Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
7 divov vody: Ako nám táto zázračná tekutina pomáha?
Zdielať na

7 divov vody: Ako nám táto zázračná tekutina pomáha?

Archívna reportáž

Ani s vodou to netreba preháňať

Voda je pre telo naozaj skutočný zázrak. Čo sa deje s naším telom, keď pijeme dostatok vody?

1/7 S vodou budete štíhlejší

Snažíte sa schudnúť? Voda naštartuje metabolizmus a pomôže vám cítiť sa sýty. Kalorické nápoje nahraďte vodou a vypite pohár pred jedlom, aby ste sa cítili plnšie. Pitie väčšieho množstva vody pomáha zrýchliť metabolizmus – najmä ak je ľadovo studená. Vaše telo totiž musí pracovať na zahriatí vody, pričom pri tom spáli pár kalórií navyše.

2/7 Voda vám zvyšuje energiu

Ak sa cítite vyčerpaní,nedajte si kávu, ale vodu. Dehydratácia spôsobuje, že sa cítite unavení. Správne množstvo vody môže pomôcť vášmu srdcu pumpovať krv efektívnejšie. A voda môže pomôcť vašej krvi transportovať kyslík a ďalšie základné živiny do buniek.


3/7 S vodou budete menej vystresovaní

Asi 70 % až 80 % vášho mozgového tkaniva tvorí voda. Ak ste dehydrovaní, vaše telo a vaša myseľ sú v strese. Ak pociťujete smäd, ste už trochu dehydrovaný. Majte pri stole pohár vody alebo noste športovú fľašu a pravidelne popíjajte.


4/7 S vodou máte lepší svalový tonus

Pitie vody pomáha predchádzať svalovým kŕčom a premasťuje kĺby v tele. Keď ste dobre hydratovaní, môžete cvičiť dlhšie a silnejšie, než „narazíte na stenu“.


5/7 Vodou vyživíte svoju pokožku

Jemné vrásky sú hlbšie, keď ste dehydrovaní. Pitie vody hydratuje kožné bunky a vypĺňa ich, takže vaša tvár vyzerá mladšie. Tiež vyplavuje nečistoty a zlepšuje krvný obeh a prietok krvi, čím pomáha vašej pokožke žiariť.


6/7 S vodou sa budete pravidelne vyprázdňovať

Spolu s vlákninou je voda dôležitá pre dobré trávenie. Voda pomáha rozpúšťať častice odpadu a hladko ich prevádza cez váš tráviaci trakt. Ak ste dehydrovaní, vaše telo absorbuje všetku vodu, takže hrubé črevo zostane suché a sťaží sa vylučovanie odpadu.


7/7 Voda znižuje výskyt obličkových kameňov

Výskyt bolestivých obličkových kameňov stúpa. Jedným z dôvodov môže byť, že ľudia - vrátane detí - nepijú dostatok vody. Voda riedi soli a minerály vo vašom moči, ktoré tvoria pevné kryštály známe ako obličkové kamene. Obličkové kamene sa tvoria menej často v zriedenom moči, preto znížte riziko veľkým množstvom vody!

Pijete dostatok vody?

Väčšina zdravých dospelých sa dostatočne napije tak, že sa nechá viesť smädom. Ale presné množstvo, ktoré potrebujete, závisí od vašej veľkosti, úrovne aktivity, počasia a vášho celkového zdravotného stavu. Ak cvičíte alebo sa potíte, potrebujete viac vody. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie