6 najlepších a 6 najhorších potravín, keď máte dnu
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia.sk
Dna alebo po latinsky Arthiritis urica je metabolická choroba. Pri tomto ochorení sa zvyšuje hodnota kyseliny močovej v sére, postihnutý človek má silné bolesti a zápal kĺbu, a neskôr pribúda aj poškodeníe kĺbov a vytvárajú sa tofy. Tofy sú usadeniny zhlukov mikrokryštálov sodnej soli kyseliny močovej. Sú to tuhé útvary vo veľkosti špendlíkovej hlavičky až holubieho vajca. Najčastejšie sa zistia v okolí kĺbov na prstoch rúk a nôh, na lakti, chrupavke ušníc, na šľachách a vo vnútorných orgánoch, napríklad na obličkách. To je už chronické, tofové štádium neliečenej dny a pacienta invalidizuje. Stav veľmi ovylyvňuje aj strava a spôsb života. Aké jedlá sú pri dne vhodné a ktoré nie?
Jedzte: Nízkotučný jogurt
Doplňte obyčajný nízkotučný jogurt bobuľovým ovocím, ktoré je tiež priaznivé pre dnu. Niektoré bielkoviny v mlieku pomáhajú telu, aby sa zbavilo kyseliny močovej, ktorá je vinníkom tohto stavu.
Vyhnite sa: Určitým morským plodom
Nie každé takéto "morské" jedlo je na dnu zlé, ale najlepšie je dať si len mušle,. Chobotnice, krevety, ustrice, kraby a homáre môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej a zhoršiť príznaky dny.
Jedzte: Citrusové plody
Grapefruit, pomaranče, ananás a jahody sú skvelým zdrojom vitamínu C , ktorý znižuje hladinu kyseliny močovej a pomáha predchádzať záchvatom dny. Ale ak užívate kolchicín na dnu, vynechajte grapefruit. Môže interagovať s vašimi liekmi.
Vyhnite sa: Vnútornostiam
Mäso ako pečeň a jazyk je plné purínov- zlúčenín, ktoré má vaše telo tendenciu premieňať na kyselinu močovú. Tieto vynechajte zo svojho jedálnička.
Jedzte: Avokádo
V avokáde príjmete zdravé tuky a zároveň získate aj antioxidanty. Avokádo má vysoký obsah vitamínu E, čo je protizápalový prostriedok, ktorý môže pomôcť potlačiť vzplanutia dny.
Vyhnite sa: Červenému mäsu
Červené mäso nemá taký vysoký obsah purínov ako mäso z orgánov, ale má ich dosť. Hovädzie mäso a zverinu by ste mali jesť iba príležitostne, aby ste udržali hladinu kyseliny močovej nízko. Najlepším výberom je biele mäso ako bravčové a kuracie.
Jedzte: Čerešne
Pigmenty, ktoré dodávajú čerešniam ich sýto purpurovo-červenú farbu, sa nazývajú antokyány. Poskytujú vám antioxidačnú podporu a pomáhajú znižovať zápal v tele.
Vyhnite sa: Bielemu chlebu
Čím rýchlejšie jedlo zvýši hladinu cukru v krvi, tým horšie je to pre hladinu kyseliny močovej. Rafinované sacharidy ako biely chlieb, sušienky a koláče môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi a nie sú skvelé na dnu.
Jedzte: Fazuľu
Keďže mnohé druhy mäsa sú pri dne mimo jedálneho lístka, bielkoviny môžete získať zo strukovín ako je hrach, fazuľa a šošovica. Sú neutrálne voči kyseline močovej a môžu dokonca pomôcť odvrátiť záchvaty dny .
Vyhnite sa: Medu
Med má vysoký obsah fruktózy, prírodného sladidla, ktoré pri rozklade vo vašom tele uvoľňuje puríny. Občas je v poriadku, ale obmedzte jedlá plné fruktózy na minimum.
Pite: Vodu a kávu
Pite vodu, aby pomohla vyplaviť kyselinu močovú z vášho tela. Vypite 8 až 16 pohárov denne, ak máte dnu. A pomôcť môže aj káva. Pravidelná káva s kofeínom môže pomôcť znížiť riziko dny.
Vyhnite sa: Alkoholu
Pohár vína raz za čas je fajn, ale pivo nie je dobré. Zvyšuje kyselinu močovú o 6,5 %. Dokonca aj nealkoholické pivo ju zvýšuje o 4,4 %.