Skoro jasno
20°
Bratislava
Máte úzkosť alebo depresiu? Vyhnite sa týmto 13 potravinám, zhoršia váš stav
Zdielať na

Máte úzkosť alebo depresiu? Vyhnite sa týmto 13 potravinám, zhoršia váš stav

Ako sa stravovať správne?

Ak ste depresívni alebo máte panické ataky, nie sú pre vás vhodné potraviny, ktoré spôsobujú rýchly vzostup a pád krvného cukru a tiež umelo spracované potraviny, ktoré obsahujú prídavné látky a môžu ovplyvňovať náladu.

1/13 Ovocný džús

Vláknina v celom ovocí vás zasýti a spomaľuje voľňovanie cukru do krvi. Bez tejto vlákniny pijete len výživnú sladkú vodu, ktorá vás rýchlo naštartuje – a rovnako rýchlo vás zrazí dole. Po džúse budete hladní, a to naozaj nepomôže pri úzkosti a depresii. Ovocie jedzte celé. Keď ste smädní, napite sa vody.

2/13 Sladené bublinkové nápoje

Celé zle: obsahujú cukor, a neobsahujú žiadnu výživnú látku. Nápoje sladené cukrom majú tiež priamu súvislosť s depresiou. Ak chct piť niečo takéto, skúste minerálku s trochou sirupu. Nedostanete do seba zbytočné prídavné látky.

3/13 "Zero" nápoje s umelými sladidlami

Žiadny cukor, takže žiadny problém, však? Nie je to tak. Síce neutrpíte náhly pokles energie, ktorý prichádza s príliš veľkým množstvom cukru, ale takto sledené nápoje môžu zhoršiť depresívny stav. V skutočnosti môže spôsbiť, že sa budete cítiť horšie, ako keby ste vypili sladený nápoj. Navyše tieto nápoje obsahujú často príliš veľa kofeínu, ktorý tiež zhoršuje úzkos.

4/13 Biely chlieb a pečivo

Vysoko spracovaná biela múka, z ktorej sú vyrobené má vysoký glykemický index a po zjedení sa rýchlo zmení na krvný cukor. To spôsobí prudký vzostup a zhorší úzkosť a depresiu. Zvoľte radšej celozrnné pečivo.

5/13 Marinády a dresingy

Mali by ste sa vyhnúť niektorým baleným dresingom a marinádam plným fruktózy. Lepie nie sú ani „light či „bez cukru“ dresingy. Sú často sladené aspartámom- umelým sladidlom spojneým s úzkosťou a depresiou. Radšej si dresing pripravte doma, aby ste vedeli, čo obsahuje.

6/13 Kečup

Obsahuje síce pradajky, ale aj veľa cukru. Presnejšie štyri gramy na polievkovú lyžicu. A „light" kečupy obsahujú umelé sladidlá, ktoré môžu zhoršiť úzkosť a depresiou. Skúste radšej domáci paradajkový kečup. Chcete, aby vás aj nabudil? Pridajte trochu kajenského korenia.

7/13 Káva

Ak na kávu ste zvyknutí, kofeín v nej môže spôsobiť nervozitu a zhoršenie úzkosti. Kofeín vám tiež môže rozhodiť spánok. A to tiež nepomáha pri úzkosti či depresii. Odvykanie od kofeínu však rovnako môže spôsobiť, že sa budete cítiť zle. Ak si myslíte, že vám káva spôsobuje problémy, vyraďte kofeín zo svojho jedálnička pomaly. Ak vám však jedna - dve šálky kávy denne vyhovujú, alebo pijete kávu bez kofeínu, môže to naopak pomôcť, aby ste sa cítili menej depresívne.

8/13 Energetické nápoje

Môžu spôsobiť srdcovú arytmiu, úzkosť a problémy so spánkom. Je to preto, že nie je vždy ľahké poznať vysoké hladiny kofeínu skryté v jednotlivých zložkách týchto nápojov. Obsahujú tiež veľa cukru alebo umelých sladidiel. Pite vodu, ak ste smädní. Chcete niečo sladké? Zjedzte kúsok ovocia.

9/13 Alkohol

Aj málo alkoholu môže pokaziť spánok. Nedostatok odpočinku môže vyvolať úzkosť a spôsobiť depresiu. To znamená, že alkohol síce môže nakrátko utlmiť úzkosť a urobiť vás spoločenskejšími, z dlhdobého hľadiska však ddepresiu a úzkosť výrazne zhoršuje. Chvíľu sa teda budete cítiť lepšie, dopad po vytriezvení na duševný stav je však tvrdý.

10/13 Sušienky a napolitánky

Obsahujú cukor a tiež približne 2 gramy "trans-tukov" na porciu, ktoré sú spojené s depresiou. Niekedy sa nazývajú „čiastočne hydrogenované oleje“. Sú tiež vo vyprážaných potravinách, pizzovom ceste, zákuskoch a priemyselne vyrábaných sladkostiach. Sledujte zloženie týchto výrobkov. Ak jete tuky, tak „dobrý“ druh, ktorý získate z potravín, ako sú ryby, olivový olej, orechy a avokádo. Tie vám dokážu zdvihnúť náladu.

11/13 Sójová omáčka

Týka sa to ľudí citlivých na lepok. Okrem chleba,cestovín a pečiva je lepok tiež v balených potravinách, ako je sójová omáčka. Ak ste citlivý na lepok, môže vám jej konzumácia spôsobiť úzkosť alebo depresiu,a tiež malátnosť a bolesti brucha. Snažte sa jej vyhýbať.

12/13 Priemyselne spracované jedlá

Ak jete veľa spracovaného mäsa, vyprážané jedlá, rafinované cereálie, sladkosti, pečivo a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, je pravdepodobnejšie, že budete úzkostliví a depresívni. Strava plná celých obilnín bohatých na vlákninu, ovocia, zeleniny a rýb vám môže pomôcť udržať si duševnú vyrovnanosť.

13/13 Šišky

Všetci ich milujeme a malé maškrty vám občas môžu zlepšiť náladu. Šišky však obsahujú všetky nesprávne druhy tukov, bielu múku s malým množstvom vlákniny na spomalenie vstrebávania a veľa pridaného cukru. Takže, ak už musíte jesť donuty, či iné dopekané sladkosti zo supermarketov, berte ich ako veľmi občasnú pochúťku, nie rutinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie