Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zlé duševné zdravie ohrozuje srdce: Vedci majú ďalšie dôkazy
Zdielať na

Zlé duševné zdravie ohrozuje srdce: Vedci majú ďalšie dôkazy

Ľudia s depresiou, úzkosťou alebo dlhodobým stresom majú vyššie riziko srdcových problémov, ukazujú dve nové štúdie. Zistenia sú ďalším dôkazom prepojenia mysle a srdca, ktoré ukazujú, ako zlé zdravie mozgu môže otvoriť cestu ku kardiovaskulárnym ochoreniam, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti.

Celkovo mali ľudia v štúdii, ktorí mali depresiu alebo úzkosť, o 35 % vyššie riziko závažnej kardiovaskulárnej príhody, ako je srdcový infarkt alebo mŕtvica. Rýchlejší vývoj zdravotných stavov, ako je vysoký krvný tlak, pochádzal z vyšších rizík spôsobených depresiou alebo úzkosťou, čo nakoniec viedlo k srdcovým alebo mozgovým príhodám, uviedli vedci.

Tím z Massachusetts General Hospital vyhodnotil 10-ročné zdravotné údaje pre 71 262 dospelých, ktorých priemerný vek bol 49 rokov. Okrem toho, že sa pozreli na začiatok rizikových stavov, ako je cukrovka 2. typu a priame kardiovaskulárne diagnózy, skúmali, ako genetická vloha, o ktorej je známe, že robí ľudí citlivými na stres, ovplyvnila zdravie srdca.

Depresia  a úzkosť spúšťajú zápal v tele  

Ľudia, ktorí mali genetické riziko stresu, vyvinuli svoj prvý rizikový faktor srdcových problémov v priemere o 1,5 roka skôr, v porovnaní s ľuďmi, ktorí nemali genetický sklon k stresu.

Štúdia spolu s druhým samostatným projektom, ktorý hodnotil stres a zdravie srdca, bola predstavená na vedeckých zasadnutiach American Heart Association's Scientific Sessions 2023 vo Philadelphii.

Zistenia „naznačujú, že depresia a úzkosť môžu vyvolať zmeny v mozgu, ktoré spúšťajú následné účinky v tele, ako je zvýšený zápal a ukladanie tuku,“ podľa súhrnu výskumu od organizátorov konferencie.

Výsledky by mohli viesť k výzvam na častejšie skríningy medzi ľuďmi s depresiou alebo úzkosťou, aby sa zistilo, či  vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a cukrovku 2. typu, aby bolo možné identifikovať a liečiť vysoko rizikové stavy skôr.

V druhej štúdii vedci zistili, že kumulatívny stres mal vplyv na zdravie mozgu a srdca. Vyšší kumulatívny stres niesol o 22 % vyššie riziko stavu nazývaného ateroskleróza, pri ktorom sa v tepnách hromadí plak, čím sa znižuje prietok krvi. Kumulatívny stres bol tiež spojený s 20% vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, vrátane ochorenia koronárnych artérií a srdcového zlyhania.

Súvisiace články

Najčítanejšie