Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
12 vecí, ktoré môžu poškodiť vaše obličky
Zdielať na

12 vecí, ktoré môžu poškodiť vaše obličky

Obličky plnia v našom tele množstvo funkcií. Dajte si preto pozor na veci, ktoré ich môžu poškodiť.

1/12 Príliš veľa bielkovín

Proteíny sú nevyhnutné pre zdravú výživu. Ale ak obličky nefungujú normálne, prílišná konzumácia bielkovín ich môže preťažiť. Informujte sa u svojho lekára. Možno budete musieť jesť malé porcie rôznych druhov bielkovín. Dobrými zdrojmi sú vajcia, ryby, fazuľa a orechy.

2/12 Soľ

Príliš veľa soli môže zvýšiť krvný tlak a urýchliť poškodenie obličiek. Môže tiež viesť k obličkovým kameňom, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť, silnú bolesť a problémy s močením.

3/12 Fajčenie

Nielenže môže zhoršiť vysoký krvný tlak a cukrovku 2. typu – dve hlavné príčiny ochorenia obličiek – ale môže ovplyvňovať účinok liekov používaných na ich liečbu. Tiež spomaľuje prietok krvi obličkami a môže spôsobiť problémy s obličkami u ľudí, ktorí už ochorenie obličiek majú.

4/12 Alkohol

Silní chronickí pijani majú vyššie riziko chronického ochorenia obličiek než tí, ktorí pijú občasne a nárazovo. Jeden "záťah" (viac ako štyri alebo päť nápojov za menej ako 2 hodiny) zriedkavo vedie k akútnemu poškodeniu obličiek, a keď k nemu dôjde, ľudia zvyčajne nepotrebujú dialýzu.

5/12 Nápoje sladené umelými sladidlami

Ak pijete dva alebo viac "zero" limonád denne, môžete mať väčšiu pravdepodobnosť ochorenia obličiek. V jednej štúdii mali ženy, ktoré pili takéto sladené nápoje, obličky, ktoré po 20 rokoch fungovali o 30 % menej dobre v porovnaní s inými ženami. Nápoje sladené cukrom vrátane džúsu a sódy sú však tiež spojené s vyšším výskytom ochorení obličiek.

6/12 Dehydratácia

Obličky potrebujú vodu, aby správne fungovali. Nedostatočný príjem, najmä ak sa to stáva často, môže spôsobiť poškodenie obličiek. Ako zistíte, či pijete dosť? Váš moč by mal byť svetložltý.

7/12 Lieky proti bolesti

Pravidelne užívané veľké množstvá voľne predajných liekov proti bolesti – acetaminofén, aspirín, naproxén a ibuprofén – môžu poškodiť vaše obličky. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, čo užívate a koľko.

8/12 Nelegálne drogy

Užívanie kokaínu, heroínu alebo metamfetamínu môže spôsobiť poškodenie obličiek rôznymi spôsobmi. Niektoré z týchto drog môžu tiež viesť k vysokému krvnému tlaku – jednej z hlavných príčin ochorenia obličiek.

9/12 Pretrénovanie

Príliš dlhé cvičenie môže spôsobiť rabdomyolýzu – stav, pri ktorom sa poškodené svalové tkanivo veľmi rýchlo rozpadá. Do krvi sa tak dostanú látky, ktoré môžu poškodiť obličky a spôsobiť ich zlyhanie. Nepreháňajte to. Zvyšujte tréningovú náročnosť postupne – nezintenzívňujte ich náhle. Ak môžete, vyhnite sa cvičeniu pri vysokej teplote a vlhkosti. Navštívte svojho lekára, ak máte bolesti svalov a tmavý moč.

10/12 Anabolické steroidy

Niektorí ľudia berú anabolické steroidy – lieky, ktoré fungujú ako mužský hormón testosterón – aby získali extrémne svaly. Ale anaboliká môžu spôsobiť zjazvenie v častiach obličiek, ktoré filtrujú vašu krv. To môže spôsobiť opuchy, stratu bielkovín a vysoký cholesterol.

11/12 Lieky na pálenie záhy

Lieky nazývané inhibítory protónovej pumpy (PPI), ktoré znižujú žalúdočnú kyselinu, môžu spôsobiť poškodenie obličiek, ak ich užívate dlhší čas. Niektoré štúdie naznačujú, že užívanie veľkého množstva PPI môže tiež zvýšiť pravdepodobnosť dlhodobého ochorenia obličiek. Ak máte obavy, opýtajte sa svojho lekára, či iný druh lieku na pálenie záhy, H2 blokátor, môže byť pre vás lepší.

12/12 Streptokoková faryngitída (zápal hrtanu)

Keď máte túto infekciu, vaše telo vytvára protilátky na boj proti streptokokom. Pri tejto infekcii však pri nedostatočnej či neskorej liečbe hrozí aj zápal a poškodenie obličiek. Ak si myslíte, že máte streptokok v krku, čo najskôr navštívte svojho lekára.

Súvisiace články