Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
15 vecí, ktoré spomaľujú váš metabolizmus. Ako ich zmeniť?
Zdielať na

15 vecí, ktoré spomaľujú váš metabolizmus. Ako ich zmeniť?

Na metabolizmus vyplýva aj čas jjedenia.

Máte pocit, že sa na vás lepí všetko, čo zjete? Toto môže spomaliť váš metabolizmus. Dobre správa je,že to môže zmeniť.

Gény

Metabolizmus je spôsob, akým vaše telo premieňa jedlo na energiu. Ak vaše telo pomaly spaľuje kalórie, keď odpočívate alebo spíte, pravdepodobne ste to zdedili od svojich rodičov prostredníctvom svojich génov.

Čo môžete urobiť: Keďže nemôžete zmeniť svoje gény, zamerajte sa na svoje zvyky. Jedným z najlepších spôsobov, ako naštartovať metabolizmus, je viac pohybu. Skúste dostať do svojho denného režimu viac telesnej aktivity.

Hormóny

Hormonálne poruchy môžu brzdiť spotrebu energie vášho tela. Niektoré stavy, ako napríklad nedostatočná alebo hyperaktívna štítna žľaza a cukrovka, sú hormonálne ochorenia, ktoré ovplyvňujú váš metabolizmus. Stres tiež uvoľňuje hormóny, ktoré môžu spustiť spomalenie metabolizmu.

Čo môžete urobiť: Ak máte zdravotný problém, liečte sa, aby ste spomaleniu metabolizmu predišli.

Prísne diéty

Záleží na tom, ako schudnete. Ak jete málo, váš metabolizmus sa prepne na spomalenie. Tvrdé diéty, najmä keď zároveň cvičíte, naučia vaše telo vystačiť si s menším počtom kalórií. To sa môže obrátiť proti vám, pretože vaše telo chce ďalej fungovať na týchto kalóriách, čo sťažuje chudnutie.

Čo môžete urobiť: Aj keď to môže trvať dlhšie, chudnite radšej pomalšie.

Morská soľ

Morská soľ je miláčikom gurmánov a kuchárov. Chýba jej však jód, ktorý štítna žľaza potrebuje na riadenie metabolizmu.

Čo môžete urobiť: Túto potrebu spĺňa len štipka jodizovanej kuchynskej soli. Alebo si vychutnajte jedlo bohaté na jód, ako sú krevety.

Málo vody 

Bez dostatku H2O sa váš metabolizmus môže zastaviť. Niektoré štúdie ukazujú, že studená voda pomáha telu spaľovať energiu a podporuje chudnutie. Pri akejkoľvek teplote vám však voda tiež pomáha zasýtiť sa, takže zjete menej.

Čo môžete urobiť: Popíjajte vodu počas dňa. Môžete tiež jesť viac potravín, ktoré sú prirodzene bohaté na vodu, ako je melón alebo uhorky.

Bezkofeínová káva

Je to dobrá voľba, ak máte radi šálku pred spaním. Ale prídete o náraz kofeínu, ktorý rozbehne váš metabolizmus. Pamätajte, že niektoré výskumy ukazujú, že káva môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Možno ju teda budete musieť obmedziť, ak máte cukrovku.

Čo môžete urobiť: Ak nezvládate kofeín, pomôžte si inými tipmi.

Nedostatok vápnika

Vápnik je kľúčová živina pre rýchly metabolizmus, okrem iných pozitívnych vecí, ktoré robí pre vaše telo. Veľa ľudí ho nemá dosť.

Čo môžete urobiť: Vápnik, samozrejme, môžete získať z mlieka a mliečnych výrobkov. Je tiež v mnohých obohatených potravinách (ako sú cereálie, pomarančový džús a sójové alebo mandľové mlieko), konzervovaný losos, kel a tofu.

Vysoká teplota v byte

Kúriť v spálni naplno nie je vždy dobrý nápad – aspoň nie, pokiaľ ide o váš metabolizmus. Izbová teplote nad 24 stupňov Celzia bráni vášmu telu vytvárať hnedý tuk, ktorý je nabitý bunkami na spaľovanie kalórií.

Čo môžete urobiť: Zníženie termostatu na 18 stupňov pred spaním zvyšuje hladinu hnedého tuku. Keď je vonku chladno, môžu vám pomôcť aj pravidelné rýchle prechádzky.

Lieky

Niektoré lieky môžu spomaliť metabolizmus. Patria sem mnohé antidepresíva a niektoré antipsychotiká, ktoré lekári používajú na liečbu schizofrénie. Tento účinok môže mať aj mnoho iných liekov, ako sú tie, ktoré spomaľujú srdcovú frekvenciu.

Čo môžete urobiť: Informujte svojho lekára, ak si myslíte, že vaše lieky môžu byť problémom. 

Obmedzovanie sacharidov

Iste, zmiernenie nezdravých sacharidov vám môže pomôcť zvládnuť vašu váhu a rýchlejšie spaľovať tuk. Ale vaše telo ich potrebuje na tvorbu inzulínu. Ak ho budete mať málo, Váš metabolizmus sa zastaví a nespálite toľko kalórií ako kedysi.

Čo môžete urobiť: Získajte sacharidy z ovocia, zeleniny a obilnín, ktoré sú bohaté na živiny, ako sú sladké zemiaky a celozrnná múka. Udržia váš metabolizmus pod kontrolou a zaženú túžby, ktoré vás môžu vyviesť z cesty.

Ponocovanie 

Ponocovanie alebo práca na nočnej zmene narúša prirodzený cyklus spánku a bdenia vášho tela. Tieto zmeny môžu viesť k pomalému metabolizmu a ďalším problémom, ako je cukrovka a obezita.

Čo môžete urobiť: Obnovte svoje telesné hodiny. Ak pracujete v noci a nemôžete sa zmeniť, porozprávajte sa so svojím lekárom o zdravých spôsoboch stravovania a chudnutia.

Nepravidelné jedenie

Kedy jete je rovnako dôležité ako to, čo jete. Vynechávanie jedál alebo jedenie úchytkom vytvára spomalenie metabolizmu. Posúvanie času jedla môže zvýšiť riziko srdcových chorôb.

Čo môžete urobiť: Zvážte pravidelné časy jedla a dodržujte ich.

Chronický stres

Keď ste v stresovej situácii, vaše telo produkuje hormón nazývaný kortizol. Má vám rýchlo dodať energiu. Ale ak ste uviazli v chronickom strese, telo si myslí, že stále musíte bojovať, a tak pokračuje vo výrobe kortizolu. Vysoké hladiny tohto hormónu sťažujú vášmu telu využitie inzulínu. To brzdí váš metabolizmus a podporuje priberanie na váhe.

Čo môžete urobiť: Nájdite spôsoby, ako sa zbaviť stresu. Dýchajte zhlboka. Robte niečo, čo máte radi. Nájdite, čo vám vyhovuje.

Diéta s vysokým obsahom tukov

Jesť veľa mastných jedál, ako sú mastné hamburgery či rezne, nie je nikdy zdravý nápad. Zmení to totiž spôsob, akým vaše telo rozkladá potraviny a živiny. Ovplyvnená je aj schopnosť vášho tela využívať inzulín. Hovorí sa tomu inzulínová rezistencia a spája sa s obezitou a cukrovkou.

Čo môžete urobiť: Siahnite po ovocí a zelenine a pite viac vody.

Súvisiace články

Najčítanejšie