Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Máte problém so spánkom? Vedci radia: Cvičte aspoň dvakrát do týždňa
Zdielať na

Máte problém so spánkom? Vedci radia: Cvičte aspoň dvakrát do týždňa

Dobrý spánok súvisí aj so životosprávou

Cvičenie dvakrát týždenne alebo viackrát „výrazne znižuje riziko nespavosti“ Dokonca aj ľudia, ktorí predtým necvičili, ale potom začali cvičiť, mali o 21 % vyššiu pravdepodobnosť, že začnú aj normálne spať.

Podľa dlhodobej štúdie cvičenie dvakrát týždenne alebo viac výrazne znižuje riziko nespavosti,  Ľudia, ktorí pravidelne cvičia, majú o 42 % menšiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy so zaspávaním ako tí, ktorí sú neaktívni, a o 22 % menej hlásia akékoľvek príznaky nespavosti.

Výskum publikovaný v časopise BMJ Open tiež zistil, že ľudia, ktorí cvičili dlhodobo, mali výrazne (55 %) vyššiu pravdepodobnosť, že budú normálne spať (šesť až deväť hodín v noci) ako tí, ktorí necvičili. Tiež bolo výrazne menej pravdepodobné (29 %), že budú spať krátko (šesť hodín v noci alebo menej) a o 52 % menej pravdepodobné, že budú spať veľmi dlho (viac ako deväť hodín v noci).

Dokonca aj ľudia, ktorí predtým necvičili, ale potom začali cvičiť počas skúmaného obdobia, mali o 21 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú normálne spať ako tí, ktorí boli trvalo neaktívni. V rámci výskumu experti skúmali údaje z deviatich európskych krajín zahŕňajúcich 4 339 ľudí, z ktorých približne polovicu tvorili ženy.

Účastníkom štúdie boli na začiatku kladené otázky o úrovni ich cvičenia a potom im tie isté otázky položili o desať rokov neskôr. Boli tiež testovaní na príznaky nespavosti, ako napríklad ako často mali problémy so zaspávaním, zotrvávaním v spánku alebo príliš skorým prebúdzaním – a ako dlho v priemere spali.

Ľudia, ktorí cvičili dvakrát alebo viackrát týždenne, aspoň jednu hodinu týždenne, boli klasifikovaní ako fyzicky aktívni. Ak cvičili na tejto úrovni aj o desať rokov neskôr, boli klasifikovaní ako trvalo aktívni (25 % ľudí), zatiaľ čo 37 % ľudí bolo trvalo neaktívnych, 18 % sa stalo aktívnymi a 20 % sa stalo neaktívnych. Analýza údajov ukázala, že „fyzicky aktívni ľudia majú nižšie riziko niektorých symptómov nespavosti a extrémnej dĺžky spánku, dlhého aj krátkeho“.

Vedci zúčastnení v štúdii, okrem iného z Imperial College London a Reykjavík University na Islande, však varovali, že ak ľudia prestanú cvičiť, výhody by sa mohli stratiť.

Huw Edwards, výkonný riaditeľ ukactive, obchodného orgánu Veľkej Británie pre sektor fyzickej aktivity, povedal: „Fyzická aktivita zohráva obrovskú úlohu v našom fyzickom a duševnom zdraví s výhodami, ako je lepší spánok, znížený stres a úzkosť, vyššia produktivita, sociálne kontakty a blahobyt. Táto štúdia ukazuje zásadnú úlohu, ktorú môže fyzická aktivita zohrávať pri znižovaní rizika nespavosti, a vieme, že dobrý nočný spánok nám pomáha cítiť sa lepšie a byť produktívnejší nasledujúci deň. Náš vlastný výskum ukazuje, že jednou z hlavných motivácií cvičenia v súčasnosti je pomôcť ľuďom lepšie spať."

Nová štúdia zistila, že ľudia v Nórsku boli s najväčšou pravdepodobnosťou neustále aktívni, zatiaľ čo ľudia v Španielsku, po ktorom nasledovalo Estónsko, boli s najväčšou pravdepodobnosťou neustále neaktívni. Ľudia, ktorí cvičili najviac, boli v s väčšou pravdepodobnosťou muži, boli mladší a vážili o niečo menej. Bolo tiež menej pravdepodobné, že boli súčasne fajčiarmi a bolo pravdepodobnejšie, že pracovali.

Súvisiace články