Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Telo v panike: Týmito 12 telesnými príznakmi reagujeme na úzkosť
Zdielať na

Telo v panike: Týmito 12 telesnými príznakmi reagujeme na úzkosť

Úzkosť dlhodobo škodí aj telu.

Pocity úzkosti, najmä ak sú dlhodobé, sú pre telo poriadnou záťažou. Čo sa vtedy s naším organizmom deje?

1/12 Rýchly tlkot srdca

Keď vás niečo náhle vydesí, napríklad hlasný zvuk, spustí to produkciu stresových hormónov (adrenalín, noradrenalín, kortizol), vďaka ktorým bude vaše srdce biť rýchlejšie a silnejšie. Môžete mať pocit, že bije nerovnomerne (búšenie srdca). Postupom času, ak budete dlhodobo vystavení stresu a úzkosti, máte väčšiu pravdepodobnosť, že budete mať vysoký krvný tlak, srdcové choroby, kôrnatenie tepien, vysoký cholesterol, mŕtvicu a infarkt.

2/12 Rýchle dýchanie

Keď cítite strach alebo úzkosť, spolu s búšením srdca môžete začať rýchlejšie dýchať, alebo máte pocit, že sa nemôžete nadýchnuť. Niektorí ľudia dýchajú tak rýchlo, že sa im točí hlava alebo omdlievajú. Môže to byť vážne, ak už máte problémy s dýchaním v dôsledku astmy, pľúcneho ochorenia, chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) a iných stavov.

3/12 Bojuj alebo uteč

Je to súbor príznakov, ktorými telo reaguje na niečo strašidelné. Váš strach spúšťa uvoľňovanie určitých hormónov, ktoré vysielajú signály cez mozog, miechu a nervy. Krv a glukóza zaplavia vaše ruky a nohy, aby ste sa pripravili na ohrozenie jednou z dvoch možností: bojovať alebo utiecť. Váš pulz a dýchanie sa zrýchli. Môžete sa tiež spotiť a triasť sa.

4/12 Napäté svaly

Ak sa naozaj zľaknete, vaše svaly sa naraz napnú. Zvyčajne sa uvoľnia, keď stres pominie, ale ak sa to stáva často alebo ak sa neustále niečoho obávate, stiahnuté ramenné a krčné svaly môžu viesť k bolestiam hlavy vrátane migrény. Pomôcť môžu relaxačné techniky ako hlboké dýchanie a joga.

5/12 Vysoká hladina cukru v krvi

Keď cítite strach alebo úzkosť, stresové hormóny vyplavia cukor do krvi ako palivo. Je to užitočné, ak potrebujete utiecť pred nebezpečenstvom alebo s ním bojovať. Normálne vaše telo zhromažďuje a ukladá prebytočný cukor z krvi. Ale vysoká alebo neustála úzkosť môže držať hladinu cukru v krvi príliš vysokú príliš dlho. To môže viesť k cukrovke, ako aj k srdcovým ochoreniam, mŕtvici a ochoreniu obličiek.

6/12 Problémy so spánkom

Starosti vás môžu v noci držať hore. Nekvalitný spánok môže zvýšiť úzkosť ešte viac, najmä ak musíte nasledujúci deň pracovať. Úzkosť môžete znížiť tým, že si urobíte zoznam úloh, ktoré vás čakajú. Pomôcť môžu aj dobré spánkové návyky. Snažte sa mať pravidelný čas spánku a vstávania. Choďte spať do tmavej chladnej spálne. Večer tiež postupne spomaľujte, aby ste sa dostali do postele.

7/12 Problémy s imunitou

Vaše vystresované telo nemusí dobre porážať infekcie. Dokonca aj len pomyslenie na niečo, čo vás nahnevalo alebo zarmútilo, môže znížiť reakciu vášho imunitného systému – obranu tela proti choroboplodným zárodkom – už za 30 minút. Úzkosť, ktorá trvá dni, mesiace alebo roky, si môže vyžiadať ešte väčšiu daň na imunitnom systéme, takže je pre vás ťažšie bojovať s chrípkou, herpesom, pásovým oparom a inými vírusmi.

8/12 Podráždený žalúdok

Stres a úzkosť môžu spôsobiť, že máte pocit, že máte v bruchu hrču. Niektorí ľudia cítia nevoľnosť a dokonca zvracajú. Ak sa to stáva neustále, môžu sa u vás vyvinúť chronické tráviace problémy, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo vredy vo výstelke žalúdka. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte vážne bolesti brucha alebo vraciate.

9/12 Problémy s črevami

Úzkosť vám môže spôsobiť zápchu. Lekári si nie sú istí, prečo presne, ale môže sa stať, že úzkosť zmení spôsob, akým používate svaly, ktoré kontrolujú vyprázdňovanie. Môže vám tiež spôsobiť hnačku, pretože mení spôsob, akým vaše telo absorbuje určité živiny. Črevo môže byť obzvlášť citlivé na stres, ak už máte chronický zápal čreva alebo iný tráviaci problém. Váš lekár vám môže pomôcť zvládnuť spúšťače úzkosti vo vašom živote.

10/12 Priberanie

Časť problému spočíva v tom, že úzkosť môže niekedy spôsobiť, že budete jesť viac. Môže vás to tiež viesť k hľadaniu potravín s množstvom tuku a cukru, ktoré majú viac kalórií. A zdá sa, že tieto potraviny „fungujú“ v tom zmysle, že zlepšujú symptómy úzkosti, vďaka čomu po nich ešte viac túžite. V priebehu času môže príliš veľa úzkosti narušiť stresovú reakciu vášho tela a spôsobiť, že priberiete nejaké nechcené kilá.

11/12 Mužské sexuálne problémy

Stres spúšťa systém bojuj alebo uteč, ktorý vytvára hormón testosterón. To môže spôsobiť, že sa budete cítiť silnejší. Ale iný stresový hormón, kortizol, môže mať opačný účinok. Z dlhodobého hľadiska môže úzkosť skutočne znížiť testosterón, zmeniť alebo znížiť počet spermií a spomaliť alebo zastaviť normálnu reakciu vášho tela, keď chcete mať sex.

12/12 Sexuálne problémy žien

Starosti vás môžu unaviť a rozptýliť, takže sa menej zaujímate o sex. Stresový hormón kortizol môže tiež znížiť túžbu. Vysoká úroveň stresu môže ovplyvniť váš cyklus. Môže spôsobiť vynechanie, bolesť alebo môžete nepravidelnú menštruáciu alebo ju predĺžiť. Môže to zhoršiť kŕče, nadúvanie a zmeny nálady v týždni pred menštruáciou, niekedy nazývané predmenštruačný syndróm (PMS). Úzkosť môže tiež sťažiť otehotnenie.  

Súvisiace články