Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čo všetko môže ovplyvniť účinok vašich liekov? Pozor na bylinky, ovocie i výživové doplnky!
Zdielať na

Čo všetko môže ovplyvniť účinok vašich liekov? Pozor na bylinky, ovocie i výživové doplnky!

Liekové interakcie môžu byť veľmi nebezpečné

Rovnako ako môže byť účinok liekov ovplyvnený kombináciou s ďalšími medikamentmi či potravou, môžu ho ovplvniť aj byliny. Nemusia to byť len o bylinné čaje, patria sem aj rôzne doplnky stravy či ovocie a šťavy z neho pripravené. Neplatí teda, že súčasné užívanie liekov a bylín je vždy absolútne bezpečné.

Interakcie: lieky a preháňadlá

K nežiaducemu vzájomnému ovplyvneniu, tzv. interakcii, môže dochádzať rôznymi spôsobmi. Látky obsiahnuté v rastlinách môžu ovplyvniť už vstrebanie liekov z čreva - napríklad pri súčasnom užívaní liekov a preháňadiel, vrátane tých rastlinných (napríklad list senny; Cassia senna). Priechod liekov zažívacím traktom sa tak významne urýchli a nemusia sa dostatočne vstrebať, čo sa následne prejaví nedostatočným účinkom. Ak človek naraz užíva lieky a preháňadlá, môže vzniknúť významná porucha ich vstrebávania, najmä pri liekoch, ktoré sa všeobecne horšie vstrebávajú zo zažívacieho traktu.

Interakcie: lieky a vláknina

Vstrebanie liekov, ale aj minerálov, najmä vápnika, môže tiež ovplyvniť, ak konzumujeme rastlinnú potravu s mnosžtvon nestráviteľnej vlákniny. Z tohto pohľadu je problémom nadmerný príjem vlákniny, napríklad vo forme vlákniny dostupnej pod názvom psýlium (osemenie skorocelu vajcovitého; Plantago ovata). K výraznému ovplyvneniu však dochádza až pri nadmernom a dlhodobom príjme takých doplnkov stravy. Riziko zhoršeného vstrebávania liečiv kvôli užívaniu prípravkov obsahujúcich vlákninu je však možné znížiť- ak dodržíte aspoň 2 hodinový vzájomný odstup.

Interakcie: lieky a grepy

Grepy (Citrus paradisi), pomela (C. decumana), ale aj horké sevillské pomaranče (C. aurantium, subsp. amara) či granátové jablká (Punica granatum) a šťavy alebo iné prípravky z nich pripravené, môžu významne zvýšiť riziko nežiaducich účinkov tým, že znížia alebo zablokujú v organizme odbúravanie daného lieku, ktorý sa potom v tele hromadí.

Medzi takéto lieky patria napríklad lieky používané pri liečbe ochorení srdca či vysokého krvného tlaku (napríklad amiodarón, amlodipín, felodipín, verapamil, ev. digoxín), liečivá znižujúce hladinu cholesterolu (napr. atorvastatín, simvastatín), liečivá ovplyvňujúce krvné zrážanie (napr. klopidogrel, dabigatran, prípadne transplantáciu orgánov (napr. takrolimus, cyklosporín).

Interakcie: lieky, čaje a ovocné džúsy

Ako ukazujú niektoré štúdie, z rovnakého dôvodu ako pri grepoch, by sme sa mali vyhnúť aj zapíjaniu liekov jablčným džúsom či zeleným čajom

Interakcie: lieky a ľubovník bodkovaný

Opačným spôsobom, teda urýchleným odbúravaním vyššie uvedených liečiv, a teda znížením až úplným vymiznutím liečebného efektu , pôsobia čaje či preparáty s obsahom ľubovníka bodkovaného (Hypericum perforatum) alebo čaj známy pod názvom Rooibos

Interakcie: lieky a zázvor, kustovnica, klanopraška alebo šalvia

V súčasnej dobe prichádzajú do popredia aj ďalšie, orientálne byliny a prípravky z nich vyrobené. Čím ďalej častejšie sa stretávame s bylinami vychádzajúcimi z tradičnej čínskej medicíny (TČM), indickej Ayurvedy, alebo aj iných tradičných „alternatívnych“ metód fytoterapie (liečba chorôb pomocou rastlín alebo prípravkov z nich vyrobených). Aj tu nachádzame rastliny, ktoré v kombinácii s liekmi vykazujú mnohokrát významné interakcie (zatiaľ popísané na jednotlivých prípadoch, ojedinele aj na väčších skupinách pacientov).

Medzi také rastliny patrí aj hojne používaný zázvor (Zingiber officinale), ktorý pôsobí podobne ako grepy a jemu podobné. Oveľa častejšie sa ale stretávame s rastlinami, ktoré ovplyvňujú liečivo v organizme úplne opačne, teda urýchľujú jeho odbúravanie z organizmu. Patrí sem napr. klanopraška (Schizandra chinensis; TČM: Wu wei zi), kustovnica („Goji“; Lycium chinese, TČM: Di gu pi) či šalvia červenokorenná (Salvia miltiorrhiza; TČM: Dan shen).

Interakcie: warfarín a ginkgo biloba alebo cesnak

Iným spôsobom ako ovplyvnením premeny lieku v organizme, je interakcia napríklad medzi warfarínom (liek určený ľudovo „na riedenie krvi“) a ginkom dvojlaločným (Ginkgo biloba) či cesnakom (Allium sativum), vrátane preparátov obsahujúcich výťažky z nich. Vtedy môže dochádzať k zosilneniu „protizrážanlivého efektu“ warfarínu . Ak sa však účinnosť liečby pravidelne kontroluje a optimálne sa upravuje aj dávka podľa aktuálneho stavu, potom je riziko zanedbateľné.

Ak budete mať akékoľvek pochybnosti o vhodnosti voľby bylinného čaju či doplnku stravy obsahujúcich extrakt z liečivých rastlín, alebo o ich bezpečnej kombinácii s liekmi, obráťte sa na svojho lekárnika.

Súvisiace články

Najčítanejšie