Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Pri chronickom srdcovom zlyhávaní srdca vás telo dokáže varovať: Aké príznaky si všímať?
Zdielať na

Pri chronickom srdcovom zlyhávaní srdca vás telo dokáže varovať: Aké príznaky si všímať?

Vždy je lepšie konať včas, neignorovať roky varovné zdravotné príznaky a riešiť problémy skôr, ako vás zdravie zradí. Chronické srdcové zlyhanie totiž môže skončiť smrťou.

Ak nie ste najmladší a máte problémy s dýchaním, radšej navštívte lekára. Mohlo by za tým byť srdce. Neliečená choroba môže do 24 hodín skončiť smrťou.

Chronické srdcové zlyhanie je označením pre rad symptómov, ktoré sú spôsobené postihnutím funkcie srdca. Pri chronickom srdcovom zlyhávaní napriek dostatočnému plneniu srdcových komôr klesá minútový srdcový výdaj - teda mnosžtvo krvi, ktoré srdce vypudí za jednu minútu. Srdce vtedy nedokáže zásobovať krvou ďalšie orgány a tkanivá a dochádza aj k zlyhávaniu ich funkcie.

Medikamentózna liečba zahŕňa množstvo liekov, ktoré dokážu zmierniť príznaky a zlepšiť stavu chorého (diuretiká, betablokátory, inhibítory ACE, blokátory aldosterónu, srdcové glykozidy a mnoho ďalších). Moderným trendom sú rôzne "strojčeky", ktoré zlyhávajúcemu srcu pomáhajú- implantovateľné kardiostimulátory a defibrilátory. Existujú aj ďalšie možnosti liečby a sledovania (napríklad domáce monitorovanie. Vo veľmi ťažkom štádiu choroby sú niektorí ľudia odporúčaní na srdcovú transplantáciu.

Srdcové zlyhávanie v číslach

* Výskyt choroby vo vyspelých krajinách je 0,4 až 2 %.
* U ľudí nad 70 rokov vzrastá pravdepodobnosť choroby až na 10 %.
* Chronickým srdcovým zlyhaním trpí až 100 tisíc Slovákov.
* Ročne je v Európe diagnostikovaných na pol milióna nových pacientov.
* Pri chronickom srdcovom zlyhávaní zomiera asi polovica pacientov do 5 až 8 rokov.

Čo by ste mali vedieť o srdcovom zlyhávaní?

* Srdce pri chronickom srdcovom zlyhaní funguje nedostatočne, takže obmedzuje pacienta v jeho aktivitách. Je unavený, zadýchava sa, nezvláda klasické úkony ako predtým.

* Medzi najčastejšie príznaky choroby patrí pomaly sa zhoršujúca tolerancia námahy, spočiatku pri väčšej námahe, neskôr napríklad aj pri obliekaní, alebo v pokoji.

* Môže sa objaviť nočná záchvatovitá dýchavičnosť, kašeľ, celková únavnosť.

* Časté sú opuchy okolo členkov i časti lýtok, zväčšenie obvodu brucha spojený s tlakom v bruchu a nechutenstvom. Zmeny v prekrvení mozgu vedú k poruchám pamäti, zmene myslenia, zmätenosti či depresiám.

* Ľavostranné srdcové zlyhanie je spôsobené poruchou funkcie ľavej komory, ktorá vypudzuje krv do celého tela, takže nie sú dostatočne prekrvené orgány (obličky, pečeň) a pred ľavou komorou sa v pľúcach, čo sa prejavuje dýchavičnosťou.

* V prípade pravostranného zlyhania sú typické opuchy končatín.

Súvisiace články

Najčítanejšie