Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vitamín E chráni pred voľnými radikálmi: 10 vecí, ktoré o ňom potrebujete vedieť
Zdielať na

Vitamín E chráni pred voľnými radikálmi: 10 vecí, ktoré o ňom potrebujete vedieť

Lieky a výživové doplny sa môžu navzájom ovplyvňovať

Vitamín E sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Čo by ste o ňom mali vedieť?

1/10 Čo je vitamín E?

Je to živina, ktorá pomáha chrániť vaše bunky pred škodlivými „voľnými radikálmi“. Vitamín E tiež pomáha vášmu telu bojovať proti choroboplodným zárodkom a udržuje vaše krvné cievy otvorené a bez zrazenín. Môžete ho tiež poznať ako vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že potrebuje tuk, aby sa rozpustil vo vašom tele.

2/10 Máte ho dosť?

Väčšina ľudí prijíma dostatok vitamínu E vo svojej strave. Ak sú vaše hladiny nízke, je to pravdepodobne preto, že pre vaše telo je ťažšie absorbovať vitamín alebo tuk, ktorý potrebuje na jeho spracovanie. Môže to byť spôsobené genetickými problémami alebo chorobami, ako je Crohnova choroba alebo cystická fibróza. Ak máte stav, ktorý spôsbuje nedostatok  vitamínu E, váš lekár by sa  mal najskôr zamerať na liečbu tejto základnej príčiny.

3/10 Čo sa stane pri jeho nedostatku?

Ak máte ochorenie, ktoré spôsobuje nízku hladinu vitamínu E, môže sa zhoršiť a môžete začať strácať kontrolu alebo koordináciu niektorých pohybov tela. (Nazýva sa to ataxia.) Poškodenie nervov môže spôsobiť bolesť a slabosť rúk a nôh (nazývaná periférna neuropatia), ako aj problémy so zrakom (retinopatia). Porozprávajte sa s lekárom, ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, ktoré môžu mať aj iné príčiny.

4/10 Koľko ho potrebujete?

Tu sú odporúčané množstvá:

0 až 6 mesiacov: 4 miligramy (mg) alebo 6 IU denne
7-12 mesiacov: 5 mg alebo 7,5 IU
1-3 roky: 6 mg alebo 9 IU
4-8 rokov: 7 mg alebo 10,4 IU
9-13 rokov: 11 mg alebo 16,4 IU
14 a viac: 15 mg alebo 22,4 IU
Dojčiace ženy: 19 mg alebo 28,4 IU

5/10 Aké sú najlepšie zdroje vitamínu E?

Slnečnicový olej a oleje z pšeničných klíčkov sú hlavnými zdrojmi, po ktorých nasledujú kukuričné ​​a sójové oleje. Dobrá je aj špargľa, avokádo a orechy (najmä mandle). A existujú aj obohatené potraviny, ktoré obsahujú vitamíny (vrátane E), ako sú raňajkové cereálie, ovocné šťavy a margarín. Skontrolujte etiketu, aby ste videli, koľko vitamínov dostanete v každej porcii.

6/10 A čo výživové doplnky?

Pravdepodobne nepotrebujete doplnok vitamínu E, pretože je naozaj zriedkavé, že niekto má zdravotné problémy kvôli nedostatku vitamínu E. Navyše je takmer vždy najlepšie prijímať živiny z potravy. Napriek tomu, ak máte určité ochorenia, doplnok by mohol pomôcť. Najprv sa však poraďte so svojím lekárom, pretože príliš veľa vitamínu E môže spôsobiť vážne problémy, najmä ak máte nejaké choroby alebo užívate určité lieky.

7/10 Dá sa ním predávkovať?

Vitamínom E z jedla, ktoré jete, sa nemôžete predávkovať, ale s doplnkami áno. Príliš veľa vitamínu E môže spôsobiť, že nadmernú krvácavosť a okrem iných problémov môže zvýšiť riziko mŕtvice. Preto je najlepšie obmedziť akékoľvek doplnky na maximálne 1 500 IU/deň pre prírodnú formu a 1 100 IU/deň pre syntetickú. Niektoré štúdie ukazujú, že len 400 IU/deň môže zvýšiť riziko rakoviny prostaty alebo zhoršiť očné ochorenie retinitis pigmentosa.

8/10 Ovplyňuje sa užívanie vitamínu E s liekmi?

Doplnky s vitamínom E sa môžu vzájomne ovplyvňovať s liekmi. Užívanie s liekmi proti zrážaniu krvi, ako je warfarín, zvyšuje pravdepodobnosť krvácania. Cholesterolové lieky nazývané statíny nemusia fungovať rovnako dobre s vitamínom E, ak užívate aj selén, vitamín C a iné antioxidanty. Môže dokonca interferovať s liečbou rakoviny, ako je chemoterapia a rádioterapia. Vždy povedzte svojim lekárom o všetkých liekoch a doplnkoch, ktoré užívate, skôr ako pridáte niečo nové!

9/10 Chráni pred chorobami?

Zdá sa, že doplnky vitamínu E nechránia pred srdcovými chorobami alebo rakovinou, hoci vedci to naďalej skúmajú. Podľa všetkého isté to platí pre choroby mozgu, ako je Alzheimerova choroba, a neurologické choroby, ako je Parkinsonova choroba a ALS.

10/10 Vitamín E a predčasne narodené deti

Niektoré deti, ktoré sa narodia predčasne, nemusia mať dostatok vitamínu E. Materské mlieko matiek predčasne narodených detí má často vyšší obsah tejto živiny, ale niekedy ho môže vaše dieťa potrebovať ešte viac, aby zostalo zdravé. Akékoľvek doplnky týmto deťom lekári predpísujú vo veľmi presných  množstvách, pretože príliš veľa vitamínu E môže byť pre dieťa zlé.

Súvisiace články

Najčítanejšie