Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak jete pri užívaní niektorých liekov grepy, môžete sa otráviť! Ktoré to sú?
Zdielať na

Ak jete pri užívaní niektorých liekov grepy, môžete sa otráviť! Ktoré to sú?

Účinok liekov ovplyvňujú rôzne potraviny.

Grepy a grapefruitový džús obsahujú mnoho vitamínov a telu prospešných látok. Na druhej strane pri užívaní niektorých liekov spolu s grepmi môže dôjsť k zvýšeniu ich hladiny v krvi a dokonca aj k otrave!

Fakt, že grapefruitová šťava môže ovplyvňovať podaný liek, sa zistil v roku 1989 náhodou, pri sledovaní vplyvu alkoholu na látku felodipín používanú na liečbu vysokého krvného tlaku. 

Dobrovoľníci dostávali na zapíjanie lieku a na zamaskovanie chuti alkoholu grapefruitový džús, vedci potom následne neočakávane namerali mnohonásobne zvýšené množstvo lieku v krvi.

Za „páchateľa“ bol označený grapefruitový džús. Začalo sa pátranie, akým spôsobom k tomuto nechcenému účinku dochádza. Zistilo sa, že látky obsiahnuté v grepoch, nám v tele blokujú enzýmy zvané cytochrómy. Jedna z foriem tohto enzýmu, označovaná ako CYP3A4, je prítomná v bunkách tenkého čreva a v pečeňových bunkách. Je spoluzodpovedná za premenu mnohých liečiv na neúčinné látky. Pokiaľ je tento systém grepovou šťavou "odstavený z prevádzky", zvyšuje sa hladina lieku v krvi .To môže spôsobiť predávkovanie a dokonca až otravu!

Ako učebnicový príklad si môžeme uviesť vzťah medzi grepmi a simvastatínom , čo je liek na zníženie hladiny cholesterolu. Simvastatín je v tele odbúravaný práve jedným z cytochrómov. Pokiaľ je však tento enzým blokovaný konzumáciou veľkého množstva grapefruitového džúsu, vzrastá množstvo lieku v krvi tak, ako by sme si dali  naraz 7 tabliet. Medzi nežiaduce toxické prejavy simvastatínu patria bolesti svalov, rozpad svalových buniek a pokiaľ tento stav ponecháme bez liečby, môže dôjsť až k zlyhaniu obličiek. Takýto stav je potrebné riešiť bezodkladnou návštevou lekára.

Aby to nebolo také jednoduché, každý z nás má tento enzým geneticky inak aktívny, takže u žiadneho človek rovnaká dávka lieku a grapefruitového džúsu nevyvolá tie isté účinky.

Pri ktorých liekoch si ešte dávať pozor?

Podobne grepová šťava blokuje enzýmy a zvyšuje hladinu lieku  na potlačenie imunitnej reakcie po transplantáciách  či na zníženie alergickej reakcie.

Čo môžete urobiť?

  • Spýtajte sa lekárnika, či môžete svoje lieky kombinovať s grepmi a grepovými džúsmi.
  • Vyhľadajte si v príbalovom letáku informáciu, či môžete pri užívaní lieku piť grapefruitovú šťavu. Ak nie, informácia o nevhodnosti grepov je uvedená. Pokiaľ nie je informácia o grepoch spomenutá, liek a grepy môžete.
  • Pokiaľ k vášmu lieku grepy a šťavy z nich nemôžete, kontrolujte aj zloženie ostatných ovocných džúsov, či v ich zložení nie je obsiahnutá grapefruitová šťava

Súvisiace články

Najčítanejšie