Polojasno
17°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Vedci varujú: Spánok kratší ako 7 hodín u dospievajúcich zvyšuje riziko tejto choroby
Zdielať na

Vedci varujú: Spánok kratší ako 7 hodín u dospievajúcich zvyšuje riziko tejto choroby

Sleróza multiplex nie je strašiak

Spánok kratší ako 7 hodín u dospievajúcich zvyšuje riziko sklerózy multiplex. Vedci však zároveň zistili, že viac ako sedem hodín môže naopak pomôcť odvrátiť tento stav.

Menej ako sedem hodín spánku u tínedžerov môže podľa novej štúdie zvýšiť šance na rozvoj roztrúsenej sklerózy. Nedostatočný a narušený spánok počas dospievania môže podľa vedcov zvýšiť pravdepodobnosť diagnostikovania ochorenia až o 50 percent! Štúdia vedená inštitútom Karolinska vo Švédsku však zistila, že viac ako sedem hodín spánku môže pomôcť odvrátiť tento stav. Odborníci uviedli, že sociálne médiá a práca na nočné zmeny sú niektoré z dôvodov, prečo dospievajúci nemajú správny nočný spánok.

Skleróza multiplex je celoživotný stav, ktorý postihuje mozog a miechu a zahŕňa problémy so zrakom, pohybom rúk alebo nôh a rovnováhou. Je nevyliečiteľná, ale lieky a liečba môžu pomôcť zmierniť príznaky. Hoci sa vie, že roztrúsená skleróza je spôsobená genetikou, existujú aj iné environmentálne faktory, ktoré ju spôsobujú – ako nedostatok slnečného žiarenia a vitamínu D, fajčenie, obezita u dospievajúcich. Práca na zmeny je tiež spojená so zvýšeným rizikom ochorenia, najmä v mladom veku.

Doktor Torbjörn Åkerstedt, autor štúdie z oddelenia klinickej neurovedy na Karolinska Institute vo Švédsku, povedal: „Bolo preukázané spojenie medzi používaním sociálnych médií a spánkovým režimom. Dostupnosť technológie a prístupu na internet kedykoľvek prispieva k nedostatočnému spánku medzi dospievajúcimi a predstavuje dôležitý problém verejného zdravia."

Vedci skúmali pacientov z nemocníc a súkromných neurologických kliník. Použili populačnú prípadovú kontrolnú štúdiu so švédskymi obyvateľmi vo veku od 16 do 70 rokov v rokoch 2005 až 2013 a 2015 a 2018. Štúdia bola vykonaná s cieľom posúdiť spánkový režim ľudí vo veku od 15 do 19 rokov, pričom zahŕňala aj 2 075 ľudí so SM a niečo vyše 3 000 ľudí bez akejkoľvek vekovej skupiny. Účastníci boli požiadaní, aby sledovali svoje spánkové vzorce v rôznom veku a v rôzne dni – či už od práce do školy alebo cez víkendy. Museli použiť päťbodovú stupnicu, kde päť znamenalo veľmi dobre.

Podľa vedcov môže krátky spánok trvať menej ako sedem hodín, aj keď primeraný kvalitný spánok sa odporúča medzi siedmimi až deviatimi hodinami a dlhý spánok môže znamenať viac ako desať hodín spánku. Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí mali počas dospievania najhorší spánok z hľadiska dĺžky aj kvality, boli viac ohrození diagnózou SM.

Dr Åkerstedt dodal: „Zdá sa, že nedostatočný spánok a nízka kvalita spánku počas dospievania zvyšujú riziko následného rozvoja SM. Dostatočný regeneračný spánok, potrebný na adekvátne fungovanie imunity, môže byť teda ďalším preventívnym faktorom proti SM."

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry zistila, že nekvalitný spánok je bežnejší u dospievajúcich potenciálne v dôsledku fyziologických, psychologických a sociálnych zmien v ich živote.

Súvisiace články

Najčítanejšie