Jasno
Bratislava
Dáša
10.1.2025
Ako si správne pripraviť bylinný čaj: Tieto postupy vyskúšajte
Zdielať na

Ako si správne pripraviť bylinný čaj: Tieto postupy vyskúšajte

Pozor na interakcie bylinných čajov s liekmi.

Z drogy, ako sa odborne hovorí sušeným rastlinám alebo presnejšie ich častiam, je možné pripraviť rôzne liečivé preparáty. Najčastejšie však z nich varíme čaje. Zdalo by sa, že je to ľahké, preliať vodou lyžičku „sena“, nechať chvíľu lúhovať a poriadne zamiešať lyžičkou. Cediť netreba. Ale tak to nie je. Aj príprava bylinných čajov má totiž svoje pravidlá.

Niektoré účinné látky obsiahnuté v drogách nie sú vždy dobre rozpustné vo vode a niektoré napríklad vôbec nie. Niekedy sa z bylín účinné látky zle uvoľňujú kvôli ich „tvrdej“ štruktúre, ako je to napríklad pri koreňoch, kôre či semenách. Na získanie kvalitného prípravku, či už je to čaj, kúpeľ, tinktúra, masť alebo iný preparát, je preto nutné použiť ten najvhodnejší postup.

V starých receptároch aj liekopisoch sa môžeme dočítať o množstve náročných postupov, ako z tej či onej byliny, jej kvetov, vňate, koreňa či napríklad semien, získať maximum účinných látok. Také postupy sa nám ale v bežnej domácnosti nepodarí uskutočniť

 Ako si doma pripraviť čo možno najkvalitnejší čaj?

Čaj je možné pripravovať hneď niekoľkými spôsobmi, záleží vždy na zložení čajovej zmesi (species, čiže čajovina je výraz patriaci byline či zmesi bylín určených na prípravu čaju), teda či je v zmesi jedna alebo viacero bylín, najmä na obsahových látkach v nich, a tiež aj na tom, z akej časti rastliny droga sušením vzniká. Iný postup budeme voliť napríklad pri príprave čaju z listov, iný v prípade, keď čajovina pochádza z koreňa rastliny. Odlišný spôsob je možné odporučiť pri príprave čajov z takzvaných slizových drog (sú obsiahnuté napr. v pľúcnych zmesiach, alebo čajoch na ochranu žalúdočnej sliznice či uľahčenie vyprázdnenia), než pri čajoch obsahujúcich iné látky atď.

1) Asi najčastejšie si pripravujeme bylinný čaj ako nálev. Vtedy je prevlhčená čajovina preliata práve vriacou vodou a odstavená pod pokrievkou na vylúhovanie asi na 15 minút. Potom je čaj vhodné scediť. Tento spôsob je vhodný najmä na prípravu čajov obsahujúcich listy, kvety alebo celé vňate, či u bylín obsahujúcich silice (harmanček, mäta, levanduľa ai). Pokiaľ pripravujeme týmto spôsobom čaj z čajovej zmesi obsahujúci napr. aj plody rastlín, dobu vylúhovania môžeme predĺžiť na 20 – 25 minút.

2) Menej často sú pripravované odvary, ktoré sa zhotovujú preliatím čajoviny studenou vodou a následným privedením do varu. Tento postup je volený najmä u koreňových (napr. koreň puškvorca) a kôrových drog (napr. kôra vŕby, duba atď.). Doba varu je u rôznych drog rôzna. Obvykle postačí 1 – 5 minút trvajúci var, pri koreňových drogách či kôr sa odporúča predĺžiť ho až na 1 hodinu. Zároveň je treba počítať so stratou vody pri dlhšie trvajúcom vare, preto je všeobecne odporúča pridať aspoň o 1/3 viac vody, než bude výsledný požadovaný objem odvaru.

3) Posledným, obvykle najmenej častým, postupom je macerácia. Ide teda o prípravu macerátu (výluhu), keď je čajovina vylúhovaná niekoľko hodín (podľa niektorých autorov až 24 hodín) v studenej vode, potom scedená a potom už pripravená na použitie. Tento postup sa využíva napríklad pri niektorých slizových drogách (kvet či list slezu, ľanové semeno a pod.). Niekedy možno dobu prípravy výluhu urýchliť použitím teplej vody, nie však s teplotou vyššou ako 40 °C.

Často sú ale tieto postupy rôzne kombinované, vždy záleží na konkrétnej receptúre. Napríklad môže byť v prvej fáze pripravený macerát, a následne upravený ako odvar. Inokedy je nálev, odvar či menej často výluh, použitý nie ako čaj, ale napríklad aj ako koncentrát do kúpeľa alebo napustený v látke a priložený ako obklad.

Vyššie uvedené postupy síce nevychádzajú priamo z liekopisných návodov, ale z osvedčených odporúčaní uznávaných bylinkárok a bylinárov. Napriek tomu určite nestrácajú na kvalite. A keby snáď ...na väčšine obalov bežne dostupných bylín či čajových zmesí výrobca uvádza, akým spôsobom má byť čaj či kúpeľ pripravený.

Ako si teda doma pripraviť bylinkový čaj?

 Neurobíte zásadnú chybu, keď ho pripravíte ako nálev, či už obsahuje korene alebo kvety bohaté na silice. Je však dôležité mať na pamäti niekoľko pravidiel.

1) Na prípravu 1 šálky čaju sa obvykle použije 1 čajová lyžička čajoviny (asi 1,5 – 2,5 g) a 200 ml vody.

2) Nie je vhodné predlžovať bezdôvodne dobu vylúhovania ani dobu varu. Po určitom čase sa totiž proces uvoľňovania obsahových látok z drogy rovnako zastaví a naopak môže sa vytvoriť zákal, pretože sa vyzrážajú niektoré látky bežne vo vode nerozpustné, napríklad flobafény. To sú neúčinné triesloviny obsiahnuté v droge (najmä pri zlom skladovaní či nevhodnej príprave bylinného preparátu).

3) Čaj preceďte cez kus plátienka alebo sitka vyrobeného z iného materiálu ako z kovu. Kvôli kovu by mohlo dôjsť k zrušeniu účinku niektorých obsahových látok v čaji. Rovnako nie je dobré používať ani kovový hrnček či lyžičku.

4) Čaj popíjajte ešte teplý, nenechávajte ho dlho stáť. Ak nie ste alergickí na včelie produkty (alebo včelie bodnutie), alebo pokiaľ to receptúra ​​priamo nezakazuje, môžete si čaj osladiť medom. Je to rozhodne lepšie ako ho zladiť klasickým cukrom (môže obsahovať prídavné látky, ktoré podobne ako kovy, vyrušia účinok v čaji obsiahnutých liečivých látok). Vhodnou možnou alternatívou je pridať kúsok na jemno nasekaného čerstvého listu stevie (Stevia rebaudiana), ktorá má 200 - 300x vyššiu sladivosť ako bežný cukor.

5) Hoci sú to byliny, vždy si overte, aká je maximálna možná dĺžka užívania čaju, a či sú pre vás vhodné drogy v čajovine obsiahnuté. V tom vám môže kvalifikovane poradiť práve Váš lekárnik.

Súvisiace články

Najčítanejšie