Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
6 najlepších a 6 najhorších potravín, keď máte dnu
Zdielať na

6 najlepších a 6 najhorších potravín, keď máte dnu

Zdroj: Profimedia.sk

Dna alebo po latinsky Arthiritis urica je metabolická choroba. Pri tomto ochorení sa zvyšuje hodnota kyseliny močovej v sére, postihnutý človek má silné bolesti a zápal kĺbu, a neskôr pribúda aj poškodeníe kĺbov a vytvárajú sa tofy. Tofy sú usadeniny zhlukov mikrokryštálov sodnej soli kyseliny močovej. Sú to tuhé útvary vo veľkosti špendlíkovej hlavičky až holubieho vajca. Najčastejšie sa zistia v okolí kĺbov na prstoch rúk a nôh, na lakti, chrupavke ušníc, na šľachách a vo vnútorných orgánoch, napríklad na obličkách. To je už chronické, tofové štádium neliečenej dny a pacienta invalidizuje. Stav veľmi ovylyvňuje aj strava a spôsb života. Aké jedlá sú pri dne vhodné a ktoré nie?

Jedzte: Nízkotučný jogurt

Doplňte obyčajný nízkotučný jogurt bobuľovým ovocím, ktoré je tiež priaznivé pre dnu. Niektoré bielkoviny v mlieku pomáhajú telu, aby sa zbavilo kyseliny močovej, ktorá je vinníkom tohto stavu.

Vyhnite sa: Určitým morským plodom

Nie každé takéto "morské" jedlo je na dnu zlé, ale najlepšie je dať si len mušle,. Chobotnice, krevety, ustrice, kraby a homáre môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej a zhoršiť príznaky dny.

Jedzte: Citrusové plody

Grapefruit, pomaranče, ananás a jahody sú skvelým zdrojom vitamínu C , ktorý znižuje hladinu kyseliny močovej a pomáha predchádzať záchvatom dny. Ale ak užívate kolchicín na dnu, vynechajte grapefruit. Môže interagovať s vašimi liekmi.

Vyhnite sa: Vnútornostiam

Mäso ako pečeň a jazyk je plné purínov- zlúčenín, ktoré má vaše telo tendenciu premieňať na kyselinu močovú. Tieto vynechajte zo svojho jedálnička.

Jedzte: Avokádo

V avokáde príjmete zdravé tuky a zároveň získate aj antioxidanty. Avokádo má vysoký obsah vitamínu E, čo je protizápalový prostriedok, ktorý môže pomôcť potlačiť vzplanutia dny.

Vyhnite sa: Červenému mäsu

Červené mäso nemá taký vysoký obsah purínov ako mäso z orgánov, ale má ich dosť. Hovädzie mäso a zverinu by ste mali jesť iba príležitostne, aby ste udržali hladinu kyseliny močovej nízko. Najlepším výberom je biele mäso ako bravčové a kuracie.

Jedzte: Čerešne

Pigmenty, ktoré dodávajú čerešniam ich sýto purpurovo-červenú farbu, sa nazývajú antokyány. Poskytujú vám antioxidačnú podporu a pomáhajú znižovať zápal v tele.

Vyhnite sa: Bielemu chlebu

Čím rýchlejšie jedlo zvýši hladinu cukru v krvi, tým horšie je to pre hladinu kyseliny močovej. Rafinované sacharidy ako biely chlieb, sušienky a koláče môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi a nie sú skvelé na dnu.

Jedzte: Fazuľu

Keďže mnohé druhy mäsa sú pri dne mimo jedálneho lístka, bielkoviny môžete získať zo strukovín ako je hrach, fazuľa a šošovica. Sú neutrálne voči kyseline močovej a môžu dokonca pomôcť odvrátiť záchvaty dny .

Vyhnite sa: Medu

Med má vysoký obsah fruktózy, prírodného sladidla, ktoré pri rozklade vo vašom tele uvoľňuje puríny. Občas je v poriadku, ale obmedzte jedlá plné fruktózy na minimum.

Pite: Vodu a kávu

Pite vodu, aby pomohla vyplaviť kyselinu močovú z vášho tela. Vypite 8 až 16 pohárov denne, ak máte dnu. A pomôcť môže aj káva. Pravidelná káva s kofeínom môže pomôcť znížiť riziko dny.

Vyhnite sa: Alkoholu

Pohár vína raz za čas je fajn, ale pivo nie je dobré. Zvyšuje kyselinu močovú o 6,5 %. Dokonca aj nealkoholické pivo ju zvýšuje o 4,4 %.

Súvisiace články