní s ich rovesníkmi. .
Napríklad účastníci v „najvyššej kognitívnej skupine“ mali oveľa vyššiu pamäť a rýchlosť spracovania informácií v porovnaní s tými v „najnižšej kognitívnej skupine“, poznamenala štúdia.
Takmer jeden zo štyroch účastníkov v „skupine s najnižšou kognitívnou schopnosťou“ v na konci štúdie vykazoval známky demencie, zatiaľ čo žiadny z „skupiny s najvyššími kognitívnymi schopnosťami“ nevykazoval známky demencie. Zdá sa, že aj malé rozdiely v kvalite stravy v detstve udávajú štýl neskôršieho stravovania – či už v dobrom alebo v zlom – hovoria vedci. Majú podozrenie, že kumulatívne účinky stravy v priebehu času by mohli súvisieť s tým, ako časom vyzerá myslenie. Keďže však účastníci boli väčšinou belosi, výskumníci tvrdia, že sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či sa tieto výsledky vzťahujú na rôznorodejšie populácie.