Zatiahnuté
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Obličkové kamene: Upozorniť vás môže ostrá bolesť v dolnej časti chrbta
Zdielať na

Obličkové kamene: Upozorniť vás môže ostrá bolesť v dolnej časti chrbta

Kto nezažil bolesť spôsobenú obličkovými kameňmi, nevie, čo je bolesť, hovorievali kedysi naše babičky a mnohí lekári s nimi súhlasia. Podľa nich platí, že čím väčšie kamene v obličkách sú, tým väčšiu bolesť dotyční zažívajú. Objaviť sa môžu aj v dôsledku nedostatočného pitného režimu, nevhodne zvolenej stravy s nadbytkom niektorých látok, či kvôli prekážke v močových cestách.

Obličkové kamene alebo usadeniny vápnika, solí a ďalších minerálov sa tvoria v obličkách. Deje sa tak v okamihu, keď dochádza k nerovnováhe týchto minerálov, pri vyššej koncentrácii sa začnú v moči kryštalizovať. Bolestivé býva putovanie kameňov močovými cestami. Nedeje sa tak ale pri všetkých vzniknutých kameňoch, niekedy prejdú močovými cestami úplne bez povšimnutia.

Príznaky obličkových kameňov

Samotná bolesť sa môže prejavovať od menšej intenzity až po tú najväčšiu.U niekoho sa bolesť ozve v oblasti dolnej časti chrbta alebo v bokoch, u niekoho iného všetko začne bolesťou v oblasti žalúdka, slabín alebo panvy. S rozvojom problému sa môžu pridať aj ďalšie príznaky ako nevoľnosť, krv v moči či horúčka.

Bolesť obličkových kameňov môže trvať tak dlho, kým kameň putuje močovými cestami. Menšie kamene (menej ako 2 milimetre) môžu prejsť za osem dní alebo menej, zatiaľ čo väčšie kamene (medzi 4 a 6 milimetre) môžu prejsť za 22 dní alebo dlhšie.

Niekedy môže vzniknúť až obličková kolika. Ide o náhlu, často extrémnu bolesť, ku ktorej dochádza v dôsledku upchatia močových ciest a človek tak nie je schopný vylučovanie moču.

Ďalšími príznakmi môžu byť aj kŕče, bolesť brucha, bolesť pod rebrami, v boku či chrbte, potenie, nepokoj a často aj nevoľnosť či zvracanie.

Príznaky obličkových kameňov môžu byť niekedy podobné aj iným zdravotným problémom, ako sú infekcie močových ciest, mimomaternicové tehotenstvo (keď sa oplodnené vajíčko uhniezdi mimo maternice) alebo torzia semenníkov (kedy sa semenník otáča a ovplyvňuje prietok krvi do miešku).

Riziko infekcie

Pri upchatí močových ciest a nemožnosti vylučovania moču môže dôjsť k vzniku bakteriálnej infekcie. K ostatným prejavom sa potom pridáva zimnica, horúčka a extrémna únava.

Zmeny moču

Pri obličkových kameňoch môže dochádzať aj k zmenám v moči. Okrem krvi(keď má moč svetloružovú farbu) môže moč aj nepríjemne páchnuť, byť zakalený a človek môže mať aj nutkanie na močenie.

Kedy je dobré neotáľať s návštevou lekára

Pokiaľ budete mať podozrenie na obličkové kamene, je vždy lepšie vyhľadať lekára. Hoci v niektorých prípadoch  sa môžu kamene samovoľne uvoľniť a prejsť močovými cestami, mnohokrát bez lekárskeho ošetrenia k úľave nedôjde. Navyše neriešením situácie včas môžu vzniknúť aj ďalšie komplikácie.

Vyhľadať lekára by ste mali vždy, keď:

vylučujete len malé mnosžtvo moču alebo nie ste schopný/á sa vymočiť
ozve sa ostrá, silná alebo bodavá bolesť
v moči sa objaví značné množstvo krvi
objaví sa nevoľnosť a zvracanie
máte horúčku či zimnicu

Ako vyzerá liečba

Pri obličkovej kolike sú prvou pomocou lieky proti bolesti, lieky uvoľňujúce hladkú svalovinu v močovodoch (tzv. spazmolytiká) a dostatok tekutín. Pri známkach infekcie potom obvykle tieto lieky už nezaberajú a je nutná okamžitá hospitalizácia chorého.

Až 80% všetkých kameňov sa z tela vylúči samo, a to do 72 hodín od koliky. Problémy obvykle robia väčšie kamene, ktoré tak musia lekári rozbiť, v čom im najčastejšie pomáha rázová vlna. Až pokiaľ táto liečba nezaberie, lekári pristupujú k chirurgickému variantu.

Ako kameňom predchádzať

Základným pravidlom prevencie je dostatočný príjem tekutín, ktoré pomôžu zriediť moč a tým výrazne znížiť riziko tvorby kameňov. V prípade nedostatku tekutín telo produkuje moč s vyššou koncentráciou minerálnych látok a odpadových produktov a práve z nich sa potom môžu utvárať kryštály a následne aj obličkové kamene.

Odporúča sa piť predovšetkým čistú vodu bez cukru a chemických prídavných látok, ktorá by mala tvoriť polovicu prijatých tekutín. Nemusíte sa báť piť ani prírodné minerálky. Vyšší obsah draslíka vo vode vedie k alkalizácii moču a zvýšenému vylučovaniu citrátu, rovnako ako vyšší obsah magnézia.

Pitný režim by mal byť pestrý, preto striedajte aj bylinné čaje, ovocné šťavy (okrem jablčného a grepového džúsu) a mlieko.

Nevhodné sú naopak nápoje obsahujúce kyselinu fosforečnú, tj. kolové nápoje, alebo cukor, pretože zvyšujú riziko vzniku kameňov.

Ako upraviť jedálniček

Ak poznáte zloženie samotných kameňov, je dobré upraviť aj jedálniček. Najčastejšie saobjavujú kamene zo šťavelanu vápenatého a z kyseliny močovej.

Zo šťavelanu vápenatého (kalciumoxalátové)

Odporúča sa znížiť príjem živočíšnych bielkovín, teda mäsa a mäsových výrobkov (jedna porcia mäsitého pokrmu by nemala prekročiť hmotnosť 100 g za surova, vhodné je tiež zaradiť do jedálnička 2–3× týždenne bezmäsité dni) a obmedziť konzumáciu potravín obsahujúcich šťaveľany.

Vysoký obsah tejto látky má špenát, kapusta, rebarbora, fazuľa, grepy a pomaranče, čokoláda, kakao a silný čierny čaj.

Ľudia s obličkovými kameňmi zo šťavelanu vápenatého by naopak mali prijímať väčšie množstvo vlákniny, ideálne pravidelnou konzumáciou vhodného čerstvého ovocia a zeleniny ku každému dennému chodu. Dostatok vlákniny je tiež v sušenom ovocí, mandliach, hnedej ryži, celozrnnom pečive, ovsených vločkách.

Dôležitý je aj príjem vápnika, 600-800 mg denne, rozdelený do niekoľkých dávok.

Z kyseliny močovej (urátovej)

S týmito kameňmi treba obmedziť potraviny, ktoré obsahujú vyššie množstvo purínov, napr. vnútornosti, údeniny, rybie konzervy, mäsa mladých zvierat, koreniace zmesi, strukoviny, špenát, rebarbora. Absolútne nevhodný je alkohol.

Naopak veľmi vhodné je zaradiť do pitného režimu alkalické liečivé minerálky, ktoré obsahujú väčšie množstvo zásadotvorných minerálnych látok a napomáhajú tak vyrovnávať pH moču.

Alkalizovať moč napomáhajú aj zemiaky, všetky druhy zeleniny a ovocia, mlieko a výrobky z celozrnnej múky.

Súvisiace články

Najčítanejšie