Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spravil sa vám pľuzgier? Toto je 7 prejavov, ktoré signalizujú problémové hojenie
Zdielať na

Spravil sa vám pľuzgier? Toto je 7 prejavov, ktoré signalizujú problémové hojenie

Archívna reportáž

Pľuzgier treba okamžite ošetriť

Pľuzgier sa najčastejšie vytvorí po opakovanom trení alebo tlaku kože proti tvrdšej ploche, napríklad obuvi, hudobnému nástroju, športovému náčiniu či pracovným rukaviciach.

Menej časté prípady sú spôsobené extrémnymi teplotami (omrzliny, popáleniny, spáleniny od slniečka), chemikáliami (saponáty, čistiace prostriedky) alebo chorobami (ovčie kiahne, opar). Koža je podráždená a bolestivá, následne sa oddelí vrstva kože pod pokožkou od pokožky a vznikne vačok naplnený tekutinou. Je to prirodzená ochrana tela – akýsi vlhký vačok chrániaci poranenú oblasť, ktorý udržuje nad odhalenou medzerou sterilné prostredie.

Ako ošetriť pľuzgiere

Pľuzgiere nikdy nestrhávame . Pokiaľ je pľuzgier naozaj veľký, veľmi naplnený a hrozí, že samovoľne praskne, je vhodné ho prepichnúť sterilnou alebo aspoň vyvarenou ihlou. Vpich sa vykonáva jemne na okraji pľuzgiere a pomocou sterilného gázového štvorca sa opatrne vytlačí tekutina. V iných prípadoch ho neprepichujeme. Umyjeme ho a osušíme.

Ak je pľuzgier už prasknutý, umyjeme ho vodou a vydezinfikujeme vhodným prípravkom.

Pokiaľ pľuzgier samovoľne alebo násilne praskne, ľahko sa zapáli a potom sa dlho hojí. Vo väčšine prípadov je však priebeh nekomplikovaný, ďalšia liečba okrem dezinfekcie nie je nutná, pľuzgier sa zahojí sám. Pľuzgier necháme voľne odkrytý, len ak je v miestach, kde sa oň nič netrie (obuv či oblečenie). Než sa miesto úplne zahojí, nenosíme topánky, ktoré nám problémy spôsobili. Pokiaľ sa treniu nevyhneme, použijeme jednu z nasledujúcich možností:

Hydrokoloidná a hydrogélová náplasť na pľuzgiere

Je to takzvané vlhké krytie, ktoré funguje na princípe vlhkého hojenia. Vlhkosť rany je nevyhnutná na rýchlejšie prirodzené zahojenie rany. Navyše tekutina, ktorú rana vylučuje, obsahuje množstvo rastových faktorov a výživných látok, ktoré prispievajú k úspešnému hojeniu. Hydrogélové a hydrokoloidné náplasti sa od seba líšia chemickým zložením a štruktúrou.

Náplasť aplikovaná na pľuzgier ho ochráni pred vonkajšími vplyvmi a zabráni druhotnej infekcii. Pod náplasťou pľuzgier sám praskne . Gélový vankúšik v náplasti potom reaguje so sekrétom z rany a vzniká vlhký gél, ktorý chráni ranu ako tzv. druhá koža. Gélový film vytvára optimálne podmienky s vlhkosťou až 90%, a tým podporuje a urýchľuje proces hojenia. Náplasť tlmí bolesť, je priedušná a bráni prilepeniu k rane. Rovnakým spôsobom funguje náplasť pri kontakte s už prasknutým pľuzgierom. Akonáhle sa náplasť dostane do styku s výpotkom z pľuzgiere, absorbuje ho a vytvorí gél.

Niektoré náplasti obsahujú dvojitú vrstvu hydrokoloidov, ktoré chránia ranu dvojnásobne pred nepríjemným tlakom a trením, a tým aj účinnejšie tlmia bolesť. Náplasť môže byť aj celohydrokoloidná, tzn. že hydrokoloidná vrstva sa nachádza aj na lepiacej časti náplasti, a zabraňuje tak podráždeniu zdravej pokožky.

U náplastí na pľuzgiere platí, že dobre držia, pokiaľ sú aplikované na umytú, nemastnú a úplne suchú pokožku. Sú väčšinou diskrétne (priesvitné alebo telové farby) a je možné ich nosiť aj niekoľko dní bez nutnosti výmeny (kým sa náplasť sama nezačne uvoľňovať).

Nie je žiaduce náplasť opakovane odlepovať , aby sme zistili stav rany. Náplasť by potom už nemusela dobre držať. Pokiaľ je potrebné náplasť odstrániť skôr, navlhčíme ju krátko teplou vodou. Postihnutú oblasť s náplasťou sa snažíme nenamáčať, nesprchovať. Čím skôr náplasť aplikujeme, tým rýchlejšie sa pľuzgier zahojí.

Náplasť by sa nemala používať na zapálenú, silne krvácajúcu alebo mokvajúcu ranu. Dôležité upozornenie sa týka pacientov s cukrovkou. Tí by mali spôsob ošetrenia a krytia rany vždy konzultovať so svojím lekárom. Príkladom môžu byť náplasti značiek Urgo®, Cosmos®, Compeed®, ViaCell® atď.

Bioaktívne obväzy.

Tiež fungujú na princípe vlhkého hojenia.Dôležitou výhodou  je, že preväzy sú rovnako ako u náplastí menej bolestivé a menej časté (stačí raz za 24 – 48 hodín, ranu nie je potrebné znova dezinfikovať, pretože by došlo k zníženiu účinnosti gélu). Hemagel má schopnosť viazať voľné kyslíkové radikály, ktoré vznikajú pri zápalovom procese, a tým urýchľuje proces hojenia . Zamedzuje prístupu infekcie a má antibakteriálne účinky.

Na ranu stačí naniesť 1-2 mm gélu a nechať zaschnúť. Pokiaľ hrozí zotretie gélu, použijeme nesavé krytie (mastný tyl, ktorý nepriľne k rane) a následne náplasť alebo obväz.

Na princípe vlhkého hojenia účinkujú ďalšie bioaktívne obväzy napríklad aj 100-percentný čistý med na  použitie v lekárstve s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami.

Aloe vera 

Aloe vera je rastlina, ktorá pôsobí protizápalovo, takže pomáha zmierniť začervenanie, opuch a bolesť. Navyše hydratuje a udržuje ranu vlhkú , čo vedie k rýchlejšiemu hojeniu, obzvlášť v prípade, že pľuzgier sám praskne a potom sa vysušuje. Ideálne je použiť ju vo forme gélu alebo spreja.

Čo robiť, aby sa pľuzgier nevytvoril?

  • Prevenciou vzniku pľuzgierov je dobre zvolená veľkosť a materiál obuvi.
  • Bežci používajú špeciálne ponožky z tzv. funkčných materiálov, ktoré odvádzajú pot a udržujú kožu suchú (bavlnené ponožky nie sú pre beh vhodné), kožu nôh natierajú vazelínou, jeleným lejom alebo iným olejom, aby znížili trenie a zároveň zaistili ochrannú lubrikačnú baréru. a topánkou.
  • Pri športe je možné tiež na rizikové miesta aplikovať tejpovaciu pásku.
  • Všeobecné odporúčanie je tiež nechodiť v topánkach naboso a pri nepríjemnom trení ihneď nalepiť na postihnutú oblasť náplasť.
  • Pri pobyte na slnku je vhodné používať krémy a mlieka s vysokým ochranným faktorom.

Komplikácie, ktoré by mali byť signálom pre odborné ošetrenie rany, sú napríklad

  • zakalenie výpotku z pľuzgiera,
  • opuch,
  • výrazné a bolestivé začervenanie,
  • horúčosť v okolí pľuzgiera,
  • hnis,
  • zvýšená teplota či horúčka
  • alebo tiež situácia, kedy sa pľuzgiere objavia bez zjavnej príčiny ( napríklad. následkom podávania liekov alebo po požití potravín a pod.)

Súvisiace články

Najčítanejšie