Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
8 prekvapivých faktov o žlčníku. Čo o ňom viete?
Zdielať na

8 prekvapivých faktov o žlčníku. Čo o ňom viete?

Archívna reportáž

Operácia je jediným trvalým riešením odstránenia žlčových kameňov.

Rezňová bolesť- aj tak lekári nazývajú bolesť pri žlčníkovom záchvate. Kamene, ktoré vznikajú v žlčníku, nás vedia poriadne potrápiť. Čo o tomto orgáne viete?

Je spojený s pečeňou a črevami

Tento malý orgán v tvare hrušky je spojený s vašou pečeňou a črevami. Je zásobníkom žlče- tráviacej tekutiny, ktorá sa tvorí v pečeni. Keď jete, váš žlčník ho uvoľňuje cez žlčovody do pečene, aby pomohol rozložiť jedlo. Žlč sa po jedle dostáva do tenkého čreva, kde pomáha s trávením tukov. 

Bez žlčníka sa dá žiť 

Môžu to potvrdiť všetci, ktorým tehto zapálený vak museli z brucha operačne vybrať aj so zbierkou žlčových kameňov. Ak tam tento malý orgán už nie je, žlč prúdi z pečene cez žlčovody priamo do tenkého čreva. Väčšine ľudí sa po vybratí žlčníka darí veľmi dobre. Môžete mať nejaké zmeny vo fungovaní čriev, ale tie zvyčajne rýchlo vymiznú. A možno budete musieť byť trochu opatrnejší v tom, čo jete.

Žlčové kamene sú stvrdnutá tráviaca tekutina 

Zvyčajne vznikajú z cholesterolu a môžu byť malé ako zrnko piesku alebo veľké ako golfová loptička. Môžu, ale zriedkavo, zmiznúť samé, ale môžu aj spôsobiť vážne zdravotné problémy, ak upchajú žlčovod. Práve to spôsobuje žlčníkový záchvat.

Ženy majú žlčové kamene častejšie

Príliš veľa hormónu nazývaného estrogén môže viesť k príliš vysokému cholesterolu v žlči. Priespeivajú k tomu aj tehotenstvo a antikoncepčné pilulky. Vyššie riziko žlčových kameňov majú aj ľudia nad 40 rokov alebo s rodinnou anamnézou.

Žlčníkový záchvat často prichádza v noci

A po ťažkom jedle. Zvyčajne vznikne, keď žlčový kameň putuje do žlčovodu a upchá ho.Záchvaty, ktoré trvajú viac ako niekoľko hodín, môžu spôsobiť bolesť, opuch a infekciu žlčníka.

Bolesť brucha nie je jediný príznak žlčníkového záchvatu

Upozorní vás aj žltakstá koža a očné bielka, moč farby tmavého čaju a svetlá stolica a tiež zvracanie.Pri týchto príznakoch už treba okamžite navštíviť lekára!

Žlčové kamene sa dajú len vyoperovať

Nepomôžu vám lieky, ani rázové vlny. Lekári  tieto metódy používajú iba u ľudí, ktorí nie sú dosť zdraví,aby zvládli operáciu. Polovica ľudí liečených liekmi má však do 5 rokov opäť žlčové kamene.

Hoci už nemáte žlčník, mastné jedlo nie je pre vás vhodné

Tučná strava vám neprospieva, najmä ak nemáte žlčník. Telo si s ním totiž bez žlčníka horšie poradí. Držte sa preto ďalej od mastných jedál a omáčok alebo omáčok s vysokým obsahom tuku. Niektorí ľudia majú tiež problémy s kofeínom (káva, čaj, kola) a mliečnymi výrobkami. Dobrou voľbou je ovocie, zelenina a chudé kuracie mäso alebo ryby.

Súvisiace články

Najčítanejšie