Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
15 dôležitých faktov o obličkových kameňoch: Ako sa prejavujú, prečo spôsobujú takú bolesť a čo robiť, aby ste ich nedostali?
Zdielať na

15 dôležitých faktov o obličkových kameňoch: Ako sa prejavujú, prečo spôsobujú takú bolesť a čo robiť, aby ste ich nedostali?

Archívna reportáž

Problémom pre obličky môže byť vysoký krvný tla, už u detí

Keďže obličky filtrujú odpad z krvi, vytvárajú moč. Niekedy sa soli a iné minerály v moči zhlukujú a vytvoria malé obličkové kamene. Ich veľkosť sa pohybuje od veľkosti kryštálov cukru až po pingpongovú loptičku, ale zriedka si ich všimnete, pokiaľ nespôsobia upchatie močovodu. Môžu spôsobiť naozaj intenzívnu bolesť, ak sa uvoľnia a tlačia do močovodov, úzkych kanálikov vedúcich do močového mechúra.

1/15 Ako sa obličkové kamene prejavujú?

Keď sa obličkové kamene pohybujú močovým traktom, môžu spôsobiť:

  • silnú bolesť chrbta, brucha alebo slabín,
  • časté alebo bolestivé močenie,
  • krv v moči,
  • nevoľnosť a zvracanie.

Malé kamene môžu prejsť močovodom bez toho, aby spôsobili príznaky.

2/15 Sú to obličkové kamene, alebo niečo iné?

Ak máte náhlu, silnú bolesť v chrbte alebo bruchu, je najlepšie ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Bolesť brucha je spojená s mnohými ďalšími stavmi, vrátane núdzových situácií, ako je zápal slepého čreva či mimomaternicové tehotenstvo. Bolestivé močenie je tiež bežným príznakom infekcie močových ciest.

3/15 Ako sa obličkové kamene diagnostikujú? 

Obličkové kamene sú zriedka diagnostikované skôr, ako začnú spôsobovať bolesť. Táto bolesť je často dostatočne silná na to, aby poslala pacientov na pohotovosť, kde môžu kamene odhaliť rôzne testy. Môžu zahŕňať CT vyšetrenie, röntgen, ultrazvuk a analýzu moču. Krvné testy môžu zase pomôcť pri zisťovaní vysokých hladín minerálov podieľajúcich sa na tvorbe obličkových kameňov. CT vyšetrenie ukáže kameň blokujúci močovod – kanál, ktorý ústi do močového mechúra.

4/15 Čo robiť doma, ak máte obličkový kameň?

Ak sa obličkový kameň zdá byť dostatočne malý, váš lekár vám môže odporučiť, aby ste si vzali lieky proti bolesti a počkali, kým kameň sám nevyjde z tela. Počas tejto doby by ste mali piť dostatok vody a tekutín na udržanie čistého moču – asi 8 až 10 pohárov denne.

5/15 Ako malý kameň je dosť malý?

Čím menší je obličkový kameň, tým je pravdepodobnejšie, že prejde cez močovod sám. Ak je menší ako 5 mm, je 90 % šanca, že prejde bez ďalšieho zásahu. Ak je kameň medzi 5 mm a 10 mm, pravdepodobnosť je 50 %. Ak je kameň príliš veľký na to, aby prešiel sám, existuje niekoľko možností liečby.

6/15 Lieky

Existujú lieky na predpis, ktoré môžu pomôcť telu, aby obličkový kameň mohol z neho odísť. Lieky známe ako alfa-blokátory uvoľňujú steny močovodu. Tým sa rozšíria priechody, takže kameň ľahšie prejde. Vedľajšie účinky sú vo všeobecnosti mierne a môžu zahŕňať bolesť hlavy alebo závraty. Iné typy liekov môžu pomôcť zabrániť tvorbe nových kameňov.

7/15 Liečba: Terapia rázovou vlnou

Najbežnejší lekársky postup na liečbu obličkových kameňov je známy ako mimotelová litotripsia šokovou vlnou (ESWL). Táto terapia využíva vysokoenergetické rázové vlny na rozbitie obličkových kameňov na malé kúsky. Malé kúsky sa potom môžu ľahšie pohybovať močovým traktom. Vedľajšie účinky môžu zahŕňať krvácanie, modriny alebo bolesť po zákroku.

8/15 Liečba: Ureteroskopia

Keď sa kameň dostane von z obličky a je blízko močového mechúra, najbežnejším postupom je ureteroskopia. Tenká hadička sa vedie močovým traktom na miesto kameňa. Chirurg rozbije kameň a odstráni úlomky cez trubicu. V tele sa nerobia žiadne rezy. V prípade veľmi veľkých kameňov môže byť potrebný chirurgický zákrok.

9/15 Z čoho sa obličkový kameň skladá?

Keď už obličkový kameň prešiel, alebo bol odstránený, váš lekár môže chcieť vedieť, z čoho sa skladá. Takmer 80 % obličkových kameňov je na báze vápnika. Zvyšok tvorí predovšetkým kyselina močová, struvit alebo cystín. Chemická analýza môže určiť, aký typ kameňa máte. Keď to budete vedieť, môžete podniknúť kroky, aby ste v budúcnosti zabránili vzniku nových kameňov.

10/15 Čo spôsobuje obličkové kamene?

Obličkové kamene sa môžu tvoriť, keď dôjde k zmene normálnej rovnováhy vody, solí a minerálov v moči. Rôzne druhy zmien vedú k rôznym typom obličkových kameňov. Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu vyvolať zmeny v moči, od chronických zdravotných stavov až po to, čo jete a pijete.

11/15 Rizikové faktory, ktoré môžete ovládať

Pitie príliš malého množstva vody je najčastejšou príčinou obličkových kameňov. Dôležitú úlohu zohráva aj strava. Jesť veľa živočíšnych bielkovín, sodíka a potravín s vysokým obsahom oxalátov, ako je čokoláda alebo tmavozelená zelenina, môže u niektorých ľudí zvýšiť riziko obličkových kameňov. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí pitie sladených nápojov, priberanie na váhe a užívanie niektorých liekov.

12/15  Rizikové faktory, ktoré nemôžete ovplyvniť

Muži majú od 40-tych rokov vyššie riziko obličkových kameňov. Ženy pociťujú nárast rizika v 50. rokoch. A vaše riziko tiež stúpa, ak máte v rodinnej anamnéze obličkové kamene. Určité zdravotné stavy môžu zvýšiť riziko – vysoký krvný tlak, dna, infekcie močových ciest, určité ochorenia obličiek, ako je polycystická choroba obličiek – ale liečba alebo kontrola týchto stavov vo všeobecnosti pomáha predchádzať tvorbe kameňov.

13/15 Teplo je hrozbou

Obličkové kamene sa stali problémom napríklad pre vojakov nasadených v púštnom prostredí, ako je Irak. Lekári hovoria, že na vine je dehydratácia. Výsledkom je moč s vysokými hladinami minerálnych usadenín, ktoré sa môžu zhlukovať a vytvárať kamene. Ak pracujete v horúcom prostredí, napríklad v kuchyni či v pekárni, nezabúdajte na pitný režim! 

14/15 Ako zabrániť vzniku ďalšieho kameňa?

Ak ste mali vápenatý kameň, mali by ste znížiť príjem soli, ktorá spôsobuje, že telo vylučuje viac vápnika do moču, ako aj živočíšnych bielkovín. Môžete sa tiež poradiť s lekárom, aby ste sa vyhli jedlám s vysokým obsahom oxalátov, vrátane čokolády, instantnej kávy, čaju, fazule, bobúľ, tmavej listovej zeleniny, pomarančov, tofu a batatov. Najlepší spôsob, ako odvrátiť vznik nových obličkových kameňov, je piť dostatok vody, aby bol moč čistý.

15/15 Nezanevrite na mlieko 

Hoci väčšina obličkových kameňov obsahuje vápnik, zrejme sa nebudete musieť vyhýbať potravinám bohatým na vápnik. Mierna konzumácia mliečnych výrobkov a iných potravín bohatých na vápnik môže naopak znížiť riziko tvorby nových kameňov. To neplatí pre doplnky vápnika, ktoré sa u niektorých ľudí spájajú s obličkovými kameňmi. Opýtajte sa svojho lekára alebo dietológa, ako by ste sa mali stravovať.

Súvisiace články